A legfőbb ránctalanító cég által végzett felmérés szerint az ön szépségideáljai George Clooney és Gwyneth Paltrow, és egyáltalán nem bánja, hogy így megráncosodott. Mármint nem Gwyneth: ön!

Nemrég vette szárnyaira az internet a komplikált című Aesthetic Anthropology: Beauty Across Cultures (Esztétikai antropológia: szépség a különböző kultúrákban) tanulmány friss adatait, a nőideálra vonatkozó elképzelések világméretű összegzéséről. A kutatásra megbízást adó cég az Allergan volt, a botox ránctalanító eljárás forgalmazója. A tanulmány azt állítja, hogy manapság a legtöbben a szilikondudákkal és az orvosilag feszített bőrrel szemben a természetes szépséget részesítik előnyben. A természetességbe pedig szerintük egy-két ránc is bőven belefér.

Nem baj, ha lapos vagy öreg!

A föld minden területére kiterjedő vizsgálat azt találta, hogy a jelenlegi nőideál megtestesítői egytől egyig természetes szépségek. A legtöbben, a férfiak és a nők között is, Gwyneth Paltrow-t találják a legszebbnek. Az ő igen meggyőző 71%-os eredménye mögött 56%-kal Nicole Kidman a második, őket követi Renee Zellweger és Halle Berry holtversenyben. A férfiak között sem a huszonéves, bikanyakú, kigyúrt adoniszok győzedelmeskedtek: 78% George Clooney-t találja a legvonzóbbnak. A második helyezett Sean Connery-t a maga 77 évével a megkérdezettek háromnegyede isteníti, és a favorit Brad Pittnek csak a harmadik hely jutott 70%-kal.

Gwyneth Paltrow

Ragaszkodnak a ráncaikhoz

A tanulmány készítői mindebből azt a következtetést vonják le, hogy vége a Pamela Anderson-korszaknak, a műmelleknek és a megcsinált nőknek: újra azt találjuk szépnek, ami természetes. Ezzel összhangban vannak a tanulmánynak a ráncosodással kapcsolatos eredményei is. Ezek szerint 10 nőből 8 beismeri, hogy ráncos, de közülük 6 azt vallja, hogy egyáltalán nem is akarja eltüntetni szarkalábait, legfeljebb egy kicsit csökkenteni, de azt se feltétlenül. Így aztán legjobb esetben is csak a maradék kettő, ráncos, de emiatt szégyenkező nő lesz a tanulmányt készíttető cég kuncsaftja egy-két jól irányzott botoxinjekció erejéig.

A szopóráncról nem szóltak

Nicole Kidman a második, Renee Zellweger és Halle Berry holtversenyben

És bár ezek szerint szinte divatba jöttek a ráncok, azért arról is szól a tanulmány, hogy mely ráncoktól szeretnének a hölgyek mégiscsak megszabadulni, ha mondjuk muszáj lenne. A legrondább ráncok között a szemöldök-összehúzástól keletkező, függőleges, az orr felé mutató vonalakat és a homlokon keletkező vízszintes ráncokat említik. Hogy a férfiak mely ráncokat tüntetnék el a nőkről, azt sajnos elfelejtették megkérdezni. Valamint nincs szó a magyar internetes szlengben "szopóráncként" elhíresült, az orrtól a száj sarkaiig húzódó redőkről sem. Nyilván mert az is természetes.

A férfiak is botoxoznak néha

A tanulmányból azonban az is kiderül, hogy a természetesség bajnokai azért mégsem fordítottak teljesen hátat a kozmetika-iparnak. A szépségápolásra a vásárlók által költött pénzmennyiség ugyanis évek óta folyamatosan is emelkedik, sőt a megkérdezettek 18%-a legalább a felével többet költ ma kozmetikumokra, mint 5 évvel ezelőtt. Ráadásul egyre aktívabbak ezen a téren a férfiak is, akik "természetes" szépségük megőrzésére szintén egyre többet költenek. A megkérdezett európai és amerikai férfiak egynegyede kerek perec meg is mondta, hogy ő gondolkozik rajta, ne vegyen-e igénybe ránckisimító hatású injekciót, ha eljön majd az ideje.

És végül sokan azt is hozzáteszik, hogy a törékeny Gwyneth Paltrow állítólagos mennybemenetele nem feltétlenül jelenti a "természetes" stílus győzelmét. Egyrészt ugyanis Gwyneth-nek színésznőként már évek óta nem jut egy valamire való filmszerep, miközben Pamela Anderson idén nyáron egy buta, de attól még sikeres vígjátékban, a Blonde and Blonderben tündökölt a vásznon - azaz a műmellek, bizonyos körökben legalábbis, de továbbra is határozott népszerűségnek örvendnek. A kétségtelenül természetellenes görbületekkel rendelkező műcicákkal szemben ráadásul sokak szerint Gwyneth és a többi, anorexiába hajló szikár szőkeség pedig inkább a másik végletet jelenti, ahelyett, hogy a természetes szépséget testesítené meg.