Stadler József hűlt helyét Akasztón nézegettük, a Stadler-ruhakereskedelmi birodalmat pedig Solton. Egy átlagos magyar vásárló bőrébe bújva teszteltük, mit nyújt nekünk az elképesztő árudömping, amit József összevásárolt, és három órán át próbáltuk fel és le a Stadler-ruhákat. Az interjú során egyebek mellett ismét kiderült, hogy nincs a vállalkozó birtokában a milánói Utolsó vacsora című freskó, és hogy nyolcvan ruhája még be van zárva a stadionba, ahonnan ő viszont ki van tiltva.

Az Akasztói stadiont csúnyán felverte a gaz, a Stadler felirat felét meg valaki - aki bizonyára nem szerette ezt a nevet - leverte a homlokzatról. E nem túl bíztató külső jegyek ellenére a helyiek még ma is nosztalgiával emlékeznek egykori jótevőjükre. A legérdekesebb véleményeket természetesen az akasztói kocsmában hallottuk, de mivel nem engedték, hogy rögzítsük, csak emlékezetből tudjuk felidézni őket. Megtudtuk például, hogy a stadion, illetve Stadler József becslések szerint 2-300 helyi lakosnak adott rendszeres munkát, voltak meccsek, melyekre 10-15 ezren is érkeztek a 3500 fős faluba és, hogy a nagy felvirágzás 3-4 évig tartott, "mígnem valakinek ott fönt szemet nem szúrt." Ekkor vonult József börtönbe. (Bővebben az előzményekről a videóban illetve itt.)

A szabadulóruhából jött az ötlet

Minket azonban mindennél sokkal jobban érdekelt a jelen illetve a jövő, ami Stadler József ruhakereskedelmi vállalkozásában ölt testet. "Úgy nézett ki, hogy a börtön ad ruhát, hogy szabaduljak, így jött az ötlet" - mondta el kameránknak is a vállalkozó. A telephely nem Akasztón, hanem a közeli Solton van és hatalmas. Mi látogatásunkkal arra a kérdésre szerettünk volna választ kapni, hogy vajon érdemes-e Stadlernál megrendezni a nagy éves családi ruhavásárlást.

Hatezer négyzetméres áruház, ahol semmi sem kínai

Klikkeljen a felbukkanó és eltűnő stylistért!

Nos, a József birodalmában eltöltött négy-öt óra után és a nagy számok törvényét figyelembe véve elmondhatjuk, akinek korlátlan szabadidő áll rendelkezésére és/vagy szeret több ezer textília között matatni, az biztos sikerrel járhat. És nemcsak ruhára, hanem akár kilós kiszerelésű tejkaramellára, futballisták flipperszerűen kigyulladó arcképével díszített lakásdíszre vagy akár még Stadler-féle tisztítószer koncentrátumra is szert tehet. Stadler József állítja, az árukészlet többsége német importból van, tehát nem kínai (bár ennek ellenkezőjéről is meg akart minket győzni egy falubéli hölgy). És ez még csak a kezdet, mert ha minden összejön, néhány éven belül egy hatezer négyzetméteres áruházat fog József ugyanígy csordultig tölteni.

Stadler József munkatársai kalauzolnak a hatalmas birodalomban

Klikk!

Az árusítóhelyként is funkcionáló jelenlegi telephelyen vannak szabadtéri, ponyvával fedett és zárt részek is, és mint megtudtuk, a látszat ellenére létezik rendszer a méretek és a fazonok elhelyezésében. De ahhoz, hogy megtaláljuk a termetünkre illő különféle ruhákat, kérdezősködni kell. Amikor elmondtuk, mit akarunk, az eladóhölgyek a megfelelő standokhoz kísértek, mintha személyi stylisttal vásárolgatnánk.

Kísérleti jelleggel beleképzeltük magunkat egy különféle igényekkel érkező család bőrébe, és állhatatos munkával továbbá az előzékeny eladónők segítségével a következő összeállításokat kerestük: alkalmit, operabálit, női szabadidőt, férfi focistásat, férfi esküvőset, raver outfitet (utóbbit az árukészlet általános hangulata sugallta).

A stylist a galériában fejti ki véleményét

Még klikk!

Miután mindezt fotókkal dokumentáltuk (lásd galéria), megkértük Lakatos Márk stylistot, elemezze a végeredményt. Ezt így tudhatják meg: parkoljanak rá egerükkel a képre és várjanak kb. 3 másodpercet, míg előbukkan Lakatos Márk feje és szájából buborékként kiáramló véleménye. Figyeljék tekintetét is, mely sokat elárul a látottakhoz való hozzáállásáról!

 
  Stadler József munkássága dióhéjban
  Az akasztói milliomos a családi hagyományokat csak rövid ideig követte, és csak egészen fiatalon, pár évig volt juhász. Ezután különféle kereskedelmi cégeket alapított és egy 21 ezer férőhelyes lelátóval rendelkező stadiont építtetett, amit jelenleg felver a gaz. A kilencvenes években Akasztón becslések szerint 250 embert foglalkoztatott. Többmilliárdos sikkasztásért 2003 februárjában négy és fél év fogházbüntetésre ítélték, de Stadler sosem ismerte el bűnösségét. A kecskeméti büntetés-végrehajtási intézetben kertészkedett és internetezni tanult, 2005 januárjában szabadlábra helyezték, amit egy óriási lakomával ünnepelt. Három gyereke van, élettársa mintegy húsz évvel fiatalabb nála. Stadler kedveli festményeken viszontlátni magát.

Stadler József legnagyobb állítólagos befektetése az volt, hogy megvásárolta Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című Milánóban látható freskóját. Stadler szerint ez a félreértés egy fordítási hibából származik, a kép valódi címe Táncmulatság és nem Leonardo műve, weboldalán ennek ellenére látható a közismert alkotás.