Porszívóval a mellrák ellen

2004.04.01. 09:43
Házimunkát végezni nem túl sokan szeretnek, de a többséget talán vigasztalhatja a tudat, hogy e kényszerű, de nagyszerű tevékenység csökkentheti a női daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.
Az Amerikai Rákkutatási Társaság éves összejövetelén közzétett tanulmány szerint a méhnyakrák előfordulásának esélye 30 százalékkal kisebb a házimunkát végző nők közt, egy másik tanulmány pedig egyenesen azt állítja, hogy a takarításnak kifejezetten gyógyító hatása is lehet: a mellrák túlélési esélyeit például számottevően növeli, ha a beteg rendszeresen végez házi és ház körüli munkát.

Takarítson egészségéért!

Clare Stevenson, az angol Rákkutatási Központ kutatója "biztatónak" nevezte a női daganatos megbetegedésekre irányuló kutatás eredményeit. Úgy fogalmazott: "A házimunka bizonyos típusai eléggé megerőltetőek ahhoz, hogy fizikális hatással is járjanak. Ez persze nem jelenti azt, hogy a nőknek túl kellene hajtaniuk magukat, de minél többet ténykednek otthon, annál jobb." Az időtényező tehát fontos: azok a nők, aki napi négy órányi házimunkát végeztek, nagyobb védettséget élveznek, mint akik két óránál kevesebb időt töltenek ezzel.

És még egy jó hír

Természetesen nem kötelező mosással és porszívózással védekezni: a lényeg tulajdonképpen az aktív életvitel, úgyhogy akit az eddigiek sem tudtak rávenni a háziasszonyi feladatokra, az a négyórás takarítást kiválthatja egy hatvanperces sétával is.

A Harvard Egyetem és bringhami kutatók közös felmérése kimutatta, hogy 54%-kal csökkenti a mellrákkal kezelt nők halálozási arányát, ha rendszeres testmozgást végeznek. Az ideális mennyiségű testmozgás a kutatás szerint heti 3-5 óra séta, vagy ezzel egyenértékű energiafelhasználást kívánó aktivitás.

Bár az eredmények már igazolni látszanak azt a régebbi elméletet, hogy az aktív életmód növeli a mellrák túlélési esélyét és csökkentheti a daganat méretét, a jövőben még további kutatások szükségesek ezen a területen.