horoszkóp

Ha esik, tartson bugyit, lufit vagy Csőrikét a feje fölé!

2008.03.07. 16:43
A küszöbön az esős évszak, ezért korábbi esőkabát-tesztünkhöz hasonlóan most az ernyőkínálatot térképeztük fel gyermekitől a professzionálisig, sportostól az abszurdig. Mert minden van, és minden tízezer alatt. A böngészés közben eszünkbe jutott számtalan idétlen, Rihannával kapcsolatos vicc, de ezek még az alcímnél is rosszabbak voltak, ezért megígérjük, hogy a továbbiakban megkíméljük önöket. Jöjjenek a Szép Ernyők! (Ez már tényleg az utolsó volt...)

A legolcsóbbak: skandináv Túró Rudi, magyar Csőrike!

Az első hely, ahova betértünk, természetesen ezúttal is a H&M volt. Nem csalódtunk, széles választékban kínáltak jópofa ernyőket potom 1900 Ft-os áron. Kaphatók itt kissé nagymamás, nyomott masnimintával díszített ernyők, de kissé kurvás, szegélyükön erotikus fehérneműt idéző csipkével díszítettek is, a kedvenceink pedig a babos kendőt vagy Túró Rudi-csomagolást idéző pöttyös ernyők voltak. Ez utóbbiakat a piros alapszínen kívül zöldben is meg lehet megvásárolni. Vadító műbőr fogantyú tartozik hozzájuk. Az egyetlen gond velük, hogy még ott az üzletben is alig mertük kinyitni ezeket a kicsire összecsukható típusokat, annyira törékenynek néztek ki. Az elmúlt hetek viharaihoz hasonló szélben egy-egy ilyen ernyő továbbra is jópofa, de az időjárás ellen legfeljebb annyi védelmet nyújthat, mintha valóban egy bugyit tartanánk a fejünk fölé. Inkább napernyőnek tudjuk őket elképzelni.

Nagyjából hasonló minőséget képviselnek az abOriginal ernyői is. Náluk éppen a rajzfilmfigurák vannak terítéken, azon belül is elsősorban Csőrike. Két gyakorlatilag ugyanolyan kanáris ernyő közül a szürke hátterű valamiért csak 990 Ft-ba, míg a fehér 2490-be került. A csőrikétlen darabokért 1290 Ft-ot kérnek.

Büdösöknek, kölköknek

Egy rejtélyes oknál fogva a parfümériákban is szokás esernyőt árulni. Mi éppen egy Douglasba tértünk be, ahol egy hatalmas vázában ernyők álltak. Ezek már emberes, nagyobb darabok voltak, azaz olyanok, amelyeket nem lehet összecsukva a táskába tenni, hanem sétapálcának használhatók, amikor elállt az eső. Annyira visszafogott azonban az eleganciájuk, hogy meglehetősen unalmasak. Műfa nyél és pasztellszínek jellemzik őket, az áruk pedig jutányos: 2490 Ft. Ha pusztán a jó árra és a praktikumra utaznánk, parfümériában vennénk ernyőt.

Szintén kész rejtély, hogy a C&A miért csak gyerekernyőket árul. Kettőt is végigjártunk az ő hatalmas üzleteikből, de hiába, felnőtteknek való esernyőt egyet se pillantottunk meg. Mégis megemlítjük őket, hogy poronttyal rendelkező olvasóinkat nyomban hozzájuk is irányíthassuk: ellenállhatatlan spongyabobos gyerekernyőket árusít ugyanis a C&A 2190 Ft-ért. Több rajzfilmfigura közül lehet választani Micimackótól Bob the Builderig, de mi állítjuk, hogy az igazán menő szülő csakis olyan ernyőt vesz gyermekének, amelyen Spongyabob Kockanadrág igyekszik lila medúzákat összefogdosni egy lepkehálóval. Fiúknak ajánlják a terméket egyébként, de attól még, hogy világoskék a háttere, mi kislányok kezében is el tudjuk képzelni. Sőt, akár a saját magunkéban is. Ha a terv szerint halad tovább a tavaszi fogyókúra, a nyárra már kényelmesen alá is fogunk férni.

Szép ernyők, esernyők

A legjobbak a sportos ernyők

A legtöbb sportruházati cég szintén kínál csapadékellenvalót. Az adidasnak a Duna Házban - Boráros tér - található outletjében például 6990 Ft-ra vannak leárazva a szép fekete esernyők, amelyekről már kilométerekről ordít, hogy úgy vannak kiképezve, hogy a legcudarabb időjárással szemben is fel tudják venni a harcot. Ahogy a kezünkbe vettünk egyet, konkrétan magunk előtt láttuk az adidas-gyár szigorú német munkásait, amint síppal a szájukban éppen a legembertelenebb körülményekre képzik ki ezeket az ernyőket. A bevarrt címke szerint teflonbevonat is található rajtuk, ami talán még a villámcsapás ellen is véd. Külön dicséretet érdemel az üzlet, amiért annyira jó zenét játszottak a hangszórókból, hogy jó ideig önmagában a muzsika miatt voltunk képtelenek otthagyni őket. Olyan ugyanis egyszerűen nincs, hogy mi egy zseniális Fischerspooner-slágert félbehagyva sétáljunk ki egy üzletből.

A legjobb ernyő azonban mégis a Pumáé. Csak kicsit drága (5990 Ft), de összecsukható, ezért praktikus, szemre ennek ellenére mégis fölöttébb strapabírónak tűnik, mindemellé egyszerre divatos és vicces is. Kívülről valami roppant jól eltalált pirosas-narancs színben pompáznak, amiket jópofa, de ízlésesen apró logók törnek meg (pl. "Take care out there".) Belülről azonban mintásak. Ha kinyitjuk az ernyőt, és felnézünk, szép tiszta eget látunk magunk fölött, méghozzá választásunk szerint vagy felhőkarcolókkal, vagy szépen szálló madarakkal, vagy pedig elröppenő színes léggömbökkel. Nagyon reméljük, hogy ezt most olvassa valaki a Pumától és hálából nyomban küld nekünk ingyenesen egy készlet ilyen ernyőt be a Velvetbe, mert ha nem így lesz, kénytelenek leszünk pár napon belül visszamenni és venni egyet mind a három fajtából.

Az über és a viccnek is rossz kategória

Az igazán elegáns, felsőkategóriás ernyőket azonban a Samsonite-nál és a Lacoste-nál kell keresni. Mi a Westend Manager Shopjában mustrálgattuk végig őket. Van fekete, sötétbarna (férfiak) és pasztellszínű (nők), van olyan, amelyhez egy vízhatlan táska jár, amelybe a szárazba érve elzipzárazhatjuk szalonképtelen módon csöpögő ernyőnket, van stílusosan laposított típus (nem kör, hanem ellipszis keresztmetszetű) és van olyan is, amelynek golflabda a fogója. Ezek árban 7200 és 9990 Ft között mozognak. Tízezernél drágább ernyőt egyszerűen nem találtunk sehol, még az überelegáns Pierre Cardin darab is "csak" 8300 Ft-ba kerül.

A terület abszolút lúzereinek egyike meglepetésünkre a Mango. Egyféle ernyőjük van. Ez egy az egyben ugyanolyan műbőrnyelű, mint a H&M-é, de annál azért leheletnyivel masszívabb, ellenben kétszer annyiba kerül (3990 Ft) és megbocsáthatatlan leopárdmintában pompázik. Mi szívesebben ázunk el, mint hogy egy ilyennel a kezünkben mutatkozzunk nyilvánosan.

Aki az ennél is kínosabb kategóriára vágyik, annak a Skála Metrót ajánljuk. Rögtön a bejárat mellett található egy forgatható állvány, amin szélesebb az ernyőválaszték, mint ezen kívül egész Budapesten együttvéve. 990 Ft-tól 7990 Ft-ig minden van: kicsi, nagy, színes, színtelen, általában noname olasz cégektől ("Tempo di Gio" - he?). Sajnos azonban az állványt jó sokáig kell forgatni ahhoz, hogy az ember egy-egy vállalható darabra akadjon. A túlnyomó többség ugyanis harsányságban még Spongyabob Kockanadrágot is kenterbe veri, csak éppen humorérzék nélkül - és nem gyerekeknek. Cuki kutyusok és cicusok fotói életnagyságban, gyíkbőrminta és más válogatott agyrémek várják itt a magunkfajta vásárlókat. Egy biztos: ilyenekkel Olaszországban sem jár senki.