horoszkóp

'Kedves ember ez a Demszky Gábor'

2006.01.04. 10:42
A nők a férfiakat szidták, Demszkyt dicsérték és ízületeiket nyújtották az első női napon a Rudasban, miközben tanácstalan férfiak várakoztak az előtérben.

"Nem lehet ma bejönni uram, női nap van! Oda van kiírva az ajtóra, igaz kisbetűkkel" - mutat a beengedő ember a bejárat felé, miközben egy csoport tanácstalan férfi áll az előtérben. Eltelik néhány másodperc, mire, fel tudják dolgozni a szituációt, és csak akkor szólal meg az egyikük: "Ezek a hülye tyúkok! Hát nincs elég fürdő a városban?"

Birtokvágy

Így állnak egymással szemben tétován és kissé mérgesen, majd a beengedő ember végül kissé cinikusan megnyugtat, ne izguljunk, mi még beférünk, bár teltház van. Értjük mi a viccet, beismerjük, valóban nem voltak sokan az első női napon a Rudas fürdőben, de akik ott voltak, mind jól érezték magukat. Még mi is, miután túl voltunk az első bizonytalanságon, miszerint magunk elé kössük-e ezt a semmit sem fedő kötényt, - ami a vízbe ereszkedve azonnal lebegni kezd a felszínen, - avagy mégsem.

"Azért jöttünk, hogy birtokba vegyük a fürdőt!" - magyarázza egy hölgy a másiknak a gőzben, miközben egyik kezével nyitva tartja a kabin ajtaját, a fürdővezetők ugyanis szerinte a férfiaknak fűtötték így fel fülkét, ami már-már elviselhetetlenül meleg. "Hetven évig csak férfiak járhattak, így ideje, hogy most már mi is járhassunk, milyen egy igazságtalan dolog ez!" - folytatja a vele szemben ülő elképedt társának, aki erről az egészről mit sem tudott, bár maga sem találja a választ a kérdésre, hogy mért nem volt itt ő még soha. "Mert eddig nem is lehetett jönni" - adja meg a választ a tájékozottabb. "És nagyon kedves dolog Demszky Gábortól, hogy most kétszer fél napra beengedett minket!"

Birtokvágy 2

A szomszédos szárazgőzben szintén ez a téma, igaz kevésbé intenzíven. Nehéz elképzelni, hogy a kirakott székek mind megtelnek, hiszen sokáig egyedül üldögélünk a hatvan fokos fülkében, végül nem bírjuk a kegyetlen magányt, és továbblépünk tíz fokkal. Egyetlen vállalkozó kedvű nő végez nyújtásokat a hetven fokos fülkében, és beléptükkor örömmel üdvözöl. Úgy véli, nagy dolog, hogy most itt lehetünk, és ő az internetes petíciót is aláírta annak érdekében, hogy nem maradjon érvényben "ez az évszázados csökevény" miszerint csak a férfiak járhatnak ide.

A fürdőben igazán családias hangulat uralkodik, ha az ember bemerül egy medencébe, majdnem biztos, hogy egyedül van benne, egészen addig, míg híre nem megy, hogy a 42 fokos medence milyen jót tesz az ízületeknek. Így hamarosan mindenki kortól függetlenül sorakozik a medencében, valóban úgy, mint a tyúkok, fenekük a lépcső tetején, lábuk a vízbe lógva, miközben egy idősebb nő mindenkit arra biztat, hogy telefonálja körbe ismerőseit. "Három hónap próbaidőt kaptunk, és addig be kell bizonyítanunk, hogy velünk is jól jár a fürdő" - érvel a hölgy, aki annak is utánaérdeklődött, hányan érkeztünk eddig az első napon.

Papírforma

Az eladott jegyek száma délelőtt harminc körül volt, míg férfi napokon 90-100 körül van, bár egész napra vetítve ez a szám akár 500 is lehet. Így a nők némileg lemaradva, de hozták azt az arányt, amit a fürdővezetők jósoltak, akik azzal érveltek, azért nem szeretnek tisztán női napokat tartani, mert olyankor harmadannyi jegyet tudnak eladni, mint a férfinapokon. A decemberi megbeszélésen a Budapest Gyógyvizei és Hévizei Rt. munkatársai céloztak rá, hogy a jövő egyértelműen a koedukált fürdőzésé, legalábbis gazdasági szempontból, azzal azonban senki nem szállhat vitába, hogy mennyivel kellemesebb úgy szaunázni, ha az emberre nem tapad rá valami nedves, műszálas izé. És most három hónapig hipertiszta körülmények között lehet pucérkodni.

Mert mit adtak az országnak a törökök?! - A fürdőkultúrát!

A Rudas törökfürdője szinte teljesen megegyezik a Király fürdővel, ami azért nem meglepő, mert mindkettőt a törököknek köszönhetjük. Jó, eredetileg nálunk is a rómaiak kezdték, de a fürdőkultúra következő nagy korszaka a 150 éves török uralomhoz köthető, amikor a fürdőkultúrájáról (is) híres nép másfélszáz évet szánt a magyarok leigázására, majd fürdésre nevelésére. Ezért felépítették nekünk a Rudast, a Királyt, a Rácot és a Császárt.

Jelenleg a Rudas egyértelműen vezet a Királyhoz képest, mert a felújítással kulturált külsejű és tiszta vizesblokkokat és kabinos öltözőt nyert. Gyanúnk szerint a kártyás beléptetőrendszer is az új idők vívmánya lehet, legalábbis erre következtettünk abból, ahogy jegyváltás után a beléptetőkapuk mellett álló személyzet ellentmondást nem tűrő előzékenységgel segít kezelni a belépőkártyát. A kabin zárásánál szintén forradalmi újításokat vezettek be: a zár csak a kilyukasztott - egyébként hologramos - belépőkártya behelyezése után zárható, a kabinkucsot pedig trendi piros-fehér-zöld szilikon karkötőre applikálva kapjuk.

Kicsit gondolkoztunk, honnan van egy eddig csak férfiaknak fenntartott fürdőnek kabinosnénije, de mint kiderült, a személyzetet a csajos napokra a Királyból kölcsönzik. De nem csak a kabinosnéni emlékeztet a Királyra, hanem maga a fürdő is, ami persze megint csak nem csoda, hiszen a törökfürdőknek ez a típusa - amit kaplidzsának vagy ilidzsának hívnak,- többnyire mindenhol azonos kialakítású. Középen egy nyolcszögű medence helyezkedik el, amelyet gömbkupola fed be, ezt pedig a nyolcszög csúcsain álló nyolc oszlop tartja. A Rudasban ez a terem négy sarkában négy elérő hőmérsékletű sarokmedencével egészül ki, ahol nyilván akklimatizálódni lehet: a leghűvösebb 28 fokos, a legforróbb 42, ide már kiírták, hogy legfeljebb öt percig vegyük igénybe. Ha tudományosan fürdőznénk, nyilván tudnánk, melyik irányban kell sorbavenni a hőfokokat, hedonisták azonban elég, ha az "amihez épp kedvünk" van szisztémát követik. A Kommandó jelenleg a hedonista életelveket követi, ezért mindegyiket kipróbálja, összevissza.

A nagyteremből nyílnak a gőzfürdő és a hőlégkamra bejáratai. Ez utóbbi nagyon kellemes hőmérsékletű, bár van, akinek még a harmadik, 70 fokos helység sem elég meleg, neki a gőzfürdőt jött be. Itt egyelőre irgalmatlanul fűtenek, állítólag azért, mert megszokták, hogy a "férfinapokon" így kell: több vendég ugyanis többször nyitogatja az ajtót. Hősiesek számára hidegvizes medence is van, a Velvet Kommandó kevéssé hősies fele ebbe csak bokáig merészkedett.

A vörös márvánnyal burkolt belső tér zavarbaejtően Királyfürdős, mintha akkoriban a vörös márvány lett volna az egyeduralkodó belső burkolat terén. Az egyetlen különbség, hogy itt a medence fölötti kupola lőrésszerű kis ablakaiban színes az üveg, míg a Királyban fehér, de ez inkább csak napsütés esetén lehet látványos különbség. Ennél nagyobb különbség azonban az általános összkép: a felújítás során megőrizték a műemléképület jellegzetességeit, de a mattüveg zuhanyzókabinok, teakfa (?) bútorok, üvegtégla falak modernségük ellenére is szépen illeszkednek az összképbe. A kiadós áztatás után fűtött polcsorról kapunk meleg lepedőt, és ezzel végképp megvettek minket: ha nem volna 2000 egy negyedórás masszázs, arra is befizetnénk. Ennyiért "általános frissítő masszázs" jár, "de van hintőporos is, csak az drágább".