Csisztu Zsuzsa a húsvéti sonka emelgetésére edz. Rubint Rékának valaha narancsbőre volt, most Norbi mellett kampányol forrónadrágban. Miló Viktória hiába eszik meg egy tábla csokit, Varga Zsuzsát pedig hiába marasztaljuk a salsa-aerobikra. Fitnesz nyílt napon jártunk, ahol az ipar legújabb vívmányait ismertük meg.

"Manapság instantak az ételeink, a hangulataink, a barátságaink. Villámgyorsan készre alakíthatsz mindent. Ha drogozol, beveszed a szert és öt perc alatt boldog leszel. Öt éve kezdtem a thai chit, hosszú idő volt, amíg megtanultam, de mostanra leírhatatlan lett az érzés" - adta meg az alaphangot egy szőke nő az A1 Fittness centrum bejáratánál, ahol riporterünk egyébként az Adidas Pillangó nyílt nap délelőtti történéseiről érdeklődött a résztvevőktől.

Nők éve, Csisztu sonkát emelget

Klikk a képre!

Az esemény lényege, hogy a sportszergyártó előzetes nyereményjátékán részt vevők és a sajtó képviselői kipróbálhatják a fitt - és wellnessipar bevezetés előtt álló vívmányait, mert 2005 deklaráltan a nők éve. Riporterünket a salsa-aerobik érdekli leginkább, de visszatérve a leírhatatlan érzésre: a délután folyamán gyakran hallja ezt a kifejezést. Ő maga főleg az életmódtanácsadáson érzi, de nem éppen pozitív értelemben.

A bejáraton túl tehát a nyertesek gyülekeznek sportruházatban, és nagypénteki zsírszegény sonkát szednek a svédasztalról. Van sajt is, de az egészség nevében édesség nincs. A belső teremben úgynevezett 3/4 step óra folyik, amely a prospektus szerint edzés, relaxáció és önismeret egyben. A tornán részt vevők a falra szerelt nagy tükörben nézik a távol keleti táncokból kölcsönzött mozdulataikat, az edző is, de közben magában dúdol.

Botrázás, kávé, és cigaretta

A jobb sarokban a moderátor, Csisztu Zsuzsa táncol. "Edzésben kell lenni ahhoz, hogy hétvégén a sonkát emelgessem" - viccelődik. Negyed órával később kerekasztal-beszélgetést vezet, addig elég idő marad, hogy riporterünk meglátogassa az életmódtanácsadót egy lefüggönyözött sarokban. Röviden: a kávé kétszer annyi vizet von el a szervezettől, mint amekkora a csészéje. Gyerekvállalás előtt tíz évvel pedig érdemes a dohányzást abbahagyni. "Nekem meg azt mondta, hogy a fáradékonyság oka nem a tavasz, hanem az emésztés" - számol be egy fiatal lány, amikor kollégánk sápadtan hagyja el a sarkot, és a földön ülős kerekasztal irányába tart.

Nem meglepő módon javarészt a sporthoz való viszony a téma. "Két éve nem mozogtam. De jó volt elfáradni, ilyenkor mindig eldöntöm, hogy holnaptól sportolok" - kezdi az élménybeszámolóját Pflum Orsi, a Megasztár második szériájának döntőjéből ismert énekes. Őt riporterünk később a Flexi Bar nevű foglakozáson csípi el, ahol aerobik-idegen mozgásokat lát. A résztvevők egy óra hosszán át állnak, és ráznak egy rugalmas botot. "Ez azonban az egész testet átmozgatja" - állítja az edző. Pflum Orsi pedig inkább a búvárkodásról beszél. "Lemerülök, és megszűnik a világ" - foglalja össze.

Címvédés, és Rubint Réka exnarancsbőre

Tekintse meg képeinket!

Itt azonban nem szűnik meg, az interjúalanyok egymásnak adják a szót. Miló Viktória arcán még ott egy seb, amely arra utal, hogy egy héttel korábban megvédte címét az olasz Stefania Bianchinivel szemben. "A mérkőzés után két hétig az edzőterem közelébe sem megyek. Igaz, azóta sem pihentem ki magam, mert minden nap dolgozni járok. Ami pedig a szabadidőmet illeti, edzéseket tartok. Kickbox-aerobik edzést például" - mondja Miló Viktória, akinek problémája, hogy híznia kéne, ám hiába eszik meg egy ültében egy tábla csokit, nem megy.

A polgárpukkasztásnak is optimális mondatra a négy hónapos terhes Rubint Réka tesz rá még egy lapáttal. "Volt olyan időszak, amikor naponta nyolc-kilenc aerobik-edzést tartottam. Közben összevissza ettem. Nem kellene csodálkoznom, hogy narancsbőröm volt" - számol be Rubint Réka, aki most azonban piros forrónadrágban úgy fest, mintha a hazánk csökkenő népessége ellen indított nőknek szóló kampány kommunikációját bízták volna rá. Úgy tervezi, terhessége utolsó napjáig edzéseket vezet. "Így volt legutóbb is: vasárnap még oktattam, hétfőn megszültem Larát" - teszi hozzá, és még egy burkolt Norbi-reklámot is beszúrt a teljes kiőrlésű liszt témájában.

Varga Zsuzsa tollaspartija, és salsa fenékre

Varga Zsuzsa inkább a színpadon edz. "A volt énektanárom mondta, hogy ha egy koncertet végigénekelsz, több kalóriát éget el a szervezeted, mintha végigdobolnád" - mosolyog a Vénusz zenekar volt énekesnője, akiről riporterünknek feltűnt, hogy mindössze egy retikül nagyságú zsákkal érkezett. "Nem maradhatok edzeni. Ami a sportolási szokásaimat illeti, nincs is hosszú történetem. A kocsim csomagtartójában mindig tartok magamnál tollasütőket, hátha valakit rá tudok venni éppen egy spontán tollaspartira" - mondja Varga Zsuzsa, akit kollégánk a salsára próbált marasztalni.

"A salsa azt jelenti, hogy szósz. Az attól finom, ha mindenféle fűszert beleteszel. Így halmozzuk a táncelemeket" - tart eligazítást az edző, és bekapcsolja a zenét. Két segítőtárssal érkezett. Bal oldalán egy fiatal fiú, jobbján egy lány piros tréningben. Kiforrott csípőmozgása van. Riporterünknek kevésbé, meg európaiként azt is nehezen szokja, hogy a feneket illik kissé hátratolni. Az edző szerint ugyanis nem éppen a lábmozgás az efféle tánc titka. "Most már szinte érzem, hogy jobb lett az alakom, szaladok is a szaunába, vagy a jacuzziba lazítani" - mondja az edzés után egy kipirult lány. Riporterünk semmilyen változást nem lát a formáin, de azért bátorítóan mosolyog.