horoszkóp

Ráfizethetnek a turisták a plasztikai műtétekre

2004.07.06. 14:50
Az angol orvosok óva intik pácienseiket a "plasztikai turizmustól", azaz attól az egyre terjedő gyakorlattól, hogy külföldön végeztessék el a kozmetikai sebészeti beavatkozásokat, írja a BBC. Véleményük szerint ugyanis az olcsó külföldi műtétek szakmai színvonala hagyhat kívánnivalót maga után, és az is előfordulhat, hogy a hazaérkezést követően a páciensnek újabb műtéttel kell korrigáltatnia a hibákat.
A Brit Plasztikai Sebészek Szövetsége (BAAPS) szerint egyre gyakrabban fordul elő, hogy a plasztikai sebészeti beavatkozást tervező páciensek Kelet-Európába vagy Afrikába utaznak, mert ott a hazai áraknál jóval olcsóbban - nem egy esetben akár több száz font árkülönbséggel - tudják elvégeztetni ezeket a műtéteket, írja a BBC. Az angol szakértők azonban óvatosságra intik az ilyen célú utazást tervezőket: a célállomások olcsó klinikái és ismeretlen orvosai szerintük nem rendelkeznek kellő szakmai garanciával, és az is előfordulhat, hogy a frissen műtött páciens csak újabb korrekciós műtétekkel tudja helyrehozatni az ott elkövetett szakmai műhibákat.

Az ilyen célú utakat többnyire női magazinokban hirdetik. A pácienseket többnyire csak egy ügynök fogadja, sok esetben iroda helyett egy hotelszobában, aki aztán elkíséri az útra. A műtétet végző külföldi orvosok semmilyen kapcsolatban nem állnak az Egyesült Királyság egészségügyi intézményeivel, azaz ha újabb műtét szükséges, a páciensnek vagy másodszor is vissza kell utaznia a műtét színhelyére, vagy Angliában kell saját költségén, esetleg a társadalombiztosítás által finanszírozott műtétet végeztetnie.

Olcsó húsnak...

Norman Waterhouse, a BAAPS elnöke szerint "ezekben az esetekben a páciensek többnyire nincsenek tisztában az orvos szakmai hozzáértésével és tapasztalatával, ráadásul meglehetősen kevés lehetőség van az operáció utáni ellenőrző vizsgálatokra és tanácsadásra. A legjobb esetben is ki kell egyezniük azzal, hogy csak közvetlenül az operáció előtt találkoznak az orvosukkal, ekkor azonban már elkötelezték magukat, és a műtét árát is befizették. A páciensek ezután a megfelelő orvosi zárójelentések nélkül térnek vissza Angliába."

Douglas McGeorge, plasztikai sebész konzulens és a BAAPS tanácstagja személyes tapasztalata volt, amikor két páciensét, akik Kelet Európában végeztettek magukon hasplasztikát, hazatérésük után újra kellett operálni. Mindkét alany arról számolt be, hogy a műtéti körülmények szegényesek voltak, a kórház pedig "szörnyű". McGeorge azt is hozzátette: "Sebészként meglehetősen rosszallom az ilyen plasztika-turizmust, és el vagyok képedve, hogy az emberek mennyire bedőlnek ezeknek az úgynevezett kedvező ajánlatoknak."

Fájdalmas nyaralás

A londoni Adriaan Grobbelaar a BBC-nek úgy nyilatkozott: "Az olcsó sokszor drágább is lehet - például ha a páciensnek utána még rendbe kell hozatnia itthon a rosszul sikerült dolgokat, esetleg aggódik a végeredmény miatt, vagy ha csak újabb konzultációt igényel, és ehhez mindenképp vissza kell repülnie. Az ilyen járulékos költségek többszörösen elvihetik az esetleges megtakarításokat."

Mr. Grobbelaar, aki szintén tagja a BAAPS tanácsának, hozzátette: "Alternatívaként lehetséges egy itteni sebésszel rendbehozatni a károkat, esetleg ráterhelni a társadalombiztosításra, de a kinti orvos hosszú távú felelősségét elismertetni, ráadásul ilyen távolságból, nem egyszerű. A páciensek elfelejtik, hogy a lábadozási időszak alatt a legkevésbé sem fogják úgy érezni magukat, mint egy nyaraláson."