horoszkóp

Sportolással a mellrák ellen

MTI
2006.03.10. 09:08
Minél többet mozognak a nők, annál kevésbé fenyegeti őket a mellrák - ezt bizonyítja az a felmérés, amelynek során francia kutatók 1990 óta majdnem 100 ezer nő életvitelét tanulmányozták.

A felmérés első tanulsága, hogy összefüggés van a fizikai tevékenységgel töltött idő és a mellrák kialakulása között: minél tovább tart a mozgás, annál kisebb a betegség kockázata. Így például azoknak a nőknek, akik hetente több mint 14 órát töltenek házimunkával, takarítással, 18 százalékkal kisebb esélyük van a mellrákra, mint kevésbé házias társaiknak. De még ennél is fontosabb a fizikai tevékenység intenzitása. Azoknál a nőknél, akik hetente legalább öt órán át sportolnak (squash-olnak, vagy éppen küzdősportot űznek), már 38 százalékkal kisebb a mellrák kialakulásának valószínűsége.

Immunerősítő

A tudósok ezt az összefüggést azzal magyarázzák, hogy a fizikai tevékenység stimulálja az immunrendszert, hatékonyabbá teszi annak működését. Ráadásul a mozgás csökkenti az elhízás veszélyét, márpedig a menstruáció megszűnése után ez elég gyakori a nőknél, s szintén a mellrák kialakulásának egyik kockázati tényezője.

Mint már korábban írtuk, a mellrák a leggyakoribb halálozási ok a 35. és az 55. életév közötti európai nők körében. A Die Presse című osztrák napilap szerint évente 220 ezer nő betegszik meg mellrákban a kontinensen, s közülük 75 ezren halnak meg, pedig az időben felismert betegség gyógyítására igen nagy az esély.

Az 5 milliméternél kisebb átmérőjű rákos melldaganat sikeres kezelésének 95 százalékos a valószínűsége, az 1 centiméteresnél kisebbnek pedig 80 százalékos. Ezért rendkívüli fontosságú a betegség mielőbbi felismerése.