horoszkóp

Gyógyszerrel a szexuális bűnözés ellen

2004.11.30. 12:43
Gyógyszeres kezeléssel próbálják csökkenteni a szexuális bűncselekmények egyes fajtáit Franciaországban. A tablettákat naponta szedik a páciensek, és a tesztoszteronszint csökkentésével fejti ki hatását.

Dominique Perben francia igazságügy-miniszter a spanyol El País című lapnak elmondta: "Olyan hiperszexuális személyek problémáján segít a kezelés, akik azt állítják, hogy képtelenek ellenállni vágyaiknak."

A program irányítója Serge Stoleru, az INSERM (a francia egészségügy és az orvosi kutatás országos intézete) professzora lesz. Kezdeti szakaszban 48 olyan önkéntes vesz részt benne, akiket régebben már elítéltek valamilyen szexuális bűncselekményért, vagy olyan személyek, akik érintettek voltak pedofil ügyekben, de nem kerültek börtönbe. A kezelés időleges nemzésképtelenséget okoz, bizonyos esetekben a merevedés csökkenését, de ezek a hatások két hónappal a gyógyszer szedésének abbahagyása után megszűnnek.

Visszaesés ellen

Az alkalmazásra kerülő két gyógyszer a ciproteron és a leuprorelin, amelyek lényegesen csökkentik a tesztoteron-termelést. A miniszter szerint új formákat kell találni a szexuális bűnözés ellen, meg kell előzni ezt a fajta agressziót, még inkább, ha ismétlődik. A kezdeményezés egyébként azután született, hogy Elzászban egy szexuális bűncselekményért bebörtönzött személy szabadulása után alig egy évvel egy serdülő lány halálát okozta. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a probléma reális. Míg 1980-ban a rabok 5 százaléka volt szexuális bűncselekmény miatt elítélve, addig ma 22 százalék, összesen 8200 személy van rács mögött.

Stoleru tájékoztatása szerint a ciproteron tablettát a páciensek naponta veszik be. A leuprotelint négy hetenként kapják injekcióban. Az illetékes szervek ugyanakkor gondolkoznak egy olyan új típusú létesítmény felállításán, amely átmenet lenne a pszichiátriai kórház és a börtön között. Azok élnének benne, akiket veszélyesnek tartanak, de büntetésüket már letöltötték.

Nem csodaszer

Philippe Carriere, egy bretagne-i börtön pszichiátere úgy véli, hogy a kísérletet nem kell csodaszernek tekinteni, mert ez a kezelés nem lesz hatásos azoknál, akiknél nem hormonális probléma okozza a felfokozott szexuális vágyat, hanem a másik ember szenvedését élvezik, vagy gyerekekben okoznak kárt.