Az európai nők már huszonévesen ráncosodni kezdenek, de a mélyebb szarkalábak a középkorú ázsiai nőknél jellemzőek. A nemzetközi dermatológusok azt állítják, a különbségek oka az európaiak erősebb arcjátéka, dohányzása, és napimádata lehet.

Az európai nők arcán fiatal korukban megjelennek az első ráncok. Ezzel szemben az ázsiai nők körülbelül 50 éves korukig teljesen ránctalanok, de az ez után megjelenő ráncaik gyorsabban mélyülnek - állítják francia tudósok, akik a Chanel intézet megbízásából Párizsban végeztek kutatást.

Ráncelemzés fotókkal

Klikk a képre!
A Dr. Erwin Tschachler bécsi dermatológus vezette vizsgálatokat női arcokról készült fotók segítségével folytatták, amelynek során 281 francia, 258 japán és 298 koreai nő portréját elemezték. A vizsgált személyek kora 18 és 80 év között volt. Az orvosok tapasztalatai szerint a francia nők mimikai ráncai már az érettségi ideje táján megjelenik, és a 18-34 éves korosztály 51 százalékánál a homlokon is láthatók ráncok. Ezek az ázsiai nőknél szinte egyáltalán nem jelentkeznek 35 éves koruk előtt. 65 felett azonban a japán nők 82 százalékánál erős homlokráncok láthatók, amíg ilyen jellegű ránc a francia hölgyek 51 százaléknál jelentkezett. A homlokráncok és a szarkalábak az idős koreai nőknél a leggyakoribbak, több mint 70 százalékuk esetében felfigyeltek rájuk az orvosok.

Az európai és ázsiai nők körében nagyjából egyenlő arányban fordulnak elő a szemöldökök közötti, függőleges ráncok, és ezen típusoknál ritkábban fordulnak elő a szem körüli mély szarkalábak. A felsőajkon mutatkozó kis, függőleges ráncok leginkább Európában találhatók meg a fiatalabb nőknél, míg az ázsiaiaknál csak 65 év fölött fordulnak elő.

Dohányzás, nap, arcjáték

A vizsgálatokat végző szakemberek nem adtak magyarázatot a ráncképződésben mutatkozó eltérések okairól. Közismert tényként említik viszont, hogy a koreai nők esetében vastagabb a bőr epidermisznek nevezett felső rétege.

A kutatók azt sem tartják kizártnak, hogy az európai nőknél a korai ráncképződés az erős mimikára vezethető vissza. Ezen felül úgy vélik, hatással van az arcbőrre a dohányfüst, és a napozás. Az európai nők nagy része kedveli a napsütést, míg az ázsiai nők általában folyamatosan védik a bőrüket a nap sugárzásától.