horoszkóp

Permetparti Fekete Pákó érintésével

dns
2005.04.13. 09:38
A WHO nemrég a szolárium káros hatásaira hívta fel a figyelmet, ezért kipróbáltuk az UV-mentes barnító permetet. Az egy perces, cyberpunk-elemekkel dúsított kezelés után bőrünk aranybarnává válik, tenyérünket azonban mintha Fekete Pákó érintette volna.

Az Egészségügyi Világszervezet tavasszal kiadott közleménye alapján évente kétmillió új bőrrákos esetet diagnosztizálnak világszerte, amely a szervezet szakemberei szerint járványszerű terjedést jelent. A WHO ezért azt ajánlja, a napágyakat, és a szoláriumokat ajánlatos kerülni, a tizennyolc éven aluliak számára pedig tiltani kellene ezek használatát.

Ódivatú sárga bőr

Tekintse meg képeinket!
Némi töprengés után úgy döntöttünk, nagyobb szívfájdalom nélkül képesek vagyunk lemondani a szoláriumról. A szoláriumhasználat után megjelenő vörös, majd fokozatosan májfunkció-zavarokra utaló sárgás bőrszín amúgy is idejétmúlt. Laikus trendelőrejelzőként ugyan a természetes bőrszín divatját várjuk, de az egészséges sápadt arc helyett egyelőre mégis inkább a színesebbet választanánk. Elméletben ezeket az igényeket elégítik ki a barnító krémek, amelyek használatának - a bőrgyógyászok szerint - nincsenek káros mellékhatásai, ha csak a pozitív visszacsatolás hiányát nem tekintjük annak: ha nem egyenletesen kentük fel a krémet, foltokat hagy.

Méginkább kényelmesnek tűnik, ha az önbarnító krémet egy gép viszi fel a testre egyenletesen. Magyarországon másfél-két évvel ezelőtt jelent meg ez az eljárás, amelyet a nemzetközi Magic Tan franchise-rendszerben működtet. "50 másodperc alatt gyönyörű aranybarna szín UV nélkül. Már az első kezelés után olyan barnaságot érhetsz el. Mintha 3-4 alkalommal szoláriumoztál volna. UV-ra érzékeny, fehér bőrű vendégeink is használhatják" - hirdeti a cég prospektusa. Az utóbbi mondat a leginkább igaz riporterünkre, aki mielőtt felkereste volna a cég úgynevezett barnító szalonját, egy bőrgyógyász tanácsát kérte.

Nincsenek mellékhatások

Dr. Vass Ilona elmondta, a barnító krémeknek általában nincs káros mellékhatásuk, néhány esetben fordulhatnak elő allergiás reakciók. "Már harminc évvel ezelőtt is elérhetők voltak ezek a krémek. Igaz, akkor még Csehszlovákiából hozták be a lányok, és sárga lett tőle a bőrük. A mai termékek már természetesebb színt adnak a bőrnek. A krém a szaruréteg alatti bőrszövettel lép vegyi reakcióba, és a szín hatása addig tart, amíg a legfelső réteg le nem kopik. Az egyenletes hatás kedvéért célszerű a használat előtt hámlasztást végezni a kezelendő bőrfelületen" - tanácsolta a bőrgyógyász.

A Le Meridien hotel aljában található szalonban dolgozó fiatal lány is ezt javasolja, majd levetít egy rövidfilmet, amelyben egy szőke modell a Magic Tan szakszerű használatát mutatja be. Követtük az útmutatót. A barnító gép egy áttetsző zuhanyzófülkére hasonlít, amelynek használata előtt a tájékoztató szerint célszerű sötét fehérneműt venni, de inkább a teljes meztelenséget javasoljuk. A hajat sapka óvja a barnító folyadéktól, a kezet és a lábat tanácsos az előkészített "taszítókrémmel" bekenni, mert a szárazabb bőrfelületet erősebben befogja a barnító folyadék.

Cyberpunk hatás jó előre

Klikk a képre!
A fülkébe lépve nekiálltunk alkalmazni a filmből elsajátított robotszerű - szemben, jobb, majd baloldalt, végül háttal állva 4x9 másodpercre kimerevített - pózokat. A permetet alulról felfelé négy fázisban adagolja a robot nagy zajjal. Ez már eleve a cyberpunk műfaj elemeit idézi, vicces hatását pedig a speciális testtartás egészíti ki. A hűvös fröcskölés a Sziget Fesztivál Cinetrip sátrában meghonosított permetpartira emlékeztet, azzal a különbséggel, hogy itt a műanyagszagú permetet belélegezni nem ajánlott. Kilépve a fülkéből, sőt még törölközés után is csak egy árnyalatnyi változás látszik. A szalonban dolgozó munkatárs felhívja a figyelmet arra: kezelés után négy-hat órán belül ne zuhanyozzunk, és ne végezzünk izzasztó tevékenységet.

A határidő után valóban látszik a végeredmény. A bőr sárgásbarna színű, ez az arcon, és különösen a fülnél a leginkább feltűnő. Minden előzetes óvintézkedés ellenére a tenyér is elszíneződött, mintha csak Fekete Pákót simogatta volna hosszasan tesztszemélyünk, de legalábbis gyomlált volna. A talp még sötétebb, de ezt az évnek ebben a szakában szerencsére nem látják mások. A barnító okozta műanyagszag annál inkább érződik, és csak többszöri zuhanyzás után tűnik el. Úgy tűnik, a kozmetikai kezelésekhez hasonlóan barnítani is napokkal a kívánt hatás előtt érdemes, addig pedig várjunk türelemmel.

UV-mentes barnítás
A Magic Tan zuhanykabinhoz hasonló fülkéjében a permetező gép 36 szórófejjel szórja a test teljes felületére a speciális barnító kozmetikumot. A vegyi anyag legfőbb alkotóeleme a DHA (dihidroxiaceton), mely természetes önbarnító reakciót vált ki a bőrben. A kis híján egy perces kezelés ára: 3525 forint. A Le Meridien hotel aljában található barnító szalonban kapható kiegészítő termékek (bőrradír, bőrnyugtató krémek, testápolók) 5-10 ezer forintos áron.