horoszkóp

Répával küzdhetünk a rák ellen

2005.02.14. 13:31
Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint húsz év múlva akát 15 millióra nőhet a rákos betegek száma a világon. Brit és dán tudósok szerint a répa csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.

Tudósok szerint a répa egyik összetevője csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát, írja az Ivanhoe Newswire. A kutatók azt remélik, hogy a felfedezés új generációs rákellenes gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethet.

A kutatók régóta sejtik, hogy a répa rendelkezik rákellenes tulajdonságokkal, ám mindezidáig nem sikerült meghatározni, pontosan mely alkotóanyagnak köszönhető a zöldség áldásos hatása. A brit University of Newcastle upon Tyne kutatói és dán kollegáik szerint a kérdéses hatóanyag a falkarinol, a répában található természetes növényvédő. A falkarinol a tárolás során fekete pöttyök formájában jelentkező gombás megbetegedések ellen védi a répát.

Naponta egy répát

Állatkísérletei során a kutatócsoport háromféle étrenden élő daganatos patkányok vizsgálatát végezte. Tizennyolc hét elteltével a répával, és az azonos mennyiségű falkarinollal kiegészített étrenden élő állatok esetében egyharmaddal csökkent a rák kialakulásának kockázata.

A kutatók szerint a továbbiakban kvantitatív kutatásokra van szükség, annak meghatározására, hogy milyen mennyiség fogyasztása ajánlott a daganatos megbetegedések megelőzése érdekében. Addig is úgy vélik, az egészségmegőrzés céljaira érdemes naponta egy kisméretű répát elfogyasztani - természetesen egyéb zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztása mellett.

Egyre többen

A világon évente 10 millió új rákos megbetegedést fedeznek fel, s több mint 6 millióan halnak meg emiatt - ez az összes halálozás 12 százaléka. Európában 1,6 millió az újonnan diagnosztizált, s mintegy 750 ezer a daganatos kórban elhunytak száma. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2003. évi jelentése szerint két évtized alatt másfélszeresére nőhet a rákos esetek száma, és az új megbetegedések száma elérheti az évi 15 milliót.

Több mint ötvenezer beteg

Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések után a rák a második leggyakoribb halálok. A daganatos megbetegedések okozta halálozások rangsorában a magyar férfiak az első, a nők a második helyen állnak a világon. Napjainkra a legtöbb daganatos megbetegedés esetében megállt a meredek növekedés, de így is évente mintegy 55 ezren betegednek meg rákban, és mintegy 33 ezren halnak meg Magyarországon.