horoszkóp

Millió dolláros baby-vé fejlődtünk az Iron Box órán

2009.04.08. 11:55
Az Iron Boksz tulajdonképpen egy felturbósított tornaóra, azt leszámítva, hogy itt igazi zsákokat lehet ütni, és Tatarek Rezső a tornatanár.

Bokszolnak a csajok, nagy ügy: püfölhetik hangos zenére a levegőt, hogy elmondhassák, ma is tettek valamit magukért. Az ok, amiért ezzel az edzésformával foglalkozunk, hogy meghívtak bennünket a Gold Szabadidő Központba Iron Bokszolni Tatarek Rezsővel(47!), akit mit ad isten már régóta ismerünk, és - kár is lenne tagadni - kedvelünk, mert valahogy a dolog jó értelmében hajtja ki belőlünk a belet, ráadásul nemcsak csapkodunk a levegőbe, hanem az igazi zsákolás rejtelmeit is el lehet sajátítani, és ez utóbbi különösen felpörget minket.

Rezsi az Ironman

A Rezsinek becézett vasembert imádják hívei, nem túl bonyolult köredzéseket tart, amelyek alapja a hatékonyak erősítés, különféle mozgások kombinációja, közben szól a hangos zene, és megismerjük a boksz alapmozdulatait. Ezek a hívek - akad, aki nyolc éve ugrál Tatarek-vezényszavakra - töretlen lelkesedéssel beszélnek róla, de ő valahogy nem egy fogfehérítésen médiaesemény során átesett Czanik Balázs, és pláne nem lehet egy lapon emlegetni Schobert Norberttal. Tatarek nem fehérítteti a fogát, nem ad el életmódszisztémát, és dvd-t sem, még csak főzőcskézni sem jár sehova. Inkább edzi az embereket, meg magát, mert folyamatosan fejlődni vágyik.

Zsákolás, segítséggel

"Én is járok képzésre" - kezdi a Velvetnek a fullasztó edzés után - "Németországban elvégeztem egy Hot Iron képzést, és egy másik tanfolyamot, ahol a cross-edzésekről tanultam. Az órát kibővítettem, hiszen most már száz fölött vagyunk a teremben, ráadásul sokkal több eszköz áll rendelkezésre."

Bokszlélektan

A héten két edzésre is lementem (az egyiken maga Dombovári Vanda is részt vett, már ha ezt eseménynek lehet nevezni), és szomorúan állapítottam meg, hogy kevesebb az árnyékolgatás, amitől pedig mindig igazi Millió Dolláros Bébinek érzem magam, ám Tatarek megnyugtat: a boksz mindig is alapja az edzéseknek, majd szempillantás alatt meggyőz, hogy most is volt két menet zsákolás, plusz négy menet tiszta karmunka, és valóban ez már majdnem boksz.

"Szoktam ugyanolyan edzéseket tartani, mint régen, de pont azért van minden keverve, hogy ne mindig ugyanazon a tartományon dolgozzon a terület, hanem kapjon újabb és újabb ingert" - majd hozzáteszi, hogy olyan is lesz, amikor nem lesz erősítés, hanem minden állomáson csak ütések és közben pihenésképp együtt lehet erősíteni. Hurrá.

Sajna itt a diéta

Tatarek másik alapelve, hogy mindig megmozgat minden izmot, a törzsizmokat pláne, mert szerinte az mindennek az alapja. Később azt is megosztja velünk, hogy hiába minden reményünk, olyan, hogy helyi érzéstelenítés nincs, és olyan se létezik, hogy ha sok felülést csinálok, akkor majd lemegy a hasam. "Sajnos bizony diétázni kell, kőkeményen. Ha minden nap adok egy rúd szalonnát és te betolod, akkor aztán hasazhatsz, amennyit csak akarsz."

Tatarek Iron edzésein, csakúgy mint máshol, természetesen van fluktuáció, a csapat fő magját negyven fő teszi ki, ők azok, akik tényleg mindenhová követik, és akár már szülés után kilenc héttel ott ugrálnak az edzésein. "Az, hogy ennyien lejárnak a kemény magon kívül, az talán azért van, mert ide mindenféle korosztály be tud jönni, akár volt sportolók is. Itt mindenki megtalálja a maga számítását még akkor is, ha tényleg erős az edzés. Persze, hogy van lemorzsolódás, de az edzés hangulata, intenzitása, hatékonysága annyira egyértelmű, hogy az újak mindig hozzák az ismerőseiket is."

Az exhibicionista én

Beszéltünk már róla, hogy ő nem árul dvd-ket, pedig szeretne, mint ahogy akár az arcát is adná reklámokhoz, és tény, hogy van benne épp elég exhibicionizmus. "Idén harmadszorra lettem az év edzője, Best of Presenter ennek a hivatalos neve. Ez közönségszavazás alapján történik, tizenötezren szavaztak rám" - mondja, majd hozzáteszi, hogy valamiért ennek nincs jelentősége, nem tolonganak a szponzorok. "A szakmában ismernek és elismernek, de hiába is próbálok már 10 éve kiadni dvd-t. Talán azért, mert nem akarom eladni magam. Nem megyek bekopogni sehova, csak tartom az edzéseimet. Mégis elégedett vagyok, azt gondolom az a 100-110 ember, aki hétről-hétre eljön rájuk elég bizonyíték."

"Nem kérnek meg olyasmire, hogy odamosolyogjak valami üdítőre. Valamiért nincs szükség a szakmai tudásra, de ebben én se tudok eligazodni. Nem vagyok elkeseredve, vagyunk itt elegen, ráadásul kongresszusokon is fellépek: nálam, meg Béres Alexandra óráján voltak legtöbben tavaly novemberben. A befektetők mégis a már ismert emberekre akarnak építeni."