Milyenek a magyar politikusnők? Dögösek, esetleg kimértek, netán az általános iskolai orosztanárnőre emlékeztetnek vagy pontosan úgy néznek ki, mint ahogyan azt egy EU csatlakozás küszöbén álló ország reprezentánsaitól elvárjuk? Ezen töprengett a Velvet divatszekciója. A kielégítő válasz érdekében napokig bámulta a tévét, böngészte a porosodó archívumokat, felkeresett egy szakértőt, majd hosszasan analizált és értékelt. Politikailag korrekt, ám szubjektív módon.
Leleplező összeállításunk elején ismerkedjenek meg egy öt tételből álló felosztással, melyet Görög Ibolya, a Miniszterelnöki Hivatal egykori protokollfőnöke, jelenleg szaktanácsadó vázolt fel a Velvetnek. A kategorizálás alapján a Velvet divatszekciója saját elgondolása szerint politikusasszonyokat társított az egyes csoportokhoz. Egyetlen esetben hezitált hosszabb ideig, úgy találta ugyanis, hogy Dávid Ibolya két kategória határmezsgyéjén mozog.

1. Abszolút nem divatos kategória, a "nulladik variáns".

Tekintse meg képeinket!
Jellemzői: csiricsáré színek összeállítása, a kínai piacról divatosnak ítélt tiszta műszálas pulóverek, hurkából készített - ún. sztálin-orgonás - konty. A csoporthoz tartoznak a tenyeres-talpas toposszal felruházott hölgyek is.

(A Velvet divatszekciója eredetileg ide akarta besorolni Gy. Németh Erzsébetet, de megenyhült.)

2. Ultrakonzervatívok, a "még a mozgalomból" típus

Jellemzői: unalmas ruhák, válltöméses, szűkítőkkel merevített kosztüm, gallér. A kihajtott nagygallérú fehér blúz itt is jelen van, de már nem annyira hivalkodó módon. Egyéb nem verbális jelek a merev - orosztanárnős - tartás, (mint aki karót nyelt), egyenes hát, mértéktartóan nőies megjelenés, szigorúan fegyelmezett frizura, megszólaláskor kissé fejhang. Fellépésében messzemenően eleget tesz a "Légy fegyelmezett!" felszólításnak.

(A Velvet ide osztotta be Gy. Németh Erzsébetet és Mátrai Mártát.)

3. Politikusi klasszikus külső, az "angolos elegancia"

Jellemzői: modern elemekkel is operál, mégis inkább klasszikusan nőies, ám sosem dögös. A szoknya eltakarja a térdet, a váll gömbölyűsége is mindig takart; minimális ékszer, gondosan lazára fésült, a homlokra nem ráomló haj jellemzi. "Ez a követendő öltözködési stílus a női politikusok körében." - véli szakértőnk.

(Lendvai Ildikót, Lamperth Mónikát és a gardróbban olykor célt tévesztő Dávid Ibolyát társítottuk ehhez a kategóriához.)

4. "Designer-klasszikus"

Jellemzői: érdekes, modern elemek intenzív jelenléte, ahol a klasszikus külcsín mögül már kikandikál az egyéniség. A szoknya itt is mindig takarja a térdet, de megjelenik a hosszú fazon is, esetleg a nagyon nőies szövetnadrág, ami sosem feszülő szabású. A kategória képviselői kedvelik a puhább anyagokat, a sálakat.

(A kategória legmarkánsabb képviselője Szili Katalin, akinek nevével szinte egybeforrt a sál fogalma, továbbá Csehák Judit, a mindig visszafogott, de 100 százalékig nőies politikusunk, és a már említett Dávid Ibolya, vélekedett divatszekciónk.)

5. "Trendi"

Világfelosztás
A nyugat-európai kultúrákban a 3. és 4. kategóriához tartozó női politikusok jelenléte a domináns. A legliberálisabbnak tartott svédeknél a 4. és az 5. típus előfordulása a leggyakoribb. Az egykori szocialista blokk a 2. és a 3. kategóriában erős. A volt Szovjetunió országaiban lassabb a változás, itt még az 1. típus is fellelhető.

Az EU-ban a 3. és a 4. a legjellemzőbb, és ez így is marad, akármi is lesz az európai trend, hiszen az öreg kontinens kultúrája irányadó az egész világon. Az 4. kategória az amerikai politikusasszonyokra jellemző. Az 5. kategóriáról elmondható, hogy minden kultúrában csak nyomokban fordul elő.

Jellemzői: ebben a kategóriában már megjelenik a nőies, néha talán túl mély nyakkivágás, a gomboknál feszülve a fehérneműt felvillanni engedő ing, a fenékre feszülő - esetenként csípőfazonú - nadrágkosztüm, sőt nyáron még a vászonnadrág is. Ez a csoport magán visel klasszikus, egyéni és dögös stílusjegyeket egyaránt. "Nekem így a jó, így vagyok fiatal és elegáns" - gondolja a leginkább öntörvényű kategória képviselője. Frizurája művészien rendezetlen.

(Selmeczi Gabriella és Schmidt Mária - vágta rá divatszekciónk.)

Dobogósok és citromdíjasok

A tipologizálást követően a Velvet szigorú divatszekciója kupákat és citromdíjakat osztott. Szubjektív öltözködés-listájának dobogósai Dávid Ibolya, Szili Katalin és Lévai Katalin lettek. A citromdíjat az 1. kategóriával kacérkodó Gy. Németh Erzsébet és a divatskála éppen ellentétes végén elhelyezkedő Schmidt Mária kapta.

Ruha teszi?

A Velvet és a megkérdezett szakértő egyetértetek abban, hogy az öltözködésen túli egyéb nem verbális elemekben - mint a kéztartás, ülésmód, mimika és gesztus - messzemenően EU-kompatibilisek női politikusaink.

"Egy politikusnak - legyen nő vagy férfi - úgy kell öltözködnie, hogy azt higgyék el neki, amit mondani akar" - vonta le a tanulságot Görög Ibolya. "Ha túlságosan az egyéniség áll az előtérben, elsikkad a közlés. Ha valaki olyan ruhát vesz föl, ami elvonja a figyelmünket, sokkal később kezdünk figyelni arra, hogy mit is mond."

A női politikusokra általában elmondható, hogy akarva-akaratlan férfiasabban kell fellépniük, hiába ül lelkük legmélyén egy némaságra ítéltetett Jenifer Lopez. A politikusnő sosem lehet például femme fatale, vagy "a jó nő", mivel ő elsősorban ember, aki egyébként nőből van. Ha túlságosan hozza feminin oldalát, óhatatlanul rásütik a buta liba, neadjisten a szőke nő bélyeget. Ez pedig hiteltelenné teszi a mégoly tartalmas mondanivalót is.