horoszkóp

Megfeszített izmú celebritások

vb
2005.11.09. 11:18
Ha a felhők között akar bukdácsolni, mint John Kerry ex-elnökjelölt politikus, az ön sportja a kitesurf, de ha olyan izmos feneket akar, mint Erős Antóniáé, válassza a spinninget. Amennyiben Vincent Cassel testfelépítése után áhítozik, capoeirázzon.

Szemezgettünk, melyek azok a sportok, amiktől manapság megdobban a magyar szív, összeállítottunk egy szubjektív hatos listát, majd megkértük Béres Alexandrát, elemezze nekünk, mi hol formálja a testet. Végül mindegyikhez rendeltünk néhány celebritást és kiderült, hogy a fallabda és a bowling korábbi népszerűségét lemosta a spinning és a taichi.

Spinning

Spinning - közös tekerés

A spinninget minden bizonnyal a Hetvenes Évek Szobakerékpárjait Megmentő Társaság vezetője találta ki, majd terjesztette el szerte a világon. A hivatalos változat szerint egy Johnny Goldberg nevű úr a sportág atyja, aki a nyolcvanas években az indoorcyclinget megreformálva alakította ki a spinninget. Az ember egy teremben ül a rögzített kerékpáron és az edzője vezényszavára növeli és csökkenti a tempót, emelkedik és süllyed a nyeregben az intenzív ritmusú zenére.

Béres Alexandra véleménye: A comb és a popsi formálására nagyon jó, a hasizom alsó részét is igénybe veszi. Ha hosszú távon végezzük nemcsak kidolgozott, hanem szálkás izomzatot is épít.

Vele verejtékezhet az edzésen: Erős Antónia

Taichi

Házi taichi-szakértőnk szerint ez a sport alapvetően harcművészet, de fitnesz szempontból természetesen népszerűbb egészségmegőrző változata. Testi és lelki ellazulást biztosít a belső energiák áramoltatásának segítségével.

Béres Alexandra véleménye: Ez az a típusú mozgás, mely a tudatot éppúgy formálja, mint a testet, és miközben formál, el is lazít. Fontos a funkció és a mozdulatok helyes kivitelezése. Mindenhol megizzaszt, a teljes testet alakítja, de ha súlyfelesleget szeretnénk leadni, érdemes mellé kiegészítő sportként gyors tempóban sétálni.

Vele verejtékezhet az edzésen: Dr. Unoka Zsolt pszichiáter, az I Love You zenekar énekese, Eszenyi Enikő és partnere, Milan Mikulcik, Madonna

Curling

Curling - bal szélen Béres Alexandra

Jellemzően jégen űzött sport, melyben a már eleve különleges közegen kívül olyan nehezen összeegyeztethető tárgyak is részt vesznek, mint egy seprű (a szabadban a jég tisztítására szolgált) és egy korong. Négyen játsszák, a sportoló eldobja a korongot, amit csapattársai heves söprögetéssel próbálnak egy célkör felé terelni. Vicces a curling szó eredete: az óangol "to curr"-ból jön, ami egy hangutánzó szó, és nagyjából azt a zörejt utánozza, amit a jég felszínén sikló kő ad ki.

Béres Alexandra véleménye: a két és fél órás meccs alatt a zsírégető zónában történik a mozgás, a pulzusszám 120-140 között van, ezzel folyamatosan a zsírégető tartományban tart minket. A felsőtest, tehát a hát, a váll, a mell és a kar megmunkálásban és szálkásításában játszik fontos szerepet a söprés.

Vele verejtékezhet az edzésen: Béres Alexandra

Capoeira

Capoeira (fotó: Bende Zsolt)

A capoeira rúgásokon alapuló afrobazil harcművészet, mely harmonikus összhangban egyesíti a küzdelmet, a táncot, a furfangot, a spontán játékot, a zenét, és az éneket. Előfordul ugyan a tényleges testi kontaktus is, de a rodában (körben) párban játszók inkább azt mutatják meg, mit tudnának tenni a másikkal, ha akarnák.

Béres Alexandra véleménye: Forgásokon alapuló küzdősport, táncos jellege van, sokat segít a kikapcsolódásban. Az alsó végtagokat és a farizmot formálja, ugyanakkor a felsőtest is részt vesz a körkörös mozgásban. Nagyon jó koordinációs sport.

Vele verejtékezhet az edzésen: Torres Dániel, Palcsó Tamás, Rácz Zsuzsa, Vincent Cassel

Jóga

Eredetileg indiai filozófiai tanítás, mely magában foglal egy sor szellemi és testi gyakorlatot, jóllehet Európában és Észak-Amerikában a taichihoz hasonlóan a jógát is főleg a testi gyakorlatokhoz kötik. A jóga egyes meditatív formái a szellemi koncentrációra helyezik a hangsúlyt, míg más irányzatok valóban a testi gyakorlatokra és pozíciókra összpontosítanak.

Béres Alexandra véleménye: Bár sokan úgy gondolják, hogy ez egy nyugodt mozdulatsor, mégis nagy igénybevételt jelent a testnek . Saját testsúllyal végzett gyakorlatok felhasználásával dolgoztatja meg az izomzatunkat, megadja az alap erőnlétet és a tudatot is formálja. Egész testre hat, megdöbbentően elfáraszt és az aktív nyújtás segítségével megdolgoztatja az izmokat. Az eddigiekkel ellentétben az intim részekre is hat.

Vele verejtékezhet az edzésen: Oroszlán Szonja, David Lynch, Victoria Beckham, Courteney Cox és a fél magyar és külföldi celebritásvilág valamint kutyák.

Kitesurf

Kitesurfer Kerry

A windsurfing egy olyan változata, ahol a szörfdeszkán álló személy nem közvetlenül a vitorlába kapaszkodva halad előre, hanem egy sárkányrepülőnek ható tárgy segítségével siklik és felvágós ugrásokra is képes (a jelenlegi rekord tíz méter körül van). Mivel technikai sport, speciális felszerelést igényel, ami nem olcsó.

Béres Alexandra véleménye: Az egész test részt vesz a mozgásban, hiszen minden egyensúlyhelyzet fejlesztő és javító gyakorlatnál az összes izom bekapcsolódik, ezért nagyon jó a gerinc közeli izmok fejlesztésére. A tartóizmokat az egyensúlyjavító mozgások fejlesztik.

Vele verejtékezhet az edzésen: John Kerry demokrata politikus és wannabe amerikai elnök

h i r d e t é s
Béres Alexandra új edzésterve kazettán és DVD-n

Béres Alexandra "Lendületben" című új DVD-je és videókazettája szerdán kerül az üzletekbe. "Ezt az edzésprogramot úgy dolgoztam ki, hogy végig a zsírégető tartományban maradjunk, nem ingadozik a pulzus, végig súlyzóval végezzük a gyakorlatokat, kivéve a hasizom-szálkásító részt. Az edzésterv zsírégető jellegű, úgy gondolom, eddigi legjobb edzéstervem" - véli Béres Alexandra.