Miss Carpatica tudta, kik lesznek a befutók

dr
2007.05.02. 14:00
Hétfőn Répcelakig mentünk, hogy megtudjuk, ki lesz az idei évben Répce Szépe. A másodízben megrendezett szépségverseny a résztvevőknek nagyon tetszett, és jól is érezték magukat. Csak arról nem tudtak, hogy a tavalyi második helyezett még a verseny megkezdése előtt megjósolta a tuti befutókat. Dráma és sírás a kamerák előtt.

Csornától nem messze fekszik egy város, aminek a környékén páratlan tisztaságú széndioxid mező terül el; ahol egy ma is működő sajtgyár foglalkoztatja munkásait és ahová a péksüteményt szállító autó a Vuk zenéjével csalogatja magához a vásárlókat. Mint a mesében: itt a "kultúrház nagyon jó" és "a helyi tévén három-négy hetente új műsorok is vannak."

Az iménti sorokat Marika nénitől idéztük, akit a Művelődési Ház kavicsos udvarán szólítottunk meg. Azt is megtudtuk tőle, hogy utoljára szombaton volt itt esküvő, amikor is egy tanárnő mondta ki a boldogító igent. Ő a menyével és az unokájával pedig azért üldögélt itt a padon, mert azt remélték, a lányok majd kivonulnak. Ugyanis az a hír járta, hogy lesz bikinis meg estélyis felvonulás az utcán. De a lányoknak eszükben sem volt kijönni.

forrás: juj.hu

A szépségversenyt második alkalommal rendezte meg a város, ahová már az első évben is szép számmal jelentkeztek a környéken élők. Az első sikereken felbuzdulva már másnap eldőlt, ebből hagyományt kell teremteni. Az országos megmérettetésre azonban most sokkal kevesebben voltak kíváncsiak.

"Sokan vannak bent családostul"

Az egy főre eső virágok száma Magyarországon itt a legnagyobb - hívta fel a figyelmet nyitó beszédében a város MSZP-s képviselője, Szabó József, aki egyben a zsűri elnöke is volt. Hozzátette, hogy most az egy főre jutó szépségek számával is hasonlóan állnak. "Ebben a zsűriben többségben vannak a hölgyek. Szomszédom szerint ez nem jellemző, így a zsűri nem vádolható majd azzal, hogy hímsovinisztán ítél." A verseny tisztaságára vonatkozó részt csak a végén kirobbant botrány miatt említjük meg már itt.

Nézzen szépségversenyt a színfalak mögül

A belépő - 1500 forint - olyan műsorok megtekintését is magába foglalta, amelyekért érdemes volt idelátogatni. "A pápai Rebel-lion Sportegyesület az Akrobatikus Rock and Roll népszerűsítését tűzte ki céljául" - tudtuk meg Lukács Verától, aki az est házigazdája volt. A félórás műsor nem sikeredett szünetmentesre, mert a technika csúnyán közbeszólt. Főszerepet kapott egy hordozható egykazettás lejátszó is, mert a komolynak mondható Technics márkájú felszerelés csak a műsoros cédét játszotta le, a másolttal nem bírt. A csoport vezetője nem győzte exkuzálni magát; még azzal is sújtotta az ég, hogy a pótlejátszó is akadozva adta a "Ne szívj füvet" című mixet. Így nem volt könnyű dolga a táncosoknak, akiket a fáradó közönség alig honorált tapssal.

Répce szépei

A döntőbe jutott csapat színpadi mozgását a tavalyi második helyezett Miss Carpatica, azaz Polgár Ildikó koreografálta meg, akivel már a verseny megkezdése előtt latolgattuk az esélyeket. Összetartónak és erősnek ítélte a mezőnyt. Mivel volt szavazati joga is, megkérdeztük, hogy mi alapján fog dönteni: "ki mennyire volt kedves velem, vagy mennyire buta." Az egyértelmű válasz után megkértük, hogy mutassa be a lányokat." Szerintem a 15 éves lány a legszebb" - mutatott Farsang Dorottyára, aki Soltvadkertről érkezett és az egyik bajai gimnázium padjait koptatja. Polgár szerint: "kora miatt nem várható el, hogy nagy mellei legyenek," de a csípő alapfelszerelésnek számít. Farsang bemutatkozásakor azt emelte ki, hogy hatéves kora óta táncol.

forrás: juj.hu

Miss Carpatica azt is megemlítette, hogy erre a szépségversenyre több okból is érdemes volt nevezni. "Itt mindenki kap ajándékot, a dobogósok maguk választhatják ki, mit szeretnének, mert bikiniutalványt kapnak, meg koronát és ékszert." Az indulók mindegyikét megetették, ami Polgár elmondása szerint ritka. "Fásy versenyén semmit sem ettünk, de itt még desszertet is kaptunk." Másik favoritja Kató Ildikó volt, aki szerinte nagyon szép. A 18 éves győri lány két osztálytársával érkezett, akik szintén beneveztek a versenybe. Kató belátta, hogy barátnői rá nézve konkurenciát jelentenek, de a jó társaság nem elhanyagolható egy ilyen eseményen, így bevállalta ezt a kockázatot.

Végül Polgár Ildikó a dekoratív kategória abszolút esélyeseként Komenda Mónikát jelölte meg, aki 21 éves pilisi lány, és mellesleg az ELTE-BTK orosz szakán másodéves hallgató. A latolgatás végül telitalálattá vált, de erről majd később. Eközben a színpadon Komonyik Zsuzsa, " A Föld Legbájosabb Gyermeke" átvette a mikrofont, hogy haknijával elvarázsolja a már lelassult közönséget. Az " I will survive" itt is elhangzott, persze szigorúan magyarul. "Hát ez valami fantörpikus volt"- ezzel búcsúzott Lagzi Lajcsi nagy felfedezettje, és levonult a színpadról.

Bírjátok még?

Ezt a kérdést az akrobatikus tánccsoport vezetője tette fel még félidő előtt, de így, 9 óra magasságában ismét aktuálissá vált. Az estélyis bevonulás előtt félórás szabadfoglalkozást rendeltek el a szervezők, amit a közönség nagy része ki is használt. Amíg a félházas tömeg kiáramlott inni és dohányozni a bejárat elé, addig mi jóllaktunk az egyik helyi vendéglőben. A vacsorából visszaérve azt tapasztaltuk, hogy már lement az estélyis felvonulás, a szépségek pedig elvegyültek a közönség között, hogy a SorryN együttes muzsikáját hallhassák. A behorpadt nadrágos énekes néni, és a két számmal nagyobb papucsot viselő asszonyság fergeteges Modern Talking utánérzést varázsolt Répcelakra. Csaba, a gitáros egy füstgéppel is meglepte a közönséget, ami különösen annak fényében volt mókás mutatvány, hogy fénytechnika, mint olyan, egyáltalán nem létezett.

Száguldás, Porsche, szerelem

A ruhákat minden esetben maguk a résztvevők biztosították, így egyenfelszerelésben nem is láthattuk őket. Saját kedvencünk Kozák Lívia volt, aki 21 évesen már tudta, hogy légiutaskísérőként akarja megkeresni mindennapi betevőjét. A győri lány mind a hétköznapi, mind az estélyi ruhában egyértelműen jól mutatott és több összefüggő mondat is elhagyta a száját. Azzal tisztában voltunk, hogy rengeteg különdíjjal készültek a szervezők, így joggal reménykedhettünk abban, hogy házikedvencünknek is jut valami. A közönség soraiban is találtunk fanokat, akik nem szégyellték bevallani, hogy azért is szimpatikus nekik Kozák, mert az Alfa Klub tagja. Később megkérdeztük a főiskolás lányt, hogy rendelkezik-e saját Romeóval vagy párja autója révén került-e kapcsolatba az egyesülettel. A szépség bevallotta, hogy se neki, se kedvesének nincs ilyen autója, viszont jóban van a klub elnökével, így többször is eljutott a találkozókra.

Az este maradék mondatai

"Először is szép jó estét kívánok mindenkinek. Jelenleg a Képzőművészeti Főiskolára járok távúton, és biztosítási tanácsadóként dolgozom. Olyan megtiszteltetés ért, hogy a Miss Hungary felkért arra, hogy legyek a rendezvényük hosztesze. Sokat köszönhetek anyukámnak, aki mindenben támogat" - Szalay Éva többek közt ilyen kontextusba ágyazta magát.

"Szuper lakótelepi falibabák" - így jellemezte a répcelaki indulókat egy helyi anyuka.

The winner is

A zsűri hosszú huzavona után vonult ki a Szakkör feliratú ajtó mögül és foglalta el méltó helyét a színpad előtt. Lukács Vera kezdte felsorolni a díjazottakat. Két különdíjat is magáénak tudhatott mindkét répcelaki induló, ami nem váltott ki felháborodást. A 18 versenyzőből néhányat elismertek a legbájosabb, a legtermészetesebb, a legjobb alakú, a legszebb mosolyú és ki tudja még milyen kategóriákban is. Végül bejelentették a három legszebb lány nevét. Az eredmény számunkra nem volt meglepő, mert teljesen megegyezett Polgár jóslatával. Az első helyezett Komenda Mónika lett, udvarhölgyei pedig a soltvadkerti Farsang Dorottya és a győri Kató Ildikó, ebben a sorrendben.

A neheze még hátra van

A gyorsan távozó vendégek és versenyzők nyugalmát Polgár Ildikó zavarta meg azzal, hogy éktelen hangon veszekedni kezdett egy másik zsűritaggal. A férfiember kifogásolta, hogy Polgár a kedvenceit felpontozta, így az eredmény nem a közakaratot tükrözte. Polgár nagymamája hasonló vehemenciával szállt szembe az úriemberrel, és próbálta unokája álláspontját megvédeni. A tavalyi második helyezett ezután arra kezdett panaszkodni, hogy annak idején neki kellett volna megnyernie a versenyt, de az egyik zsűritag nagyon lepontozta, így nem ő lett a befutó, csak udvarhölgy lehetett. Saját pontjainak korrektségét azzal indokolta, hogy még annak a lánynak is maximumot adott, akivel összefeküdt a barátja. A sírásig fajult helyzetet végül a szervező oldotta meg azzal, hogy lassan mindenkit kitessékelt a Művelődési Házból és lekapcsolta a világítást. A lányok nagy része a kirobbant vitát elmulasztotta, így azzal az érzéssel távozhatott, hogy egy jó buliban volt.