A petefészekrák egyike a legkevésbé befolyásolható rosszindulatú betegségeknek: a daganat alattomos növekedésű, és általában túl későn kerül felismerésre. A legújabb kutatások szerint a menopauzán túljutott nőknél az erőteljes testedzés is növeli a petefészekrák kialakulását.
Fokozhatja a petefészekrák kialakulásának kockázatát idősebb, a menopauzán túljutott nők esetében a gyakori és erőteljes testedzés - állapították meg az Egyesült Államokban iowai kutatók.

Az elhízás is növeli a kockázatot

A Cancer (Rák) című folyóiratban, 15 éves megfigyelésekre alapozott adatok szerint hasonlóan kockázatnövelő tényezőként kell számon tartani a korai ifjú korban tapasztalt magas testtömeg indexet (testtömeg index = a kilogrammban kifejezett testsúly osztva a méterben kifejezett testmagasság négyzetével). Az aktuális testsúly és magasság ugyanakkor nem jelent komolyabb kockázati tényezőt - írta a lap.

Több tízezer nőt vizsgáltak

Az Iowa Női Egészségügyi kutatási programban résztvevő tudományos munkatársak 1985 óta kísérték figyelemmel 40 000, 55-69 év közötti nő sorsának, egészségi állapotának alakulását. A kutatók már hét év után nyilvánvaló összefüggést láttak a fizikai aktivitás foka és a petefészekrák kialakulásának gyakorisága között. Hasonlóan párhuzamra derült fény a betegség létrejötte, illetve a derék és csípő szélesség nagysága (de nem a testtömeg index) között. A meglepő eredmény nyomán a vizsgálatot tovább folytatták, az erőteljes szabadidős aktivitás és a petefészekrák gyakoriságával kapcsolatos álláspontjuk azonban nem változott.

Az erőteljes testedzés megduplázza a kockázatot

A leggyakrabban és a legerőteljesebb gimnasztikát végző nők közül 40 százalékkal többen betegedtek meg petefészekrákban, mint azok, akik a legritkábban, a legkevésbé megerőltető testmozgást választották. Összességében - írta az amerikai szaklap - a heti négy alkalomnál többször végzett, erős fizikai mozgás megduplázta a kockázatot.

A fiatal felnőtt korukban - 18 évesen - elhízott, azaz magas testtömeg indexű nők 83 százalékkal gyakrabban betegedtek meg a menopauza után petefészek rákban ifjú korukban vékony társaiknál - tette hozzá az amerikai folyóirat.