horoszkóp

Stahl Judit enni és szeretni tanítja az országot

2008.07.04. 11:49
Kapcsolódó cikkek (1)
Stahl Judit szerint a magyarok ki vannak éhezve az örömökre, főzni pedig a szeretet jele. A tévészakácsnő már nagyban árulja az ételeit, és erről egy sajtótájékotatón számolt be szívhez szóló mondatokkal. Az eseményen az alábbi, romantikus dolgok történtek: Sebestyén Balázs helikopteres mutatvánnyal szórakoztatta a sajtót, ezenkívül kiderült, Szulák Andrea párja étkezési szokásaival vall szerelmet, Somogyi Zoltán fiatal férfi módjára eszik, és Jakupcsek Gabriella unja saját ízvilágát.

Amíg Schobert Norbert számtalan ételfutár céget kipróbált az elmúlt pár év során, Stahl Judit a sok felkérés ellenére sokáig tartott attól, hogy társuljon egy ebédkiszállítással foglalkozó céggel. Fél évvel ezelőtt azonban meggondolta magát. "Ha nem lennék olyan mániás, mint amilyen vagyok, és nem lett volna ugyanilyen maximalista a Gastroyal, akkor ez az egész nem jött volna létre" - indokolta Stahl Judit, hogy miért is vállalta azt, hogy a háziasszonyok számára készült receptjeit nagyüzemi konyhára adaptálja. "Nem arról volt szó, hogy gyere Judit, add a neved, és majd csinálunk egy csomó lóvét. Kamuhoz soha nem adom a nevem" - tisztázta még az elején Stahl Judit.

A szeretet megnyilvánulása

Mint azt a hajókirándulással egybekötött sajtótájékoztatón megtudtuk, mindez nagy kihívás volt. "Arról volt szó, hogy képesek vagyunk-e azokat az ízeket, amik az otthoni konyhára jellemzőek, ugyanúgy reprodukálni egy nagyüzemi technológiával. Az ételszállító cégnél az ételeket először megfőzik nagyban, majd még melegen műanyag dobozba kerülnek, lehűtik nulla fokra öt perc alatt, aztán kiviszik, majd megmikrózzák. Ez otthon igen ritkán fordul elő" - részletezte Stahl Judit.

Az exhíradós azt is elmondta, bár nagyon jó ennyi embernek "enni adni", de egyben félelmetes érzés is, és mindennap megkérdezi magától, hogy vajon az aznapi menü ízleni fog-e az embereknek. Stahl szerint a magyarok étkezési kultúrája az utóbbi pár évben mindenképpen fejlődött, ami szerinte a felgyorsult, kicsit elidegenítő világnak köszönhető. "Manapság az emberek mintha sokkal, de sokkal kiéhezettebbek lennének az örömre. A főzés egyrészt egy kreatív dolog, amiben kiélhetik magukat és gyorsan van sikerélmény. A főzés egy ősi öröm." Stahl Judit nem győzte elégszer hangsúlyozni, hogy főzni, enni adni valakinek a szeretet egyik megnyilvánulása.

Klikk!

Kamuhoz nem adja a nevét

Stahl Judit ezután arra tért ki, hogy kiknek ajánlja a nevével fémjelzett menüsort. "Azoknak a nőknek, akik eddig nem rendeltek házhozszállítást. A gyerekeknek és a párjuknak ugyan főztek, de arra már nem maradt energiájuk, hogy maguknak is elkészítsenek valamit, pedig csak a saját főztjüket eszik meg, és nem akarnak valami vackot magukba tömni." Mivel egy pár napja már kapható a Stahl-menü, kíváncsiak voltunk, hogy eddig milyen visszejelzések érkeztek. "Olyan nincs, hogy valaki mindenkinek örömet tud szerezni. Eddig szerencsére egyetlen rossz visszajelzés sem érkezett. Sőt, az emberek drukkolnak, és azt kérdezik, hogy lehet, hogy csak ennyibe kerül egy adag" - mesélte lelkesen Stahl Judit. Természetesen arra is rákérdeztünk, hogy Stahl Judit, aki nem vallja magát az "ételkihordók pápájának", mit gondol híres konkurensieről az ebédfutár piacon. "Ők csak társultak azokkal a cégekkel, nem az ő receptjeiket főzik. Én nem az arcomat, hanem az ételeimet adtam."

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy Stahl Judit szerint minek köszönhető, hogy hat év alatt igazi márka lett."Egyrészt imádok főzni. Soha semmi olyat nem csinálok, amit ne csinálnék ingyen is. Nem akarok álszent lenni, nagyon jó, ha ez üzleti vállalkozásként is bejön. Óriási luxus és kiváltság, hogy azt csinálhatom, amit szeretek. Amikor felálltam a Tényektől, mindenki csodálkozott, hogy ez a nő hülye, mit akar, nem örül annak, hogy ő az egyik legismertebb híradós? Másrészt nagyon fontos a hitelesség, és a kemény munka. A második szakácskönyvemet eladhattam volna az arcommal is, úgy hogy a hasamra ütve írom meg. Én viszont próbafőzéseket, és próbavásárlásokat végeztettem. Magyarországon valószínűleg nincs olyan szakácskönyvszerző, aki így tenne" - nyilatkozta a Velvetnek Stahl Judit, aki megjegyezte, azért ő sem egy megszállott szakács. "Nem bizsereg a kezem, ha éppen nincsen benne a fakanál."

Klikk!

Így főznek ők

Az eseményen megkóstoltuk a menüt. Először a leves érkezett meg Szulák Andrea jóvoltából az első kikötőnél. Miközben a gazpachót kanalaztuk, a híresség azt ecsetelte, hogy kislányának gyakran főz, de arra nem feltétlenül van ideje, hogy magának összeüssön valamit. Párja azonban szinte minden egyes étkezés alkalmával szerelmet vall neki . "Ahogy ő a főztömet eszi, az nekem maga a gyönyörűség" - mesélte Stahlt is megszégyenítő romantikával a művésznő, aki leginkább lecsóban, rakott krumpliban és a hagyományos magyar főzelékekben érzi magát erősnek. Szulák Andrea, aki több diétát is kipróbált már élete során, tekintettel az esemény főszereplőjére hozzátette: "A Stahl nemcsak főzni, de enni is szeret, ami rajta nem látszik meg" - tette hozzá.

A Főétel Kikötőben Somogyi Zoltán, A Kiválasztott című műsor házigazdája lépett a fedélzetre, és gyorsan leszögezte, hogy ő "nem főz, inkább fogyaszt." Elmondta, pontosan mit jelent az, ha valaki fiatal férfi módjára étkezik: hétköznap csak az ételrendelés jöhet szóba, hétvégenként pedig anyu főz, néha pedig vacsora a barátokkal. Somogyi Zoltán megfeddte a magyarokat, akiknek ugyan van étkezési kultúrájuk, de egyelőre nem az egészséges életmód hívei. A édességet Borbás Mari prezentálta, aki miután a Desszert Kikötőben felszállt a hajóra, egy kicsit nehezményezte, hogy pont ez a fogás jutott neki.

Miközben az esemény háziaszonya, Jakupcsek Gabriella folyamatosan kérdésekkel bombázta a vendégeket, egy-két intim részletet ő is elárult. Állítólag kicsit zavarja ebédkiszállító cégek és az ételek választéka, és önmagával sem elégedett. "Annyira unom a főztjeim, a saját ízvilágomat, hogy el sem tudom mondani." Hogy a negyedik meglepetésvendég Sebestény Balázs hogyan vélekedik erről a kérdésről, nem sikerült megtudni, ugyanis helikopterrel érkezett meg, illetve távozott, így a fotósok hada és a biztonság miatt hallótávolságon kívül maradtunk. Annyit azért láttunk, hogy a RTL Klub műsorvezetője kezében nem a könyvét tartotta, hanem egy adag ételt, amiről kiderült, hogy a pénteki menü.

Folytatása következik

Mivel a gasztronómiában nem vagyunk annyira jártasak, inkább a Velvet Kommandóra bízzuk a Stahl-menü tesztelést.