horoszkóp

Az időskori sport megóv az elbutulástól

MTI
2005.01.07. 18:19
A rendszeres testmozgás idős korban is hozzájárul ahhoz, hogy az emberek megőrizzék a szellemi képességeiket - derült ki egy felmérésből. A nyugdíjas korúak vizsgálatából kiderült, minél hosszabb ideig tart és minél intenzívebb a mozgás, annál jelentősebb pozitív hatást gyakorol az agyra.

A rendszeres testmozgás, és fizikai munka idősebb korban is hozzájárul ahhoz, hogy az emberek megőrizzék a szellemi képességeiket - derült ki abból a felmérésből, amelyet több európai országban végeztek a közelmúltban.

Séta, bicikli, gyomlásás

A kutatás során holland, olasz és finn szakemberek 295 olyan ember adatait értékelték ki, akik 1900 és 1920 között születtek. Összegezték és tanulmányozták, hogy az illetők 1990 és 2000 között milyen tevékenységi formákat végeztek (séta, kerékpározás, sport, kertészkedés), és ezt egybevetették az érintettek szellemi képességeinek állapotával.

A tapasztalatok alapján a szakemberek arra következtettek, hogy minél hosszabb ideig tart és minél intenzívebb a mozgás, annál jelentősebb pozitív hatást gyakorol az agyra.

Tréning az agynak, és az emlékezőképességnek

Azoknál a férfiaknál, akik fizikai tevékenységüket a vizsgált tíz év alatt egy vagy annál több órával csökkentették, 2,6-szor nagyobb mértékben esett vissza az agyi tevékenység, mint azoknál, akik fenntartották a korábbi napi mozgásmennyiséget.

"Tanulmányaink eredményeként elmondhatjuk, hogy a fizikai aktivitás öregkorban önmagában is karban tartja az agyat" - jelentette ki a Neurology című amerikai szaklapban Boukje van Gelder holland kutatási programvezető. A kutató úgy véli, hogy a mozgás javítja az agyi vérkeringést, és általában az agy vérellátását, ezáltal csökken az aggkori elmegyengeség és a szélhűdés kockázata. Ezenkívül nagyon valószínű, hogy a fizikai tevékenység jó hatással van az idegsejtek állapotára azon az agyi területen, amelyik lényeges szerepet játszik az emlékezőképesség szempontjából.