Magyar mirelit csirke a világ tetején

2006.03.30. 15:56
Magyar paprikás csirkét fognak enni áprilisban orosz kutatók az Északi-sarkon, már ha a norvégok átengedik a határon a magyar csirkét. A Lucullus élőben közvetíti a sarki expedíciót.

Nem tudjuk, hogy Kovács Pisti megkapja-e végül a biciklit, de legalább Turóczi Gábor gyerekkori álma valóra válik. Turóczi Gábor a Lucullus Baráti Társaság alelnöke, és kiskora óta az Északi-sarkra szeretne menni, ezt mi is csak ma tudtuk meg egy sajtótájékoztató keretében, de a szülei már régebb óta tudják. Mondták is a Pólus Center jégpályáján tartott programismertetőn, Gáboron már régóta látszott, hogy nem mindennapi gyerek.

A magyar csirke kalandjai

A Lucullus Baráti Társaságot is ő hozta létre, Sipos Tamás nevű barátjával együtt, de nem azért, mert szeretnek enni, hanem hogy "az ételeken keresztül megismerjék a világot, és azon keresztül meg magukat." Az életfilozófiájukhoz, most gyártottak egy másikat, nevezetesen azt akarják bebizonyítani, hogy "az ember extrém körülmények között is képes megőrizni emberségét és magyar identitását." Ezen identitást jelen esetben a paprikás csirke fejezi ki, az extrém körülményeket pedig az Északi sark.

Turóczi Gábor egy szentpétervári északi-sarki expedícióhoz csatlakozva a Borneo jégbázisról, tíz napot és 100 kilométert gyalogolva eléri majd az Északi-sarkot, a tervek szerint az Úr 2006. esztendejének április havának 20. napján. Mindeközben mirelit csirkét cipel majd hátizsákjában, - vagy éppen övére kötözve, a jegesmedveölő fegyverek mellett - a magyar identitás megőrzése érdekében. Április 19-én a mirelit csirkét kabátjába dugja, hogy saját teste által kibocsátott hővel felengedje, hogy az Északi sarkot elérve, rögtön a magyar zászló kitűzése után nekiálljon paprikás csirkét főzni az orosz sarkkutatóknak. Turóczi Gábort három hónap alatt készítették fel az útra, mindenféle túrákkal és fekvőtámaszokkal és tanult egy kis fegyverkezelést is, a már említett jegesmedvék miatt.

Csirke élő adásban

Mi még nem annyira láttuk át, mi ennek a dolognak az értelme, de nem szeretnék túl konzervatívnak tűnni, ezért nagyon örülök az eseménynek. Amiről egyébként mindenki tudni fog, az igazán dicsérendő píár munka következtében, Turóczi Gábor ugyanis naponta bejelentkezik majd különböző rádióadókban és televíziókban, így mindenki tudni fogja, milyen állapotban van éppen a csirke.

A lucullusosok több, mint 20 külföldi séftől kérdezték meg, szerintük melyik étel fejezi ki legjobban a magyarságot, és mindenki egyöntetűen a paprikás csirkére szavazott, és nem utolsó szempont, hogy ez egy könnyen elkészíthető étel. "Feljuttatjuk a magyar gasztronómiát a világ csúcsára" - kiáltott fel Turóczi Gábor, és többször hangsúlyozta, a csirkepaprikásban minden alapanyag magyar lesz, mangalica zsír és magyar hagyma, de legfőképpen, igazi magyar baromfi.

Magyar vagy nem magyar?

Az ünnepi hangulatot egy pesszimista öregúr zavarta meg, aki feltette azt a kérdést, át fogják-e engedni a norvégok a határon a magyar csirkét, ezekben a madárinfluenzás időkben. A síri csöndet zavart kavarodás követte, a lucullusosok mondták, hogy hát akkor majd norvég csirke lesz, mire valaki bekiabált, hogy akkor az nem is lesz magyar. A feszültséget oldandó a gyulai Kisködmön étteremből odarendelt csikós ruhás szakács bemutatta hogyan kell igazi paprikás csirkét főzni turista rezsón. Turóczi Gábor április 9-én indul az Északi-sarkra.

Az igazi paprikás csirke

A gyulai csikósruhás szakácsmester szerint az igazi paprikás csirkéhez mangalica zsírt kell használni, azon kell megpirítani a hagymát és fokhagymát. Utána szórni kell rá egy kis köménymagot és borskeveréket. Utána fel kell önteni egy kis vízzel, majd rá kell tenni a ˙(magyar) csirkét (ami a szakács szerint soha nem kapja el az influenzát), és csak utána kell rászórni a (magyar) piros paprikát, hogy nem legyen keserű. Itt azonban még nincs vége, igazi (magyar) paprikásban ugyanis van paradicsom és egy kis paprika is, csípősnek meg egy kis Erős Pista. Utána lefedve húsz percig főzzük