horoszkóp

Sugárterápia után visszanyerhető a termékenység

MTI
2004.09.24. 20:06
A világon először született gyermeke sugárkezelésen és kemoterápián átesett hölgynek egy teljesen új módszerrel Belgiumban. A kezelésektől terméketlenné vált nőnek a saját, még a kezelések előtt kivett petefészek-szövetét ültették vissza, és csütörtökön este megszületett az első gyermeke.
A brüsszeli Szent Lukács kórház orvosai egy rákbetegségen átesett és emiatt a terméketlenné vált, ma 34 éves asszonyt segítettek újra termékenységhez mélyhűtött petefészekszövet beültetésével. Egészen pontosan saját, lefagyasztott szövetmintáinak visszaültetéséről volt szó - ezt 1997-ben távolították el a szakorvosok, miután nyirokcsomó-daganatot találtak testében, és a kemo-, illetve sugárterápia veszélyeit mérlegelve úgy döntöttek: a későbbi gyermekáldást ezzel a megoldással biztosítják a fiatal nő számára.

Terméketlenből ismét termékeny

Az asszony teljesen felépült betegségéből, és tavaly jelentkezett orvosainál azzal a kéréssel, hogy gyermeket szeretne. Ezt követően ültették vissza a mintegy hét évvel korábban eltávolított és fagyasztással konzervált szöveteket - jelentette a BELGA hírügynökség. A nő ezt követően minden további orvosi beavatkozás nélkül teherbe tudott esni, és csütörtök este hozta világra 3,72 kilogrammos, egészségesen gyermekét.

Emberen most először próbálták ki

A kórház közleményben jelentette be, hogy az eddig példa nélküli esemény tíz év kutatómunkáját koronázta meg. Eddig csak majmokon végeztek ilyen kísérleteket, de ez volt az első eset, hogy az eljárás emberen hajtották végre. A kutatások és a konkrét beavatkozás irányítója Jacques Donnez, a brüsszeli kórház nőgyógyászati osztályának vezetője volt.