horoszkóp

Több százezren a brazilok meztelen karneválján

2008.02.04. 15:09
Több százezer ember pucolta ki magát a másnaposságából, hogy részt vegyen a riói karnevál második napján, szombat este is. A szakállas férfiak, a nagymamák és kisgyerekek egyszerre táncoltak a szamba ritmusára, és feltehetően az első említett csoport élvezte a leginkább a jelmezeket, illetve azok hiányát: a tangákban, a tollboákban és a fedetlen keblekben nem volt hiány.

Nemcsak Rio De Janieróban, de Brazília más nagyvárosaiban, többek között Sao Paolóban is több helyen rendeztek a hétvégén látványos és hangos karnevált. A meztelen mellű, csillogó krémmel bekent és hatalmas fejdíszeket viselő nők vezették a parádés meneteket a városok utcáin keresztül. Az Associated Press arról ír, hogy a brazil karnevál fő napja a mai lesz, amikor Rio tizenkét leghíresebb szambaiskolája is felvonul többszáz dobossal, többezer táncossal és gyönyörűen feldíszített élőképekkel.

A szambaiskolák versenye az AP újságírója szerint teljes anarchiának tűnhet első látásra, pedig jól megkomponált és kemény harc folyik az első hely megszerzéséért. A legkisebb hiba a táncban, egy szakadás a ruhán, az élőkép csorbulása mind a tánciskola kiesését jelenthetik a kemény versenyben.

Nézzen karnevált!

„Minden évben egyre több és több spontán buli szerveződik, úgyhogy az ezekben a napokban kapott e-mailek nagy részében arról panaszkodnak, hogy hogyan lehetnek ennyire sokan" - mondta el az AP-nek a Rio de Janeiro polgármestere, Cesar Maia.

Egyesek nem bírják az őrült hangulatot, ami Riót jellemzi ilyenkor, ezért a város lakóinak egy része ebben az időszakban elmegy néhány napra otthonról. Így van ezzel a polgármester is, aki kedden nyitotta meg a karnevált, amikor még senki sem bulizott, majd magángéppel Franciaországba repült, hogy pihenjen néhány napot.

Komoly üzenetek

Minden szambaiskola egy történelmi vagy társadalmi témát választ magának, amit aztán a zenében, a ruhákban, és az élőképes uszályon be is mutatnak, számol be róla a BBC.

Idén a témák a portugálok Brazíliába érkezésétől kezdve egészen a százéves japán emigrációig mindenféle eseményt érintettek. Az egyik iskola hajójának a terve viszont nagy felháborodást keltett, mert a készítők a holokauszt áldozatainak meztelen testét akarták bemutatni.

A Viradouro - a kérdéses iskola - képviselői azt mondták, azt az üzenetet akarták közölni ezzel a hajóval a világnak, hogy ennek sosem szabad többé megtörténnie. Ennek ellenére zsidó vezetők bíróság elé vitték az ügyet, így végül megtiltották a Viradouronak, hogy holokauszt-témájú installációt készítsen.

A szambaiskola ezért úgy döntött, hogy a szólásszabadságról fog szólni a felvonuláson bemutatott jelenetük. Egy csapat ember volt az uszályon, akik úgy néztek ki, mint akiknek bevarrták a száját, és transzparenseken hirdették a szólásszabadságot. „Nem építhetsz úgy jövőt, hogy eltemeted a múltat" - állt az egyik transzparensen. „Szabadságot, még akkor is, ha késő!" - hirdették egy másikon.