horoszkóp

Átszúrt péniszek és csiklók

2005.08.08. 11:55
A Velvet megfigyelése szerint ahogy a tuningladát a spoiler, úgy a szoláriumozott csípőkre tetovált, szárnyasan ívelő nonfiguratív tetkót elölnézetben szinte mindig strasszos, banán formájú köldökpiercing egészíti ki. Mint megtudtuk, ez csak a Nyugathoz való felzárkózásunkat jelzi, de a lehetőségek azért ennél jóval bőségesebbek - néha már-már a józan észt is felülmúló módon.

A Velvet kíváncsi volt, milyen módjai és fokozatai vannak a test díszítésének, ezért először a tetoválások trendjét mértük fel, majd sort kerítettünk a bőrbe rögzített fémalkatrészekre is. Kiderült: a tetováltatás szinte óvodai zsírkrétaszakkör a testékszerek világához képest.

Aki úgy érzi, hogy kevés neki az a számú lyuk, amit a természet biztosított számára, a piercingstúdiókban szinte bárhova csináltathat újabbakat, ahová aztán mindenféle izgalmas testékszert dughat. Az első ékszer kiválasztásánál mindenképp fontos odafigyelni arra, hogy a szakemberek ekkor még csak orvosi acélból vagy titániumból készült ékszert javasolnak, mivel ezek a szövetbarát fémek nem okoznak szövődményt a sebgyógyulásnál. A problémamentes gyógyulás után már határtalan lehetőségek tárulnak fel: a legelterjedtebb acél és nemesfém ékszerek mellett léteznek csontból, fából, üvegből, féldrágakőből készült darabok is, bár némely esetben komoly töprengést okozhat, melyik micsoda és vajon hova szánta a tervezője.

"A banánban nincs vagányság"

Klikk a képre!

A Való Világ második szériájával ismertté vált Elvis már a villába vonulás előtt is testékszer-behelyezéssel foglalkozott, most az egyik bevásárlóközpontban két tetoválómesterrel közös stúdiójában dolgozik. "Magasan a köldök- és orrpiercing a legnépszerűbb, emellett feljövőben a szemöldök-, nyelv- és az ajakékszer is, főleg a férfiaknál. De a köldökékszerek közül tényleg a banán a legelterjedtebb, persze úgy értve, hogy a csajoknak" - erősítette meg megfigyelésünket Elvis, aki egyébként a Magyar Tetoválószövetség piercing szakosztályának elnöke. Ehhez illően tudományos magyarázattal is szolgált a piercingeltető plazavendégek lelkivilágáról: "A banán nőies forma, kitölti a köldököt, ezért inkább azok döntenek mellette, akik a nőiességüket szeretnék hangsúlyozni. Egy karika- vagy patkóforma ékszer már sokkal inkább az egyéniségről, az önkifejezésről szól. A banánból hiányzik a vagányság." Elvis szerint a magyarok már elég jól felzárkóztak a Nyugathoz testékszer- és tetoválástrend tekintetében, ennek jeleként ő is úgy látja, ahogy mi megállapítottuk: "tetkóban a nonfig, piercingben a köldök a menő".

Intim téma

Vannak persze, akiken első ránézésre nem látszik, hogy piercinget hordanak, és még másodikra sem. Intimékszert egyelőre jóval kevesebben csináltatnak még, mondja el Elvis, de már ebben is érezhetően felpezsdült a magyarok kedve. "A csajok általában a csikló fölötti kis bőrredőbe rögzítetteket szeretik, érdekes módon a szeméremajakba helyezettek nem olyan népszerűek. A pasiknál a fitymába szúrt karika a legelterjedtebb, a makkot átfúró darabokat kevesebben vállalják be" - számolt be tapasztalatairól, és nő létére az újságíró itt önkéntelenül is gyorsan keresztbe teszi a lábát. "Ez csak kimondva ijesztő, de nem jelent komoly műtétet. Mivel nyálkahártyáról van szó, könnyen és gyorsan érzésteleníthető Lidokainnal" - nyugtat Elvis, aki egy kis lélektani hadviselés keretében még azt is hozzáteszi: "Ezen a téren a csajok magasan vagányabbak".

A piercingek extrémsportja

Az emberi test díszítésének lehetőségei azonban nem merülnek ki a bőrbe lyukasztott ékszereknél: az extrémebb testtájakra rögzített fémek mellett vannak olyan eljárások, amelyeket általában nem hirtelen felindulásból, a két shopping közt útbaeső plazaszalonokban szokás megcsináltatni. Ezeknél ugyanis már nem egyszerűen csillogó izék bőrbe rögzítéséről van szó, hanem előre megfontolt, gondosan eltervezett, nem egyszer bizarrnak tűnő beavatkozásokról: ez a body modification, azaz test-módosítás.

Az összefoglaló fogalomba több minden beletartozik, a megszokottnál extrémebb helyekre behelyezett testékszerektől a bőr alá ültetett ékszer-implantátumokon át az égetéses vagy bőrkimetszéses technikával készült sebtetoválásokig, és akkor az igazán extrém dolgokat még meg sem említettük. Ehhez nem árt az átlagnál alaposabb anatómiai ismeret: Tóth Balázs például öt évig dolgozott sebészeten, mielőtt body modification eljárásokkal kezdett volna foglalkozni.

Lehet fokozni

Tóth is úgy látja, hogy a csajoknál legelterjedtebb a banánt-a-köldökbe verzió (és persze mindkét nem esetében az ajak- és nyelvpiercingek), de feljövőben vannak az extrémebb ékszerek is, mint például a fültágító karikák és dugók. Ez utóbbiakat már félig-meddig intimékszerként, mellbimbóban is viselik, de a "hagyományos" ékszerek is előfordulhatnak szokatlan helyen, mint például a kulcscsont gödre, vagy a két mell közt, a dekoltázs területe. A piercer úgy látja, a hazai közönség is egyre bevállalósabb, és választásaikban egyre nagyobb hangsúlyt kap az extremitás, de tanácsaival igyekszik ésszerű határon belül tartani a vendégek csapongó fantáziáját. Közösen találják ki, hová kerüljön az ékszer, tekintetbe veszik a viselhetőségi szempontokat, de ettől eltekintve bármi bárhova kerülhet "amit az anatómia enged". A "deep piercingekről" például általában megpróbálja lebeszélni a delikvenst - ezeket nem a bőrfelszínbe, hanem mélyebb rétegekbe szúrják, ilyen például a kulcscsont alatt keresztben haladó, banán formájú ékszer -, mert ezeknél akár artériás vérzés veszélyével is számolni kell és hosszas utókezeléssel járnak. "Persze aki ragaszkodik hozzá, annak megcsinálom, de ez amúgy is elég szűk réteget érint egyelőre" - mondja el.

Galéria
Szintén a body modification körébe tartoznak a különböző technikával készülő hegtetoválások. A szkarifikáció (sebtetkó) úgy készül, hogy a páciens felső bőrhámjába szikével metszenek egyszerű, vonalas ábrákat, szimbólumokat. A billogozás az állattenyésztésből lehet ismerős kifejezés, régen a szarvasmarhákra volt szokás tüzes vassal égetni azonosítójeleket, egy piercingstúdióban azonban sebészeti diatermiás készülékkel, elektromos nagyfrekvenciával rajzolják a bőrre a mintát, ami az égési sérülés gyógyulása után vörös vagy fehér színű heget hagy. Persze ha valaki az ősi módszerekre vágyik, tüzes vasat is kaphat a bőrére, csak azt ebben a műfajban brandingnek hívják. A hegtetoválás nagyon ősi műfaj, törzsi kultúrákban sokszor még a mai napig is a nagykorúsági és beavatási szertartások része, ezért a kultuszához többnyire a fájdalom - illetve annak elviselése - is hozzátartozik. "Aki manapság ilyet csináltat, arról mindenképp sejthető, hogy erős benne az igény arra, hogy kitűnjön a középszerűségből" - mondta el Tóth a Velvetnek. Ilyen felvezetés után kicsit aggódva tértünk az intimékszerek témájára, pedig nem kellett volna. Mármint aggódni.

Van, aki megvasalva szereti

Azt Rosanna Arquette és a Ponyvaregény óta már a legártatlanabbak is tudják, hogy a nyelvpiercing jól jön az orális szexnél, de az intim területekre is léteznek funkcionális ékszerek, és mint kiderült: ezekkel valahogy többnyire a csajok járnak jól. "A csikló fölé elhelyezett kis karika vagy banán akár járás közben is okozhat élvezetet, szex közben - a megfelelő pozícióban - pedig csak még inkább fokozza azt. A férfiaknál ugyanezek az ékszerek a fitymafékbe kerülhetnek, illetve léteznek a pénisz bőre alá ültethető implantátumok, de mindkettő esetében elmondható, hogy inkább csak közvetett módon jelentenek élvezetet a viselőjüknek, mivel elsősorban a partner örömét fokozzák" - tudtuk meg, de szerintünk ez nagyon is fontos információ. Ezek után egyre inkább érdekelt bennünket, mégis kik csináltatnak ilyeneket?

"Érdekes, hogy ezeknek a viselői általában a fejlettebb szexuális kultúrájú rétegekből kerülnek ki" - osztotta meg velünk Tóth a megfigyeléseit. "Ez valamelyest az iskolázottsággal is összefügg, mert például a felsővezetői pozícióban lévő, irányításhoz, parancsoláshoz szokott emberek közt sokan fogékonyak a domina- és szadomazo játékokra, ezeknek pedig az intimékszerek szinte elmaradhatatlan velejárói. Ebből a szempontból még az életkor vagy a lakóhely sem számít: nemrég például egy 57 éves férfi ügyfelem volt, aki vidékről érkezett implantátumot csináltatni."

Minden tiszteletünk a bevállalós nagyapáké és a szexdémon nagyiké - jutott eszünkbe, de azt azért mégsem mertük végiggondolni, vajon miért nevezték el a húgycső mentén futó, majd a makk alsó részén kibukkanó karikát épp Albert hercegnek.