SMS-ben vizitel az orvos

2004.06.17. 15:01
Lerövidülhet a betegek kórházban töltött ideje, ha az orvosok sms-ben intézik a vizitet.
Egy Olaszországban végzett kísérlet során az orvosok tíz kérdést küldtek sms-ben az otthon lábadozó rákos betegeiknek. A kérdések a páciensek fájdalomszintjére és súlyveszteségükre irányultak, de burkolt módon azt kutatták, változott-e valamit egészségi állapotuk, adta hírül a brit The Sun című lap.

A válaszok egy speciális weboldalra futottak be. Az oldalon a páciens neve mellett villogó fény jelezte, ha a panaszok súlyosbodtak, melynek ismeretében az oldalt figyelő orvos megváltoztathatta a kezelést vagy behívhatta kontrollra a beteget.

Inkább a fiatalok

A mobilos távgyógyászatot egyelőre Milánóban tesztelték, ahol a tapasztalatok azt mutatták, hogy egészen jól működik a metódus, ám főleg a fiatalabb betegek körében. Az idősebb betegek esetében az jelentette a problémát, hogy egyáltalán nem használtak mobiltelefont. Annyi azonban biztos, hogy az új módszer némileg tehermentesíti a kórházakat és nagyobb függetlenséget biztosít a betegek számára.

Új lehetőség a gyógyításban

A kutatók ugyanakkor úgy vélik, hogy a mobiltelefonok és az internet új és nélkülözhetetlen kommunikációs lehetőségeket teremtenek orvosok és betegeik között.