horoszkóp

Szemránckrémek huszonéveseknek?

2004.09.03. 15:42
Új trend dívik a szépségiparban: egyre több márka kínál ráncosodást gátló készítményeket a huszonévesek számára. Lehetséges volna, hogy már ilyen fiatalon el kell kezdeni a harcot a ráncok ellen?
Nem árt, ha tudjuk: bőrünk öregedése nem az első látható jelek kialakulásával kezdődik. Az idő múlása, a stresszes életvitel, a környezeti károsító tényezők alattomosan megdolgozzák arcbőrünk mélyebb rétegeit. Készüljünk fel időben a védekezésre, és tisztázzunk néhány alapvető kérdést ráncainkkal kapcsolatban.

Első ráncok a homlokon: reménytelen eset?
Semmi pánik, teljesen normális jelenséggel van dolgunk. Genetikai és környezeti tényezők hatására bőrünk már húszéves korunktól öregedni kezd. Először az úgynevezett mimikai ráncok jelennek meg arcunkon, méghozzá fentről lefelé. A homlokon mélyebb redők alakulnak ki, majd a szemöldökök között egy kisebb árok jelenik meg, a szem körül szarkalábak formálódnak, legvégül pedig az ajkak körül veszünk észre mosolygós ráncocskákat. A ráncok kialakulásának gyorsasága genetikailag kódolt, de attól is függ, hogy érzelmeink milyen mértékben tükröződnek az arcunkon.

Mikor ajándékozzuk meg magunkat az első ráncosodást gátló készítménnyel?
Kozmetikai szaktekintélyek szerint a lehető leghamarabb. Harmincéves korban kötelező, de húszéves kor után is már ajánlott. A jelenlegi kozmetikai trend szerint húszéves kor felett az egyszerű hidratáló arckrémek helyett inkább ráncosodást gátló összetevőket is tartalmazó készítményt kell választani. "Minél korábban elkezdünk törődni arcbőrünkkel, annál fényesebb jövő áll előttünk" - állítja Marie Hélene Lair, a Chanel márka szakértője. Ezek szerint már 15 éves korban fel kell venni a harcot a ráncok ellen? "A tinédzserek arcápoló programjában a bőr hidratálása, vitaminokkal való feltöltése jelenti a ráncokkal szembeni védekezés első lépését. Nevetséges és hiábavaló lenne egy 15 éves lánynak ráncosodást gátló készítményt ajánlani" - mondja a szépségápolás specialistája.

Ráncosodást gátló és ránctalanító krém: ugyanaz a termék?
Gyakran használjuk az egyik kifejezést a másik helyett, pedig nem ugyanazt jelentik. A ránctalanító krém kizárólag a ráncokra hat olyan erős összetevőkkel, mint például a retinol vagy a gyümölcssavak. A ráncosodást gátló készítmények ezzel szemben elsősorban megelőzésre szolgálnak és összetettebb a hatásuk. Az öregedés összes látható jelét veszik kezelésbe: fellépnek az arcbőr kiszáradása ellen, visszaadják feszességét, ragyogó színét, elhalványítják a szem körüli karikákat és apró szarkalábakat. Antioxidáns összetevőik és a bennük található vitaminok a fiatalság energiájának megőrzését segítik. Ugyanakkor a bőr hibáit is korrigálni tudják feszesítő összetevőikkel és fényvisszaverő szemcséikkel.

Miért ne használjam anyukám arckrémét?
Milyen egyszerű is lenne, ha anyukánk arckrémével azonnal el tudnánk mulasztani az arcunkon kialakulóban lévő ráncocskákat! Ez azonban nem ilyen egyszerű. Bőrünknek nem ugyanazok az igényei harmincévesen, mint ötvenévesen, amikor az arcbőr már jócskán veszített feszességéből. Teljesen felesleges elhasználni a mama nem túl olcsó arckrémeit, melyek neki sokat segíthetnek, a mi bőrünk viszont így nem azt kapja, amire szüksége van. Minden kornak megvannak a maga igényei.

Hozzászokhat-e bőrünk a ráncosodást gátló készítményekhez?
Felmerülhet a kérdés, hogy ha húszévesen már ráncosodást gátló krémekkel kenjük magunkat, mi lesz majd negyvenévesen? Nem kényeztetjük túl bőrünket, ami az idő múlásával belefáradhat a sok jóba? Semmi ok az aggodalomra! Még a ráncok elleni harc legeltökéltebb képviselőinek sem kell félniük, akik a csúcstechnológia legújabb vívmányaival felvértezve lépnek fel a ráncok ellen. Bízzunk nyugodtan a kutatások fejlődésében! Tíz év múlva olyan csodálatos hatóanyagoknak leszünk majd birtokában, melyek tökéletesen kielégítik bőrünk akkori igényeit. A szépségipar motorja nem áll le, hiszen a nők egyre növekvő elvárásai működtetik.

Városlakók védőpajzsa
A stresszes életmód, az egészségtelen táplálkozás, a cigaretta, a sok kávé- és kevés folyadékfogyasztás, a kevés alvás nagymértékben hozzájárulnak bőrünk állapotának romlásához. A kutatók egyetértenek abban, hogy az öregedés nagyrészt oxidációs folyamatok műve. Az instabil molekulák - szabadgyökök - elektronokat vonnak el más molekuláktól, hogy saját magukat erősítsék. Ezek a megfosztott molekulák kénytelenek egy másik, még ép molekulától elvonni az elektronokat, és ez a láncfolyamat előbb-utóbb látható károsodást okoz a bőrön. A bőr veszít feszességéből, rugalmasságából, ráncok és vonalak jelennek meg rajta. Az öregedés során a bőr önregeneráló képessége is csökken, a bőrt ért minden irritáció szabadgyököket képző folyamatokat indít meg.

Mars az árnyékba!
Bőrünk első számú ellensége a nap. A ráncok és az öregedés egyéb jeleinek kialakulásáért 80%-ban a nap káros sugarai a felelősek. Az UV-sugarak megtámadják a kötőszövet rostjait, melyek lazulásával a bőr veszít rugalmasságából. Tizenöt éves korunkban a bőr önregenerálódási képessége a csúcson van, egyedül a napsugarak által okozott károk nem gyógyíthatók. Aki kisgyerek korától kezdve minden nyáron megfelelő védelem nélkül sütkérezik a napon, ne csodálkozzon, ha húszévesen az átlagosnál mélyebb ráncokkal rendelkezik majd. És akkor még nem beszéltünk a bőrön kialakult zavaró foltokról, anyajegyekről és egyéb bőrhibákról, valamint a legsúlyosabbról, a bőrrákról, melyekért ugyancsak a napsütést, illetve saját felelőtlenségünket okolhatjuk.

A cikk teljes változata a szeptemberi Elle magazinban olvasható.