Francia kutatók állatkísérletekben már hatásosnak bizonyuló oltóanyagot állítottak elő a méhnyakrák megbetegedés ellen. Ezt a daganattípust szexuális érintkezéssel átadott vírusok indíthatják el, amelyek ellen már egy injekció is hatásosnak bizonyult.

A méhnyakrák a második leggyakoribb daganat a nők körében. Ráadásul rémisztően terjed: minden évben félmillió új esetet diagnosztizálnak világszerte. A Science et Vie című francia tudományos havilap márciusi száma azonban fantasztikus felfedezésről számol be: úgy tűnik, sikerült kifejleszteni az első, rák elleni védőoltást, méghozzá éppen ezen daganattípus ellen. A módszerrel - amelyet egyelőre egereken próbáltak ki - az ilyen rákos esetek több mint hetven százalékát lehet megelőzni.

A szervezet felismeri és elpusztítja a vírusokat

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a méhnyakrák elég sajátos daganattípus: kifejlődését a rendszerint szexuális érintkezéssel átadott, s különböző papillomavírusok által okozott fertőzések indítják el. A párizsi Pasteur Intézet kutatói által kifejlesztett oltás a két legelterjedtebb emberi papillomavírus (a HPV16 és a HPV18) fehérjéit veszi célba: az oltás hatóanyaga a szervezetbe kerülve megtanítja az immunrendszer "gyilkos sejtjeit", hogy felismerjék és elpusztítsák ezeket a vírusfehérjéket.

Addig is maradnak a szűrővizsgálatok

Az egerekkel végzett kísérletek során egyetlen oltás elég volt ahhoz, hogy három hét alatt a szervezetben lévő összes, a méhnyakrákos állapothoz vezető belső fertőzés eltűnjön. A humán kísérletsorozat szakasza a lap szerint a jövő évben kezdődik, de amíg nem vezetik be az új oltást, a nőknek érdemes továbbra is félévente ellenőriztetni magukat a nőgyógyásznál, mert a kezdődő betegség ezzel a módszerrel is jól szűrhető.