horoszkóp

Ha mellet kapnék a fiúmtól, szakítanék vele

2008.03.05. 14:54
A tizen-huszonéves korosztálynak elsőként a mellnagyobbító műtétek jutnak eszükbe, ha a plasztikai beavatkozás kifejezést hallják. A megkérdezettjeink szerint a nőknek elsősorban a lelkükben kell rendet tenniük, és ha annak ellenére sem lábalnak ki az önértékelési válságból, akkor forduljanak plasztikai sebészhez. Utca hangja riportunkban a szépségideálok nyomására legérzékenyebb korosztályt szólaltattuk meg.

577 ezer kozmetikai beavatkozást hajtottak végre Nagy-Britanniában 2007-ben, jelent meg nemrég az Ananova hírportálon. A tavalyi napi átlag a szigetországban 1500 kozmetikai beavatkozás volt, ami az úgynevezett konzervatív, vagyis műtét nélküli korrekciókra vonatkozik. A versenyszektorban dolgozó férfiak is gyakran fordulnak plasztikai sebészhez.

Ha csak a női pácienseket vesszük alapul, az oroszok körében is kedveltek a konzervatív beavatkozások. Az orosz nőknek csaknem a fele úgy tartja, hogy a magyar trendeket illeti, évek óta a mellkorrekciók, a zsírleszívás és a hasplasztikai számít a legkeresettebb eljárásnak, de egyre többen vannak, akik olyan kozmetikai beavatkozásokat vesznek igénybe, mint lézeres bőrfiatalítás, végleges szőrtelenítés.

Miután egyoldalúnak találtuk, hogy a témáról olyan érintettek beszélnek túlnyomórészt, mint a legutolsó mellnagyobbítását natualista showként bemutatott Molnár Anikó, úgy döntöttünk, hétköznapi, fiatal nőket kérdezünk a saját testképükről és arról, mit tennének meg a külsejük tökéletesítése érdekében. A körképünkbe véletlenszerűen választottuk ki a média által közvetített szépségideál szempontjából a legérzékenyebb, tizen-huszonéves korosztály néhány megszólalóját, és szintén csak a véletlenen múlt, hogy beavatkozáson átesett fiatal nő ebben az összeállításban nem mondta el a véleményét.

Az első néhány megkérdezettünknek a beszélgetés végén három szőke női portrét mutattunk arra kérve őket, válasszák ki a külseje alapján legharmonikusabbnak tűnő nőt. A fotókon Várkonyi Andreát, a TV2 híradósát, Novodomszky Évát, a Magyar Televízió műsorvezetőjét és Donatella Versace divattervezőt és önmaga paródiáját látták a megkérdezett lányok, de miután Versace asszony képén leginkább csak nevetni tudtak, kis idő múlva felhagytunk a három portré versenyeztetésével.

Enikő, 21, gyorséttermi pultos

Tőlem sajtburgert kérnek, nem ajakfeltöltést

Enikő

„Legfeljebb a fogaimon változtatnék, hogy ne kifelé álljanak, hanem inkább befelé. Egy kis fogfehérítés is szóba jöhetne”. A 21 éves pultoslány elmondta, mivel a barátjának tetszik a külseje, nem szokott azzal foglalkozni, hogyan tudná tökéletesíteni az alakját. Enikő az átalakító plasztikai beavatkozásokról nem fogalmazott meg karakteres véleményt. „Akinek szüksége és pénze van rá, az csinálja.” A fiatal lányt arról is kérdeztük, mennyire ismeri a divatos konzervatív beavatkozásokhoz kapcsolódó kifejezéseket, mint például a botoxos ránctalanítást, vagy a mikrodermabráziót. „Tőlem sajtburgert kérnek az emberek, nem azt, hogy töltsem fel a szájukat”- válaszolta. A három, szőke karakter közül Enikő Novodomszky Évát találta a legharmonikusabb személyiségnek.”

Ágnes, 18, képzőművész tanuló

Nem hiszem, hogy a férfiak a topmodelleket tartják szexinek

Ágnes

„Ha meglátok egy husisabb nőt, akkor eszembe jut, hogy azért nem is nézek ki olyan rosszul”- mondta a 18 éves diáklány, aki szerint a nőknek általános problémája, hogy nem becsülik meg magukat eléggé, ezért hajlamosak kritizálni a külsejüket is. Ennek okairól Ágnes nem beszélt. „Ha megkérdezünk egy férfit, hogy milyennek látja a topmodelleket, akkor nem hiszem, hogy őket találja a leginkább szexinek, vagy szépnek.” A diáklány elítéli a plasztikai beavatkozásokat. Különös egy tizenéves szájából hallani a következő mondatot: „méltóságban kell tudnia megöregedni egy nőnek” Ágnes szerint aki nincs megelégedve magával, és ezért sebészhez fordul, az a beavatkozás után is elégedetlen lesz. Úgy tartja, akinek önértékelési problémái vannak, inkább pszichológus segítségét vegye igénybe. A diáklány három fotóból Várkonyi Andreát választotta ki, mint akit a képe alapján a legharmonikusabb személyiségnek tart.

Henriett, 26, eladó

Már őszülök, jó, festem a hajam

Henriett

„Nem vagyok megelégedve a testemmel, de nem változtatnék rajta”- mondta a belvárosi népművészeti bolt eladója, az első megkérdezettünk, aki a plasztikai beavatkozás kifejezés említésekor elsősorban a helyreállító műtétekre gondolt. „Néhány ismerősömnek szülés után csúnya lett a hasa, ezért megcsináltatta. A beavatkozásokkal semmi bajom, amíg az egészséget szolgálják és nem esztétikai hóbortot.” A konzervatív kezelésekre rátérve Heni elmondta, azért nem tartja jó ötletnek például a botoxos ránctalanítást, mert látható nyomokat hagy az arcon. „Az anyag az izmokkal csinál valamit, megváltoztatja a mimikát, és az természetellenes dolog. Az ember idővel ráncosodni kezd, az a természetes. Már őszülök. Jó, festem a hajam.” Az eladólány nevetve csak ennyit mondott Donatella Versace arcképére: „katasztrófa”.

Rita, 25

Ha a fiúm mellett ajándékozna nekem, szakítanék vele

Rita

„Nincs lesújtó véleményem arról, ha valaki szilikont ültet a mellébe, de szerintem a divatipar és a magazinok nagyon befolyásolják a szépséggel kapcsolatos véleményeket, negatív irányba. Ezen úgy lehetne változtatni, ha teltebbek lennének a modellek”- vélte Rita, akinek már nem mutattuk meg a három portrét. Szerinte nem lehet kiegyensúlyozott az a kapcsolat, amelyikben elvárás, hogy a nő valamelyik testrészét csináltassa meg. „Ha a szülés után megereszkedene a mellem, akkor gondolnék plasztikai műtétre. De ha a fiúm Valentin-napra melleket ajándékozna nekem anélkül, hogy kérem, rögtön szakítanék vele.”

Lívia, 25

Akinek nagyobb a melle, nagyobb a feneke is

Lívia

„Szülés előtt butaság ilyesmit végeztetni. Ezek még új dolgok, nem tudjuk, hogy mi lesz negyven év múlva azzal a nővel, aki most műmellet csináltat magának”- szólt hozzá a Ritával elkezdett témához barátnője, Lívia, aki elmondta, több ismerőse van, aki már túlesett mellnagyobbító műtéten. Az utca hangja riport készítése közben egyértelművé vált a számunkra, hogy a plasztikai beavatkozás kifejezésről a megkérdezettek nagy részének a mellnagyobbítást jut az eszébe. Amikor a saját testképéről kérdeztük Líviát, elmondta, régen elégedetlen volt a mellméretével, de már megbékélt vele. „Rájöttem arra, hogy akinek nagyobb cicije van, nagyobb a feneke is. Én pedig jól érzem így magam, vékonyabban.”

Viola, 15, tanuló

A barátjának volt pénze, a lány meg elköltötte

Viola

„Ismerek egy lányt, aki a huszonévei elején jár, és habár jól nézett ki, több dolgot is megcsináltatott magán: felvarratta a haját, megnagyobbította a mellét, kitetováltatta az ajkát. A barátjának volt pénze, a lány meg erre költötte.” A 15 éves Viola mindezt nem találta elítélendőnek, de magáról nem tudná elképzelni, hogy idővel alávesse magát bármilyen beavatkozásnak. A diáklányt arról is kérdeztük, a korosztályára hogyan hat az, hogy a női magazinokban gyakran foglalkoznak a kozmetikai beavatkozásokkal. Vajon ezek a cikkek megteremtik az igényt arra, hogy a fiatal lányok ilyen módon tökéletesítsék magukat? „Nem szoktam hallani, hogy ilyenekről beszélnek. A fogyókúra inkább gyakori téma.”

Dorka 15, tanuló

Akinek kisebbségi komplexusa van, tegyen ellene

Dorka

„Szerencsére a barátom sosem hozza szóba, hogy szeretné, ha másképp néznék ki”- mondta a gimnazista, akit elsősorban azért kérdeztünk meg, mert a média közvetítette szépségideálokra legérzékenyebb korosztály tagja. Az elmondásai alapján Dorka nem tekinti követendő példának azt a képet, amit a reklámokban lát. „Ha valakinek kisebbségi komplexusa van amiatt, mert valamelyik testrészével nem elégedett, akkor tegyen ellene. Nem ítélem el, ha sebészhez fordul. Az a lényeg, hogy érezze magát jól.”

Ha lenne pénze, csináltatna dús ajkakat?

Ön elítéli, ha valaki feltölteti az ajkát vagy ránctalanítja az arcbőrét? Vagy legszívesebben ilyesmit kérne születésnapjára? Írja meg nekünk!