A rágózás frissen tartja a memóriát

MTI
2004.10.08. 10:33
Aki folyamatosan rágja a rágógumit, nem lesz feledékeny. Ezt ígéri három japán kutató, kísérleteikre hivatkozva. A módszer inkább az időseknél hatásos, és megelőzheti az életkorral járó memóriavesztést.
A rendszeres rágózás kiváló módszer a memória megőrzésére - ezt nem valamelyik rágógumigyár állítja, hanem három japán kutató, a tokiói Nature Interface című tudományos havilap hasábjain.

Stimulálja a hippokampuszt

A kutatók két csoportot hasonlítottak össze: az egyik fiatalokból, a másik idősebbekből állt. Mindkét csoport tagjait arra kérték, hogy fogyasszanak rágógumit, és a művelet előtt, illetve utána mágneses rezonanciavizsgálattal megnézték, hogy a hippokampusznak - ennek a speciális agyrésznek, amely kulcsszerepet játszik a memorizálás folyamatában - aktivizálódtak-e egyes részei.

Idősebbeknél hatásosabb

Az eredmény: a rágózás beindítja az itteni agysejtek működését, méghozzá az idősebbeknél nagyobb mértékben, mint a fiataloknál. A fiataloknál ugyanis az agysejtek működése amúgy is aktívabb, így a rágózás csak kismértékben növeli ezt a folyamatot; míg az idősebbeknél ez a tevékenység sokkal jobban stimulálja a hippokampuszt. A japán kutatók ezért az idősebb embereket rágózásra biztatják, mondván: ezzel késleltethető az öregedéssel együttjáró memóriavesztés folyamata.