A cipősarkak matematikája

MTI
2004.03.25. 10:11
Egy matematikai képlet segítségével mostantól könnyedén kiszámolhatják a hölgyek, hogy milyen magas lehet a cipőjük sarka úgy, hogy még ne veszélyeztesse viselője testi épségét és egészségét.
A nemzetközi Institute of Physics a cipő méretéből, árából, a viselő magas sarkok iránti vonzalmából és az ezzel szerzett tapasztalataiból - e két tényező a Q-val jelzett változóban szerepel a képletben - számolja ki, mely sarokmagasság biztonságos még.

Iszik vagy sarok

"A dolog igen bonyolultnak tűnik, de valójában Pitagorász tételén alapul" - mondta Paul Stevenson, a Surrey Egyetem kutatója, de hozzátette, hogy a képlet figyelembe vesz számos olyan, számokkal nehezen kifejezhető tényezőt is, amelyet a nők már régen ismernek. Ilyen például az, hogy a magas sarkú cipőt magára öltő hölgy mennyit szándékozik inni, mert az eredetileg kiszámolt "biztonságos" sarokmagasság néhány ital után könnyen veszélyessé válhat.

A kutatók szerint például Sarah Jessica Parker, a Sex és New York egyik főszereplője, aki gyakran jár tűsarkú cipőkben, józanul még nyugodtan felvehet 12 centiméteres sarkú topánt is, de az optimális sarokmagasság alig hat koktél nyomán már csupán 2 centiméterre zsugorodik.

Képlet

A Q-faktor - a szociológiai tényező - a következőképpen számolható ki: Q=V(j+9)P / 1,5(m+1)(A+1)(J+10)(20+P/1,5). A "v" a hölgy magas sarkok iránti vonzalmát jelzi 1-10 skálán, a "j" azoknak az éveknek a száma, amióta már visel ilyen cipellőket az illető, a "P" a cipő ára euróban, az "m" a cipőfazon divatba jötte óta eltelt hónapok és az "A" a hölgy által fogyasztani tervezett alkoholegységek száma.

A teljes cipőbiztonsági tétel pedig így szól: h = Q(12+3s/8) - amiből az s a cipő mérete, amelyet a Nagy-Britanniában használt nagyság szerint kell megadni, vagyis az európai 36-os méret 3,5-nek, a 38-as 5-nek és a 40-es 6,5-nek felel meg.