Ha figyeljük a sztárok öltözködési stílusát, két iskolát láthatunk elkülönülni: egyesek olyanok, mint a kaméleonok, követnek mindent, ami éppen divatos, mások inkább hűségesek maradnak a klasszikus viseletekhez. Körkép öltözködési praktikákról.
A különböző stílusok között csapongó sztárok, akik néha új irányvonalakat jelölnek ki, hatalmas hangsúlyt fektetnek öltözékük megválasztására, hiszen az személyiségük elengedhetetlen részét képezi. Ruhatárukat vizsgálva két teljesen különböző stratégiát figyelhetünk meg: egyesek - a jó ízlés határain belül maradva - extravaganciával, mások eleganciával kívánnak reflektorfényben maradni.

Kate Moss
A sokarcú szépség

A leginkább kimunkált modell. Pályája kezdetén - Johnny Depp oldalán - a szakadt stílus szerelmese volt. Ne gondoljunk azért sáros nadrágszárra és olajfoltokra a ruhán, hiszen sikkesen is lehet valaki szakadt, de az akkori farmerjét és szemébe lógó, zsíros(nak tűnő) hajtincseit más nem biztos, hogy merte volna vállalni. Kate Moss talán épp ezért Jürgen Teller fotográfus egyik kedvenc modellje. A legmeglepőbb az, amikor aztán másnap elképesztően elegáns miniszoknyában és tíz centi magas Manolo Blahnik-cipőben látjuk tipegni. Gondosan megtervezett, egyszerre sikkes és laza viseleteivel még terhesen is az egyik legjelentősebb modell volt. Ma a romantikus és a hatvanas évek stílusa között mozog erőteljes "London-style"-kockákkal és rockbeütéssel.

Madonna
A kaméleon királynő

Képtelenség lenne felsorolni az összes holmit, amit Madonnán láthattunk karrierje kezdete óta. Neopunkként robbant be a köztudatba, magára húzott minden létezőt, ami divatos volt, de előfordult, hogy Vuitton-melegítőben grasszált a kamerák előtt. E két véglet között aztán a divatpaletta minden színét láthattuk rajta: volt ő már bájos Marilyn, erőszakos Gretchen, jóságos Evita Perón, de farmerlány is... Madonnán minden jól áll, és ez éppúgy hozzájárul nagyságához, mint az éneklése. Mihelyt az énekesnő új stílust talál magának, a divatlapok vigyázzban állnak, és a szakértők buzgón munkához látnak, hogy töviről hegyire kielemezzék az új kreáció minden egyes elemét. Madonna ruháiról elmondható, hogy erősen hozzájárultak ahhoz, hogy azzá lett, aki!

Julianne Moore
A mértéktartó

Hiába, a vörös haj mértéktartó öltözködést követel. Mint ahogy nádszálvékony kolléganője, Nicole Kidman, Julianne is megértette, hogy csak a visszafogott megjelenés csitíthatja hajzatának lobogó tüzét. Így, csakúgy mint az életben, a képernyőn is a tiszteletet parancsoló dáma benyomását kelti. Az Órákban és a Távol a mennyországtól című filmben is puritán amerikai eleganciával jelenik meg. Ugyanilyen az életben is, és sohasem engedi meg magának, hogy letérjen erről az útról. Ami a frizurát illeti: a színésznő középen elválasztott, lesimított hajat, néha kisebb kontyot visel. A ruhák között szívéhez a Prada és az Yves Saint Laurent kollekciói állnak a legközelebb. Kifinomult stílus egy csipetnyi titokkal: ez Julianne.

Beyoncé Knowles
A szikrázó őrület

A Destiny's Child énekesnője éppúgy az r'n'b gyermeke, mint a sorsé. Hogy ez mit jelent? Nincs ezen mit magyarázni, inkább nézni kell a képeket. Na jó, foglaljuk össze: a fekete szín, a komolyság kizárva. Csupa tarkaság, minél bizarrabb árnyalatok, annál jobb. Semmi szimmetria, semmi szokványos viselet. Cifra formák minden mennyiségben: hosszú ujjú topok, combokat felfedő ruhák. Térdet takaró szoknya? Szó sem lehet róla, mi lesz az összképpel? Valami csábos kis popsitakaró, hogy még csak véletlenül se rejtőzzenek el a formás combocskák. Ne feledkezzünk meg a frizura egyediségéről sem: Heidi-fürtök, afrofonatok vagy épp lesimított haj, japánosan. De hogyan is képzelhetnénk el másként a szép Beyoncét? Versacéban, Roberto Cavalliban vagy épp divattervező anyukája kissé elszállt alkotásaiban? Beyoncé igazi szexszimbólum, és nagyon ért hozzá, hogy erről hogyan győzze meg nap mint nap a közönséget.

A cikk teljes változata a májusi Elle magazinban olvasható.