horoszkóp

Ne röhögjön: a lufi is lehet félelmetes

2007.09.01. 16:28
Látott már egy pici veréb láttán fékeveszetten sikítozó nőt? Ha ismer olyan embert, akit kiráz a hideg a gomboktól vagy fél az üléstől, érti, mik azok az irreális félelmek. Persze a sztároknak is van jópár, Christina Ricci például tart a növényektől.

Igaz, hogy a félelem gyengévé tesz és megkeseríti az ember életét, de olykor leküzdhetetlen. Több száz olyan fóbia létezik, amiről nem is hallottunk talán még soha, például a lopás elkövetésétől való félelem (kleptofóbia), tükröktől (catoptrophobia) vagy a végtelentől való rettegés (apeirophobia). Első hallásra röhejesnek tűnhetnek, de jellemzőjük, hogy duplán megnehezítik az elszenvedőjük sorsát: ugyanis a társaik általában szívatják azokat, akik furcsa parákban szenvednek.

A sátáni gomb

Az irreális félelmek súlyosabb fajtái néha olyan durvák, hogy az elszenvedőjük nem tudja kiejteni vagy leírni a félelem tárgyának szavát. Hanna anyukája a gombokkal van így, egyszerűen nem tud rájuk nézni sem, ismerősei és kollégái folytonosan nevetségessé teszik emiatt. "Volt, hogy egy nagyobb méretű kabátgombot toltak az orra alá, csak hogy kiderüljön, tényleg fél-e tőlük vagy csak tetteti" - mesélte Hanna.

Egy amerikai blog írója elhatározta, hogy szembenéz a gomb-parájával (amit közben elneveztek koumpounofóbiának), ezért három órát autózott, hogy elérjen a szomszédos város áruházába, mert félt, hogy a kísérlet rosszul sül el. Fel is próbált egy inget, amin volt pár kisebb gomb, de amint áthúzta rajta a fejét, teljesen kikészült, eldobta az inget és elszaladt.

Próbált szembenézni uborkaparájával

A beszámolók szerint nem minden gomb van ugyanolyan hatással, általában a műanyag gombok rosszabbak, és amelyeken feltűnő a gomblyuk. Van, akit csak kiráz a hideg vagy hányingere lesz a gombok láttán, és olyan is, aki ha véletlenül hozzáér egyhez, fél órán keresztül kell kezet mosnia.

99 luftballon, a halál

Tibornak gyerekkorában semmi gondja nem volt a lufikkal, de valamiért felnőttkorára megutálta őket. Ma már a közelükbe menni sem szeret, mert azt érzi, hogy "bármikor kipukkanhatnak és szétloccsanthatják a szememet". Az ő léggömbfóbiája nem olyan súlyos, mert ha erőt vesz magán, azért akár fel is tud fújni egyet, de Petra például egyszer kiszaladt az irodájából, amit egy új termék bevezetésekor 100 darab színes lufival díszítettek fel. "Egyszerűen nem tudtam egy térben maradni a léggömbökkel, és ugyanilyen nehéz plázákban vásárolni is farsang környékén, amikor előfordul, hogy a gyerekeknek lufit osztogatnak" - mondta. "A szagukat is utálom és soha nem bírtam végighallgatni azt a Nena-slágert a 99 lufiról."

Jönnek a madarak

Kevés annál szemetebb fintort várnánk a sorstól, mint egy vasárnap délelőtt abszurd módon való elrontása. Zsuzsa nagy nyugalomban otthon olvasgatott a kanapén heverve, az erkélyajtó nyitva. A lány semmiképp sem számított arra, hogy ősellensége, egy apró madár röpül be a nappalijába. De mikor így lett, éktelen sikítozásba kezdett, kiverte a víz, elkezdett remegni és a fejére rántotta barátja földön heverő melegítőfelsőjét. Szegény veréb persze jobban meg volt ijedve, mint a lány, sebesen körözött a szobában, míg Zsuzsa pasija valahogy ki nem legyezte a lakásból.

Madárfóbiája nem kevés embernek van, és ha belegondolunk, nem is a legmegmagyarázhatatlanabb félelmek közé tartozik. Egy zárt marokból a gyerek arca felé reptetett madár például lehet egy örök paraforrás, de van, akinek elég csak a Szent Márk tér csapkodó, szemtelen, koszos madaraira gondolnia, és máris elfogja a hányinger.

A fóbiák 3 csoportja
Ajtay Gyöngyi pszichológus elmondta, hogy a fóbiáknak 3 fő csoportja van: az agorafóbia minden térrel kapcsolatos félelmet magába foglal, pl. a hídon való átmenést, a metrófóbiát és a tériszonyt is. A szociális fóbia a társas érintkezéstől és megnyilvánulásoktól való rettegést jelenti, gyakori formája az emberek előtti evéstől vagy leüléstől való félelem. A 3. nagy csoport a szimplex fóbiáké, ezek adott tárgyakhoz vagy állatokhoz kötődnek, mint a pók- és a gombfóbia is. Ajtay szerint a fóbiákat jól lehet kezelni pszichoterápiával vagy akár hipnózissal, valamint a virtuális valóságban tett kezeléssel. A lényeg, hogy az alanyt kitegyék a szorongás tárgyának, és "fokozatosan szembesüljön a félelmével és megszűnjön az elkerülő viselkedés." A parázásra való hajlam pedig lehet örökletes.

Gyilkos pókok és kígyók

A pókoktól való félelem (arachnofóbia), a tériszony vagy a nyitott terektől való rettegés (agorafóbia) sem ismeretlen, Kim Basinger például az utóbbiban szenved. A repüléstől többmillió ember fél, ez az egyik leggyakoribb fóbia: Muhammad Ali boxoló és Aretha Franklin is szenvedett tőle, az énekesnő például lemondott fellépéseket, ha repülővel kellett volna mennie. A repüléstől Billy Bob Thorton színész is fél és egyéb különleges félelmeket is kifejlesztett magának, mint például az antik tárgyaktól, az ezüst evőeszközöktől és az élénk színektől való rettegés. Ráadásul babonás is, mert állítólag nem mondja ki a gyerekei nevét hangosan, attól tartva, hogy ezzel elátkozza őket.

A kétéltűektől és hüllőktől szintén sok ember retteg, Kati például bevallotta, hogy fél a kígyóktól: "szoktam álmodni is azzal, hogy kígyó tekeredik körém, vagy valami más módon tőrbe csal és elpusztít. Persze általában valahogy megmenekülök." Zoli nagymamája viszont a békákra nem tudott ránézni, félelmetesnek találta a nagy, kigúvadó szemeiket és a hideg, nyálkás testük is irtóztatta.

A rendmániás és a bohócfóbiás

A szexi futballistáról nem pont az élükre állított dolgok jutnak eszünkbe, pedig David Beckham a Foxnews szerint ataxofóbiás, azaz retteg a rendetlenségtől. A ruhásszekrényében minden ing és nadrág színek szerint van elrendezve, és az üdítőitalok példás rendben állnak a hűtőben. Victoria Beckham azt nyilatkozta a People magazinnak pár éve, hogy a férje szeret a bútorokhoz illő ruhákat vásárolni: "mindennek passzolnia kell egymáshoz. És ha mondjuk három üveg light kóla áll a hűtőben, egyet eldob, mert a három páratlan szám".

Johnny Depp a bohócokkal áll hadilábon, bár a pókokat és a szellemeket sem kedveli. Szerinte "van valami hátborzongató a bohócok festett arcában és hamis mosolyában. Talán lapul valami sötétség a vidám felszín alatt, igazi gonoszság rejtezhet ott".

Növény- és tojásparák

A növények piszkosak és undorítóak, legalábbis Christina Ricci szerint. "Ha meglátok egy növényt a szobában, már eleve rosszul leszek, de ha hozzá is kell érnem, teljesen kiakadok", mondta a színésznő, aki egyéb félelmeket is táplál. Attól is tart, hogy az úszómedencében támadja meg egy cápa, amit egy titkos ajtón keresztül eresztenek be a vízbe.

Alfred Hitchcock borzongásmester több dologtól is irtózott, elsősorban a tojástól (ovofóbia). Undorodott attól, ahogy miután felvágta, a sárgája kifolyt és mindent beborított, nyilatkozott Hitchcock lánya a Chicago Tribune-nek. Egyedül úgy tudta elviselni, ha szuflénak készítették el. A rendező szerint "a vér vidám, piros színű. De a tojássárgája sárga, visszataszító. Soha nem is kóstoltam."

Ön mitől retteg?
Van olyan titkos félelme, amit soha senki nem értett meg? Esetleg örökletesen retteg valamitől? Írja meg nekünk, hogy milyen fóbiái vannak és hogyan tud úrrá lenni rajtuk!