horoszkóp

Dolgoztasson pőrén!

2004.07.19. 13:04
Amennyiben nem tudja eldönteni, hogy meggondolatlanul beszerzett strandruháját felveheti-e munkába, olvassa el a Velvet nyári öltözködési tanácsadóját. Öt tipp a külföldi újság szakértőjétől, és további jótanácsok a szerkesztőségtől.
Tekintse meg a képeket!
Az MSN divatrovatának írásából kiderült, melyik az az öt ruhadarab, amit előmenetelünk érdekében jobb, ha mellőzünk munkahelyünkről.

A műanyag vietnami papucs

helyett a külföldi szakértő egyszerű szandált ajánl sarokkal vagy sarok nélkül. Ha azonban semmiképp sem akar lemondani a papucs nyújtotta szabadságérzésről, kis sarokkal fölszerelt finom bőr papucsot javasolnak, mely valamivel elegánsabb, mint a beach-verzió. A láb éppen úgy szellőzik benne, mint a könnyedebb változatban, de az irodai környezetben sem környezetidegen.

Rövidnadrág

helyett öltsön magára háromnegyedes halásznadrágot. A rövidnadrág viselése hétvégi érzetet kölcsönöz külsejének, ami nagyban visszavetheti a munka hatékonyságát, míg a halásznadrág nyárias ugyan, de mégis igényes. A háromnegyedes nadrághoz a legeltaláltabb viselet egy könnyű blézer vagy egy egyszerű kardigán, vélik a divatítészek.

Atlétatrikó és spagettipántos felső

helyett konzervatívabb nyakkivágású felsőrész ajánlott, a legtöbb top ugyanis túlságosan testhezálló és túlságosan nagy bőrfelületet mutat meg (a vállat, a dekoltázst, a hátat). Egy ujjatlan, magasabb nyakú vagy V-kivágású felső már sokkal iroda-kompatibilisebb megjelenést kölcsönöz viselőjének.

Miniszoknya

helyett olyan szoknyát ajánlanak a hozzáértők, mely épp térd alatt végződik. A mini inkább a tinédzserek viselete, az irodában túl szexi és kihívó. Amennyiben mégis feltűnősködni akar a gemkapcsok és fénymásológépek erdejében, hordjon ötvenes évek ihlette, éppen a térd fölött végződő szellős szoknyát. A minihez hasonlóan magához vonzza a tekintetet, de mégsem fog úgy kinézni, mint egy tinédzserkorú énekes.

Kánikularuha

helyett olyan szabású fazont javasolnak, ami valamivel kevesebbet mutat. Igaz, hogy sok irodában megengedik a lenge, áttetsző dresszt, a legtöbb munkáltató túl konzervatív az ilyen darabokkal szemben. Ebben az esetben is inkább a kényelmes szabású, de sokkal professzionálisabb zártabb fazonokat ajánlják.

Szúrópróba

Gyorsan végigmértük szerkesztőségünket és megállapítottuk, hogy a 25 fok fölött oly megkapó színességet mutató kollektíva egy hűvös nyári napon többé-kevésbé a fentieknek megfelelően fest, de azért még ilyenkor is intenzív a casual elemek jelenléte. A legegységesebb képet a politika rovat ing-hosszúnadrág-zárt cipő összeállítása mutatta, elhajlásokat csak a sport rovat egyik tagjánál (futballmez), a fotó rovatban (lenge pizsamára emlékeztető hosszúnadrág) és természetesen rovatunkban tapasztaltunk (kivillanó has és váll valamint műanyag vietnámi papucs).

Kárhozzanak a papucsos férfiak

A megfigyelés után megkérdeztük kollégáinkat is, mit gondolnak a nyári ruhadarabok munkahelyi viseléséről. A válaszok az ultraliberálistól a konzervatívig igen széles skálán mozogtak. "Kárhozzanak a papucsban munkába érkező férfiak, de meg előttük a zoknis-szandálosok!" - hallatszott egy ízlésrendőri keménységű megnyilvánulás. Kiderült azonban, hogy az átok alól kivételt képez a Totalcar által bevezetett váltó papucs intézménye.

A férfiak hanyag öltözködését állította pellengérre egy másik kollégánk is, aki szerint "a rövidnadrág férfiakon rettenetes". A szigorú véleménynyilvánító egyedül strandon és gyalogtúrákon engedélyezné a vádlit kivillantó ruhadarabot, "az élet civilizált területein" azonban egyenesen betiltaná. A papuccsal és a szandállal szemben azonban már jóval enyhültebb hangon nyilatkozott, bár az ápolatlan láb szerinte "rémes perceket" okozhat, legyen szó nőről vagy férfiról.

Munkahelytől függ

A megengedő vélemények ismertetése előtt álljon itt egy vízválasztó megjegyzés: "Minden attól függ, hogy ki hol dolgozik". A megszólaló szerint otthon például megengedhető a ruhátlan munkavégzés, szerkesztőségünkben a fürdőnadrág-póló összeállítást sem minősül túlzásnak, míg egy nemzetközi multinál nyáron sem ajánlatos eltérni az ing-öltönynadrág összeállítástól.

Szabadelvű hangok szerint kánikulában a fürdőruha az adekvát választás és egyébként is bárki bármit felvehet. Anarchista beállítottságú kolléganőnk például elárulta, hogy hétfőn tiltakozásként fehér, oldalt teniszütő-párral díszített frottír zokni- elől nyitott barna műbőr szandál összeállításban érkezett.

A ruha elválaszt

Társlapunk, a Totalcar egyik kiváló tagja, Bazsó Gábor a következő iránymutató elmélettel zárta le a vitát: "A ruha elválaszt, elszigetel, a természetes emberközi kapcsolatok túlhaladott gátja. Amikor az időjárás megengedi, az efféle személyközi korlátokat le kell bontani, ez a munkamorál, a csapatszellem és az összetartás szempontjából egyaránt előnyös. Engedje szabadon a kollektíva kreativitását, forrassza őszinte egységbe üzleti sikerének vízhordóit: kánikulában dolgoztasson pőrén!"

Levél a bankból
Egy szerkesztőségközeli személy a téma kapcsán a következő vallomást küldte nekünk egy budapesti bankból: "Egy igazi korprét liba hajnalban érkezik, éjszaka megy el, egész nap légkondiban ül, tehát ugyanúgy kiskosztümöt visel mint máskor. Mondhatnám azt, hogy az öltözködés a munkahelytől függ, de még ez sem igaz. Én ugye bankban dolgozom, de ha csak a poci-cici kivillanás mértékét látnád a céges menzán, akkor nem tudnád megmondani, hogy ez egy bank. Bár ezek általában a telefonos és egyéb operációs lányok. Nálunk közmegegyezés szerint a legtutibb a fekete halászgatya pólóval vagy valami nem túl blúzszerű felsővel. A lábujjkilógáson sok vita folyik, én papucspárti vagyok."