horoszkóp

A menők már selfnessezni mennek

sze
2008.07.07. 12:03
Kapcsolódók (1)
Wellness-hétvége helyett lehet, hogy hamarosan selfness-napokra fizetnek be az életmód-trendeket követők, legalábbis annyira hódít már az új trend. A wellness passzív kikapcsolódása helyett ez az új divatirányzat arra ösztönöz, hogy személyiségünket fejlesszük.

A wellness után külföldön, főként német nyelvterületen, már a selfness a legnagyobb trend, de aki akarja, már nálunk is belevetheti magát a legújabb életmód-őrületbe. A szakértők szerint ez több, mint divathóbort: míg a wellness a kikapcsolódásról, vagyis a passzív élvezetekről szól, a selfness önmagunk megismeréséről és személyiségünk fejlesztéséről.

A selfness kifejezést Matthias Horx német szociológus alkotta meg hat évvel ezelőtt, aki arról írt, hogyan veszi át a wellness szerepét selfness: míg a wellness főleg a kikapcsolódásra és az élvezetekre koncentrált, a selfness arról szól, hogyan lehetünk képesek arra, hogy saját életünket a lehető legjobban tudjuk irányítani.

Élvezkedés helyett

A német Jövőkutató Intézet alapítója, Horx szerint egyre nagyobb az igény az emberekben az önfejlesztésre, aminek társadalmi haszna is lehet. A selfness a német trendkutató szerint a következő kompetenciák elsajátításának folyamata: a testi képességek, tehát az egészséges táplálkozás és a mozgás; az érzelmi kompetenciák, vagyis a munka és a magánélet egyensúlyának kialakítása; a fejlődés kompetenciája, vagyis a döntéshozás képessége; valamint az érettség kompetencia, amely arról szól, hogyan tudjuk felhasználni múltbéli tapasztalatainkat, tudásunkat személyiségünk tökéletesítéséhez. A selfness az egyén képessége arra, hogy felismerje és fejlessze saját képességeit.

A selfnesshez persze egyre több olyan szolgáltatás kapcsolódik, mint annak idején a wellnesshez: például selfness-hétvégéken és -utakon is dolgozhatunk személyiségünk fejlesztésén. A nyaralások közül a szociológus szerint azok az ajánlatok lesznek egyre népszerűbbek, amelyek többet nyújtanak egy wellness-hétvégénél vagy a tengerparti nyaralások szervezett aerobik-óráinál: "azok az utazási ajánlatok a legkeresettebbek, amelyek nemcsak élményeket, hanem személyiségünk átalakulását ígérik" - írja Matthias Horx. Ilyenek lehetnek például a tanulókirándulások, amelyeken a tanulás és a kikapcsolódás kapcsolódik össze, de nagyon fontos az életmód-, és válságtanácsadás is, a coaching.

Nem az önzőségről van szó

"A selfness igénye régen felmerült, az emberek már elég régóta figyelnek önmagukra, a selfness csupán összefoglalja ezeket a törekvéseket" - mondta a selfness-el is foglalkozó dr. János Péter pszichológus-kineziológus, a 16 éve működő budapesti Phoenix Stúdió vezetője. A stúdió selfness szolgáltatásai között kineziológia, Hellinger-féle családállítás, asztrológia és spirituális radix oktatás is szerepel.

"Első hallásra talán lehet, hogy valaki az önzőségre gondol a szó hallatán, de a selfness nem erről szól, hanem arról hogy önmagunk felé fordulunk, odafigyelünk saját magunkra" - mondja a pszichológus, amikor arra utalunk, Matthias Horx elnevezése alapján a laikus számára talán az önzőség kultusza ugrik be.

A pszichológus csoportos családterápiával is foglalkozik, tapasztalatai szerint az emberek egyre inkább képesek csapatmunkára és arra is, hogy idegenek előtt is megnyíljanak, vagy éppen tanácsot kérjenek egy kineziológushoz problémáik megoldásához. Hiszen a személyiségfejlesztéshez a coaching, vagyis az életmód-tanácsadás is hozzátartozik - amely szintén a selfness egyik kulcseleme. "Annyira népszerű ez, hogy októberig előre le vannak foglalva az időpontjaim" - mondta János Péter.

Selfness: nem könnyű harc

"A wellness passzív és elfogadó, míg selfness aktív és befogadó. Komoly áldozatokkal jár megismerni önmagunkat, ez nem egy könnyű harc. A selfness nagyon ismeretlen még az emberek előtt, a fogékonysággal is vannak problémák" - mondta a Velvetnek a Zichy Park Hotel selfness programjának szakmai vezetője, dr. Ördög János szülész-nőgyógyász orvos, aki már több mint tíz éve foglalkozik nem hagyományos orvoslással, biofizikai orvoslással, homeopátiával. Mindezeket foglalja össze most a selfness.

Ördög János a lényeg az önmegismerés, amelynek testi és lelki oldalai vannak: első lépésként meg kellene tanulni észrevenni, értékelni a testünk jelzéseit. "A hozzáértők számára a negatív orvosi leletek is nagyon sokat elárulnak a test állapotáról. de ezen kívül vannak egyéb állapotfelmérő módszerek, például az elektroakupunktúra. Ezeket az ismereteket kellene elsajátítaniuk az embereknek, és azt, hogy tanuljanak a testük jeleiből". A lelki fejlődéshez pedig meg kell ismerni "születéskori önmagunkat", tudnunk kell, melyek a képességeink, amelyeket hangsúlyoznunk kell, és melyek azok, amelyeket fejleszteni: "fel kell ismernünk azt is, mely gondolatok betegítenek meg" - teszi hozzá az orvos.

Azok, akik szkeptikusan állnak ezekhez a módszerekhez, Ördög János szerint először mindig meglepődnek az eredményeken: "A biofizika módszerei mérésekkel igazolják azt, amit az ezoterika tapasztalati úton állított. A homeopátia, az akupunktúra biofizikailag igazolhatóan működnek. A modern orvostudomány világát közelíteni kell ezekhez a hagyományos gyógymódokhoz". Erre is jó lehet a selfness.

Ördög János egyébként nem jósol a fitnesz-, vagy a wellness-őrülethez hasonló sikert a selfnessnek: "A selfness-ajánlatok kilencven százaléka még mind csak magas szintű wellness-szolgáltatás. Az emberek még mindig jobban vonzódnak a pillanatnyi élvezethez, a rövidebb idő alatt elérhető átmeneti eredményekhez, mit a komoly, tudatos munkához, amelynek komoly eredménye van. A selfness nem könnyű" - mondja az orvos.

A pénz megvan, a felismerés hiányzik?

"Anyagilag már mindenképpen tartunk ott, hogy megengedjük ezt magunknak. Viszont még hiányzik az a felismerés, hogy mennyire fontos, hogy odafigyeljünk magunkra testileg-lelkileg-szellemileg. Én nagy jövőt jósolok a selfnessnek Magyarországon is. Sok ember nyitott erre, de azt például nem tudják, hogy Magyarországon szállodai keretek között is igénybe lehet venni selfness-szolgáltatásokat. Hogy mennyire kell ez az embereknek Magyarországon, egyelőre nehéz megállapítani. A programjaink kisebb-nagyobb érdeklődéssel futnak, a márciusi selfness konferenciánk viszont nagy siker volt" - mondta a Velvetnek a bikácsi Zichy Park Hotel szálloda selfness-ágazattal foglalkozó képviselője, Bargel Zsuzsa.

"Nem akartunk egy hatszázhuszonnyolcadik wellness szállodát, hiszen mit is értünk wellness alatt? Passzív, külső kényeztetést, ami után hazaérünk és nem érezzük jobban magunkat. Külföldön már trend a selfness, de ez nem csak egy divathóbort, hanem igenis fontos, hogy felismerjük, mennyire fontos, hogy odafigyeljünk magunkra" - folytatta a Bargel Zsuzsa.

A szállodában kínált 3 éjszakás, 4 napos selfness-programok ára körülbelül 80-100 ezer forint, tudtuk meg a Zichy Park Hotel értékesítési vezetőjétől, Holczer Ágnestől. A személyiségfejlesztés tehát nem drágább, mint egy fitness-, vagy wellness-hétvége.

"Bár vannak wellness-szolgáltatások is, nagyobb hangsúly esik a személyiségépítésre. Folyamatosan nyújtunk ilyen szolgáltatásokat, előre tervezett időpontban, csomagok vannak, és márciusban, az idén megtartott hagyományteremtő selfness-konferenciánkat is szeretnénk megszervezni. Nincsen még tömeges igény erre a fajta kikapcsolódásra, ennyire nem nyíltak még az emberek" - mondta a szálloda munkatársa. A célcsoport egyébként a 40 év körüli korosztály, akik már nagyobb önismerettel rendelkeznek, és kiegyensúlyozott életvitelt szeretnének kialakítani.

Az interneten található program szerint egy négynapos program az ismerkedés, a megismerés, a szeretet és a gondolkodás napjából áll. A programok között szerepel relaxáció, jóga, különböző önismereti előadások és kronobiológiai valamint energetikai állapotfelmérés is, de van gyógynövény-séta és hangterápia is.