A férfiak is átszabatják magukat

2004.04.16. 11:25
Egyre több férfi veszi igénybe a plasztikai sebészek szolgáltatásait - állapították meg a résztvevők egy párizsi kongresszuson. A legjellemzőbb beavatkozások a kopasz foltokat eltüntető hajhagyma-beültetés és a zsírleszívás, de a férfiak közt is egyre inkább terjednek a ránctalanító és a kisebb korrekciós műtétek.
A női sztárok plasztikai sebészeti kalandjai már szinte mindennapi beszédtémának számítanak, de egyre inkább úgy tűnik, hogy az "erősebb nemhez" tartozó politikusok, színészek, énekesek, manökenek és más hírességek sem haboznak fiatalító kezeléseknek alávetni magukat. Silvio Berlusconi olasz kormányfő például nemrég ránctalaníttatta az arcát, amint a szóbeszéd Jacques Chirac francia államfő is megtette ezt 2003 nyarán. Leonyid Kucsma ukrán elnök pedig a szem alatti "táskákat" vetette ki.

"Milyen férfi az ilyen?"

Most már az "egyszerű emberek" is kezdik követni példájukat. Egyre több - a társadalom különböző rétegeiből származó - férfi vállalja az ilyen kezeléseket: egyes adatok szerint már ők teszik ki az szépészeti rendelők pácienseinek tíz százalékát, még ha nem is szívesen beszélnek róla, mert a közvélemény az ilyen fajta odafigyelést nőies dolognak tartja.

A pasik még gátlásosak

Párizsban egy, az öregedés kérdéseivel foglalkozó kongresszuson - ahol 65 ország mintegy 1600 résztvevője gyűlt össze - az volt az általános vélemény, hogy a férfiak egy kicsit még mindig furcsán érzik magukat az plasztikai sebészek rendelőiben: előnyben részesítik például a nem felszívódó termékek beinjekcióztatását, csak azért, hogy ne kelljen később egy újabb beavatkozásra visszajönniük.

A klasszikus kérések: hajbeültetés, zsírleszívás

Egy brüsszeli esztétikai sebész elmondta, hogy az utóbbi két-három évben négyszer annyi férfi kereste őt fel problémáival, mint korábban. Panaszaik ma még "klasszikusak", azaz a hajhullás és súlyfelesleg, de immár előfordul homlokránc-eltüntetés, s a beesett arc korrigálása is.