Kirándulás a reforméletmód seregszemléjén, ahol látszólag a fakírok szubkultúrája a célcsoport. Felbukkan a fogkrémmentes fogkefe és a teázó Laár András, kiderül továbbá, hogy nem is ízetlenek a bioételek.
Szegény aurám nem nézhet ki túl jól - gondolom magamban, amikor belépek az Andrássy Palota konferenciaközpontban tartott Természetes Gyógyulás című rendezvényre, néhány szűk órával azután, hogy szombat esti kikapcsolódásom véget ért.

Szem előtt tartva a beépülős újságírás alapelveit örömmel nyugtázom, hogy a vállamon lógó oldaltáska a legtalálóbb választás volt: egyrészt feltűnően kínai gyártmány, másrészt a közepén elhelyezett piros kör hunyorogva akár még mandalának vagy jin-jang jelnek is nézhető.

Ilyen kiegészítővel felszerelkezve könnyedén elmerülök a tömegben, és csak olyankor zökkenek ki a reforméletmód iránt érdeklődő fiatal szerepéből, amikor egy-egy árusító megkérdezi, hogy kinek fényképezek.

Prospektusözön és elkerült toxin-teszt

Tekintse meg képeinket!
A nyitás után pillanatok alatt kialakult szokást látva én is vad prospektusgyűjtésbe kezdek. A felhalmozott ismeretanyagot utólag áttanulmányozva érdekes névválasztási szokásokat találok, ahol valamiért az egyik leggyakrabban visszatérő szó a Nap.

Három szinten folynak az események: az udvarban biopiac, az emeleteken vásár és módszerismertető zajlik, miközben fél-egyórás előadások váltják egymást a legkülönfélébb témakörökben a candidától a kínai orvosláson át a mandalaművészet-terápiáig.

Egy ideig még zavar aurám vélhető állapota, így inkább elkerülöm az íriszdiagnosztikát és a toxintesztet is, és különféle furfangos eszközök kapcsán fogalmazok meg érdeklődő kérdéseket.

Fogkrém nélkül tisztít

Látszólag fakíroknak, valójában a reflexológia jótékony hatásaiban bízóknak tervezték azt a papucsot, melynek felülete tollkupaknyi fadarabkákkal sűrűn fedett. Hosszú utazások kedvelt kiegészítője a felfújható párna, ami ezúttal műanyag szegecseléssel van ellátva és bár eléggé szúr, hatékony ellenszere a nyaki meszesedésnek. Találkozom a varázs-fogkefével is, mely egy éven át nem kopik el és fogkrém nélkül tisztít és ugyanannyiba kerül, mintha negyedévente cserélnénk középkategóriás fogkefénket. A "gyógyhatású képek ősi magyar motívumokkal" stand megtekintése után már-már elcsábulok és veszek egy energetizáló kristályt, hátha jobb lesz, aztán győznek az elsődleges szükségletek és beérem egy bioszendviccsel.

Ehető élelmiszerek

A biotermékekkel kapcsolatban a laikusok álláspontja többnyire az, hogy drágák és ehetetlenek. Az első kijelentés tényleg igaz - egy üveg szörp például 600 forintnál is többe kerül, egy szelet sütemény alsó határa általában 250 forint -, ízviláguk viszont simán felveszi a versenyt egy balatoni lacikonyhával. Sokmagvas masszaszerű süteménnyel, medvehagymás kenyérrel, padlizsános tésztával és flódnira emlékeztető cukormentes édességgel kedveskedek az aurámhoz hasonló állapotban lévő gyomromnak, miközben elkapom, ahogy az egyik árus épp azt meséli, hogy már két éve egyáltalán nem vesz magához cukrot, "és tessék, még mindig itt van".

Celebspotting: a teázó Laár

A teázónak kialakított teremben Laár Andrásba botlok, majd anélkül, hogy öngyógyító eszközöket vásároltam volna, kínai táskámban egyetlen medvehagymás pogácsával elhagyom a palotát.