Patric LeNotre mesterszakács szerint Madonna köret nélkül fogyasztja a libamájat. Bruce Willis, és Robert De Niro egyszerű vendégek, John Travolta viszont behatóbban érdeklődik a konyhaművészet iránt. A mester a hivatásáról beszél egy budapesti pincében, mert éttermet nyit nálunk, miután saját bevallása szerint beleszeretett Magyarországba.

"Csináljunk akkor egy jó zabajonét" - vetette fel Partick LeNotre mesterszakács egy tojással a kezében a Miro Grande étterem konyhájában, miután tucatnyi fotós jelenlétében tudományának bemutatására vállalkozott, amelyet az imént így határozott meg: "a konyhaművészet a szerelem műfajához tartozik."

Madonna kedvenc libamája és a massza

Klikk a képre!

Partick LeNotre-ot a világ legnevesebb szakácsai közt tartják számon. A legenda szerint Madonna kedvenc libamáját ő készíti, de főtt krumpli nélkül, mert az énekesnő számolja a kalóriákat. Tony Blair ugyanakkor nem számlálná, de felesége megtiltotta a mesternek, hogy csokoládés édességet készítsen a számára. Különös tehát a francia konyha elöljáróságát élőben látni egy budapesti pincében, amint egy olasz desszertet készül összeütni. Az eseményre szóló meghívó alapján ennél szélesebb gasztronómiai választékra készültünk, de inkább az okozott kisebb csalódást, hogy egy forró tálalópult mögül nem minden mozdulatát sikerült megfigyelni.

"Ne használjunk sok cukrot. Azok a hölgyek, akik szeretnének felszedni némi súlyt, tehetnek a masszába tejfölt" - fordított a mester tolmácsa, aki ezzel a mondatával vélhetőleg szűk célközönséget talált el, és nemcsak azért, mert ő is túl távol állt a hallgatósághoz. Mialatt LeNotre a tojásos masszát narancslével, majd Marascino likőrrel lazította a tűz fölött, Kurunczi József, az étterem egyik vezető munkatársa a magyar gasztronómiáról értekezett a forró pulton kívül állókkal.

Meggy nincs a franciáknál

Véleménye szerint a "negyven éves szovjet fennhatóság" a konyhaművészetünk fejlődését is akadályozta, amelyik a kilencvenes évektől lassan, de fellendült. "Mindig örülünk az új hatásoknak, amelyek érnek bennünket" - mondta az egyébként szlovén származású szakács. Eközben LeNotre meggybefőttet kért. "Meggy nincs a franciáknál, ezért is szeretik" - magyarázta az egyik szakács egy zárt csőrendszer alatt. A befőtt melegítése után LeNotre elmondta, ezt az édességet - amelyet egyébként Medici Mária kedvére honosítottak meg Franciaországban - hasonlóan kell kóstolni, mint a bort.

"Elsőként szagoljuk meg, szívjuk be az illatát, majd ízleljük" - mondta, bár vélhetőleg ezt a művelet még a leginkább elitista nézeteket valló vendégek sem teszik feltétlenül. "Végül megszórjuk kakaóporral, és tálalhatjuk" - mondta a mester, akit a rövid improvizáció után kérdésekkel vártunk a pulton innen.

A csillagok és Duchemin

"Az elmúlt évtizedek? Hamar elrepültek" - törölte meg a kezét a mester, és elmosolyodott. Mellette tolmácsa készült az eddigi életmű kivonatára "Egy nagy cukrászcsalád sarja vagyok. 17 éves koromban én is elkezdtem a szakmát, és a kor leghíresebb séfjével dolgoztam együtt. Kiderült, hogy én inkább a konyhába szerettem bele" - kezdte. "25 éves voltam, amikor először bíztak rám egy éttermet, séf lettem. Három hónappal ezután megkaptam az első csillagomat" - utalt a szakma egyik legnagyobb elismerésének tartott Michelin-csillagra, amely szükségtelenné teszi a kitüntetett étterem további promócióját, és amellyel sajnos egyetlen hazai vendéglátóipari egység nem rendelkezik.

A kritikusaik részben Louis De Funes szigorával inkognitóban járják a világot, de ítéleteikben nemcsak a felszolgált vacsora, hanem rengeteg más tényező is közrejátszik. "27 éves koromban kaptam a második csillagomat" - folytatta Patrick LeNotre, mielőtt kérésünkre a megkerülhetetlen slágertémájára tért volna rá.

Travolta behatóbban érdeklődik

Klikk a képre!

"Szóval a hírességek. Úgy emlékszem, Ray Charles volt az első, aki annak ellenére, hogy nem látott, rengeteg ételt próbált ki. Lejött a konyhába, és mindent megkóstolt. Vannak olyan művészek, akik nemcsak a vendégeim, de nagy érdeklődést mutatnak az ételek elkészítése iránt is. Ilyen például John Travolta" - mondta LeNotre, aki a nemzetközi szaksajtó érdeklődésével magyarázta azt, hogy világszerte ismert emberek váltak a törzsvendégeivé.

"A magyarhoz képest össze nem hasonlítható súlya van a szaksajtónak, és ha az elismer téged, akkor óriási hírneved lesz. Én voltam a legfiatalabb séf, aki csillagot kapott. Ha pedig az ember egy olyan éttermet vezet, amelyik szerepel a médiában, akkor az vonzza a művészeket, végül elkerülhetetlen lesz, hogy a vendégkörében ismert művészek, és közszereplők is megjelenjenek" - vélte a mesterszakács. "Szeretném elmondani, hogy Bruce Willis, és De Niro nagyon egyszerű vendégek. A környezetük, és a propagandafőnökök csinálják körülöttük a VIP-hangulatot, ők anélkül is meglennének" - mondta Patric LeNotre, aki a harmincas éveiben több üzletet nyitott, manapság pedig 4000 tanítványa dolgozik világszerte, ezek fele Dubaiban.

Belénk szeretett

Az üzleti tervei közt a mesterszakács elmondta, elérkezettnek látja az időt, hogy Magyarországon is éttermet nyisson, méghozzá a Miro Grandéval közösen, amelyik a jövőben a monseiur útmutatása és szakmai irányítása alatt működik. Az étterem vezetője elmondta, a szándékaik olyannyira komolyak, hogy már felvették a kapcsolatot a hazai bio farmokkal, ahonnan kizárólagos megrendelésre szerzik be az alapanyagokat.

"Még a libák tömésének módjáról is szerződünk, hogy a hízott máj a legjobb minőségű legyen" - mondta a Miro Grande vezetője. A további tervekről szólva a két üzlettárs elmondta, LeNotre - a Bush család körében népszerű - houstoni tanintézetéhez hasonló szakácsegyetemet szeretnének létrehozni idehaza is, ahol a magyar szállodák séfjeit képeznék tovább. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az ebben érintett konyafőnökök közül a magyar származású szakember nagyon ritka, és a tandíj pedig szemeszterenként tízezer dollár.

"Mi tagadás, beleszerettem Magyarországba. Az itt fellelhető alapanyagok jó minősége, és a konyha karaktere azt mutatja, ebben az országban sok lehetőség van" - mosolygott a monsieur.