horoszkóp

Drogfüggőknek is segít a fogyasztótabletta

2004.11.15. 16:01
A rimonabant nem csak a dohányzásról való leszokásban, hanem más szenvedélybetegségek leküzdésében is hatékony lehet.
A rimonabant úgy vonult be a köztudatba, mint túlsúlyosság és dohányzás elleni szer. Dr. Charles O'Brien, a University of Pennsylvania és a Philadelphia Veterans Affairs Medical Center kutatója szerint azonban a gyógyszer ennél sokkal univerzálisabb, írja az AP.

Csak jóvá kell hagyni

Állatkísérletek során a rimonabant blokkolta a marihuána hatását és segített megakadályozni az alkohol- és kokainfüggők visszaesését. O'Brien elmondta, amint jóváhagyják a gyógyszer alkalmazását a túlsúlyosság és a dohányzás ellen, az egyéb szenvedélybetegségekre gyakorolt hatására fognak koncentrálni.

Már vizsgálták

A National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism szintén örömmel a kutatási eredményeket, dr. George Kunos elmondta, szeretnék alkoholisták kezelésében tesztelni a szer hatékonyságát. A National Institute on Drug Abuse 2001-es vizsgálatai már hatékonynak mutatták a rimonabantot a marihuána hatásainak blokkolásában, és jelenleg a NIDA követő vizsgálatokat folytat.

Kábítószerrel a kábítószer ellen

A rimonabant sokoldalúsága annak köszönhető, hogy megszünteti a szenvedélybeteg tevékenysége, például dohányzás és az azt követő agyi "jutalmazó" érzés közötti kapcsolatot. A káros anyagok elfogyasztását követően létrejövő érzés aktiválásában az agy belső, a marihuána hatóanyagához hasonló anyagai, az úgynevezett endocannabinoidok vesznek részt. A gyógyszer az endocannabinoidok hatását blokkolja.