Szikével állítani meg az időt

dns
2004.10.05. 18:00
A plasztikai sebész szikével gyógyító pszichiáter, akinek egyik legfőbb feladata, hogy lassítsa az idő múlását. Legalábbis így határozza meg saját hivatását egy, a cikkünkben megszólaló orvos. Magyarországon is egyre többen vállalkoznak átalakító műtétre, amelyek közt a mellműtétek a legnépszerűbbek.
Elvárás és szolgáltatás

"A plasztikai sebészet ma már félúton áll a gyógyítás és a szolgáltatóipar között" - avat be Dr Pap Péter, a Virányos Klinika plasztikai sebésze - "Magyarországon is egyre többen fekszenek sebészkés alá. Ennek legfőbb oka, hogy az emberekre nyomásként nehezedik az alkalmazkodási és megfelelési kényszer. A külsővel szemben nagy az elvárás, és ez manapság már mindkét nemet egyaránt érinti" - állítja a szakember. Pontos statisztikák nincsenek arra vonatkozólag, hányan estek már át plasztikai beavatkozáson. Kis híján a műtétek egésze magánpraxisban történik.

Az Alak Stúdió plasztikai sebésze, Dr Csuha Lajos is megerősítette, a rendszerváltás óta eltelt időszakban egyre inkább nőtt a páciensek száma. Az orvos elmondta, 1989 előtt a Honvéd Kórházban dolgozott, ahol többek közt sorkatonák jelentkeztek sebészeti beavatkozásra. Különböző szolgálatért cserébe ugyanis lehetőséget kaptak arra, hogy megműttessék valamelyik testrészüket. Csuha doktor szerint javarészt elálló fülüket korrigáltatták.

Mellműtét-dömping

"Azóta az esztétikai beavatkozások közt legtöbbször mellműtéteket végzek. Ezek egy része mellnagyobbítás implantátum segítségével, másik része pedig mellfelvarrás. A második helyen a zsírleszívás áll, majd a ráncfeltöltés, és arcplasztika következik" - összegez lapunk kérésére Dr Csuha Lajos.

Tekintse meg képeinket!

A közvéleményt leginkább foglalkoztató műtéttípus a mellimplantáció, amelyről a mai napig megoszlanak a vélemények. A mellékhatásokat illusztráló néhány szélsőséges példa, és az 1992-ben Amerikában kirobbant úgynevezett szilikonbotrány (amelynek során a betét egészségromboló hatásainak széles arzenáljára hivatkoztak, majd az operáció feltételeit korlátozták) ellenére a beavatkozások megítélése többnyire kedvező az orvos szerint.

"A mellnagyobbításra jelentkező páciensek általában nincsenek tisztában saját anatómiai adottságaikkal, és időnként extrém elképzeléseik vannak arról, milyen változást szeretnének. Az első konzultáció azzal telik, hogy a műtét minden fázisát elmagyarázom, a veszélyektől, a gyógyulás időtartamáig. Elmondom, hol lesznek majd hegek, és milyen megoldást javaslok a számára, hogy a kívánt hatást elérjük" - mondta lapunknak Dr Csuha, és hozzátette, előfordult már, hogy a páciens irreális kérése miatt nem vállalta a műtétet. Olyan hölggyel azonban még nem találkozott, aki a divatlapban, vagy óriásplakáton látott ideál képére szerette volna szabatni magát. A műtétre jelentkezők többnyire saját ideállal rendelkeznek.

Nóci tapasztalatai

"A saját testképnél csak a mértékletesség fontosabb" - jelentette ki Cziffra Noémi, aki egyike azoknak a hírességeknek, akik a nyilvánosság előtt vállalják átalakító műtéteiket - "Mindössze öt centiméterrel nőtt a mellbőségem az operáció után. A célom ugyanis az volt, hogy nyáron ne kelljen kényelmetlen push up-melltartóban strandolnom, és felvehessek vállpántos ruhát is" - mondta az RTL Klub egykori műsorvezetője, aki vallja, nem vállalta volna a műtétet, ha a betét a későbbi gyerekvállalást akadályozta volna.

Dr Csuha Lajos szerint a hegek, és a hosszú gyógyulási idő keveseket tart vissza a műtéttől. Az első konzultáción a leendő páciensek java elszánta magát a beavatkozásra. Előfordult azonban olyan eset is, hogy a megbeszélés után évekig nem látta a pácienst, aki egyszer csak újra jelentkezett azzal: most felkészült.

Sebész kell, vagy pszichológus?

"A műtét sikere nemcsak abban állapítható meg, hogy a végeredmény tetszetős-e" - mondja Dr Pap Péter - "hanem ha a páciens lógó orral jelentkezik nálam, és emelt fővel távozik. Ami pedig a hosszabb távú sikert illeti, amennyiben az operált nem tér vissza azzal, hogy újabb testrészét szeretné megműttetni, akkor megszűnt a lelki problémája. Ha esetleg visszatér, az azt jelenti, hogy kisebbségi érzése nem oldódott meg, és újabb műtéttel nem is fog. Akkor már inkább pszichológusra van szüksége" - tette hozzá Pap doktor.

A plasztikai beavatkozásra jelentkezők mindkét szakember szerint átgondolják, mire vállalkoznak. Az operációkkal kapcsolatban mégis sok a tévhit. Dr Csuha elmondta, a zsírleszívásra például néhányan, mint egy drága, de könnyített fogyókúrára gondolnak. Pedig annak hatása nem mérhető kilókban.

Tévhitek a zsírleszívásról, fenékplasztikáról

Klikk a képre!
"Abban az esetben javasolt a leszívás, ha olyan testrészen található a zsírpárna, ahol más eszközzel nem lehet eltüntetni. Egy elhízott embernek az életmódváltás és a diéta sok esetben hatásosabb mód." A tévhitet folytatva Dr Csuha elmondta, a divatirányzatokkal összefüggésben időnként emlegetett fenékplasztika valójában ritka, és veszélyes műtéttípus.

"1000 mellműtétre jut egyetlen olyan műtét, amelynek a célja, hogy a feneket gömbölyítsük implantátum beültetésével. Nagyon érzékeny terület, és olyan operáció, amelyik sok szövődménnyel járhat. Szerencsére nem sokan gondolnak rá komolyan" - tette hozzá az orvos. A szintén sokat emlegetett péniszműtétekről pedig megtudtuk, az országban csupán néhány helyen végzik. Az anatómiai adottságoknak megfelelően mindössze 2-3 centiméterrel növelhető meg a méret. Ami pedig a zsírfeltöltéssel történő vastagítást illeti, szintén nem lehet csodákat tenni.

A férfi páciensek gyávábbak

Csuha dokor szerint a férfi és női páciensek közt nagy különbség van. Tapasztalatai szerint az operációra jelentkező nők elszántabbak, a rájuk váró műtéttel kapcsolatban felkészültebbek. A férfiak bátortalanabbak, a fájdalomtól jobban félnek, és a hegek is megrémítik őket, a műtéttől könnyebben elállnak. Dr Pap Péter hozzátette, szinte valamennyi páciense nőnemű.

A motivációt illetően viszont mindkét nem képviselői megegyeznek. Eszerint a legfőbb cél a visszafiatalodás: a páciensek a fiatalkori énjükre szeretnének leginkább hasonlítani.

"Felkeresett egy negyvenes hölgy azzal, lóg a melle, szeretné feszesebbé tenni, holott a huszonéves lányok is megirigyelhették volna az adottságait. Ő mégis a saját fiatalkori külsejét akarta visszakapni. Az emberek az idő múlásával békülnek ki a legkevésbé. Munkánk javarészt arról szól, hogy lassítjuk az éveket" - fogalmazott Dr Pap.