Különlegesen tarka a Párizsi Haute Couture

2009.01.27. 21:41
A 2009-es tavaszi/nyári Haute Couture ruhákat bemutató párizsi monstreesemény első napján a beszámolók a szokásosnál színesebb ruhákról szóltak, az eseményen egyáltalán nem érezni a gazdasági válságot, ami a divatra is hatással van. A tervezők többek között 17. századi képekből és a kínai kultúrából merítettek a ruháikhoz. John Galliano így nyilatkozott: az ő munkája, hogy a nők álmodozzanak.

A hétfőn kezdődött - az igen hosszú nevű - Paris Haute Couture Spring-Summer 2009 első napján mutatta be a ruháit a Dior ház és Giorgio Armani is. Mindkét óriás kifejezetten vidám és színes darabokat vonultatott végig a kifutón – írja az AP. „Az én munkám, hogy a nők álmodozzanak. Természetesen odafigyelek a hitelválságra, ami nem kreativitásválság – legalábbis a Dior-háznál nem az” – nyilatkozta John Galliano divattervező, aki a Diornak készít ruhákat.

A Dior idei ruháit a ház úgy reklámozta, hogy a Diornál is Diorabbak ezek a darabok. Galliano a 17. századi holland festő, Johannes Vermeer képeiből merített ihletet a színes kollekcióhoz, amiben testhezálló szoknyák és a nemzetközi divatkritikusok szerint szoborszerű estélyi ruhák vannak. Szerintünk inkább jobban hasonlít az egész egy kiragadott jelenetre az Alice Csodaországban című műremekből. Nagy, buggyos ujjak, csípővonalak, mintha valami kosztümös filmből jöttek volna elő a modellek, vagy akár a Zuhanásból.

Nézze meg a tervezők ruháit! Klikk!

A háromnapos rendezvény első napjának másik nagyágyúja Giorgio Armani volt. A divatház vezetője nem időben nyúlt messzire iihletért, hanem földrajzi értelemben, a ruháit állítása szerint a kínai kultúra hatására készítette.

A szerdáig tartó eseményen bemutatott ruhák ára akár a 10000 dollárt (kb. 2,1 millió forint) is elérheti.

Hétfőn mutatkozott be az haute-couture világában Stephane Rolland is, aki azt mondta, ruháit Constantin Brancusi román szobrász ihlette. Brancusi szobraira a markáns élekkel megtört gömbölyded formák a jellemzőek, így Rolland ruháiban is visszatért ez a motívum, valamint a szuperhős-vonal is feltűnt abban a darabban, amiben egy feszes piros ruha vállrészéből egy hatalmas, a csípőhöz csatlakozó palást indul el.

Az esemény második napján, kedden mutatja be a ruháit a Givenchy, a Chanel és Christian Lacroix. Szerdán meg olyan nevekkel zárnak, mint Valentino vagy Jean Paul Gaultier.