Négyhavi betegszabadság a stressz ellen

MTI
2004.03.26. 16:17
Életünk elkerülhetetlen velejárója a stresszhelyzet. Rendszeressé válva, megfelelő kezelés nélkül súlyos kárt okozhat szervezetünkben és az állandó stresszes állapot akár halálhoz is vezethet.

Éjszakai éberség az első jel

Belgiumban immár két éve működik egy klinika, ahol csak stresszes esetekkel foglalkoznak. Philippe Corten professzor rendelőjében eddig 250 beteg fordult meg. A legtöbben álmatlanságra panaszkodnak - jóllehet általában könnyen elalszanak, de hajnalban felriadnak, s utána álmatlanul forgolódnak az ágyban. Emiatt nappal fáradtak, nehezen összpontosítanak, gyakran fáj a fejük. Az okok pedig általában a munkahelyi problémákra vezethetők vissza: egyre többet kell teljesíteniük az embereknek, mind kevesebb idő alatt.

Négy hónapos betegszabadság

Éppen ezért a gyógymód is legtöbbször a munkahelyi problémákból való kiemeléssel kezdődik: a klinika orvosai betegszabadságra írják ki a stresszes embereket, ami általában négy hónapra szól. Az első meglepőnek nevezhető tapasztalat az volt, hogy a betegek általában kelletlenül fogadták a hosszas pihenő lehetőségét. Pedig a stressz leginkább a hiperaktív, feladataikat nagyon komolyan vevő embereket sújtja, akik egy percre sem tudnak elszakadni munkájuktól. Az orvosok egyik alapvető eszköze tehát éppen az, hogy megtanítják őket ellazulni, feldolgozni érzelmeiket (mindkettőre vannak megfelelő technikák) és ráveszik őket a sportolásra, amely csökkenti azt a feszültséget, ami a hétköznapi teendők során felgyülemlik a "munkamániások" szervezetében.

Akár ölhet is

A stressz azért lehet néha akár halálos is, mert magas vérnyomáshoz és a "rossz" koleszterinek szervezetben történő felszaporodásához vezet (nem véletlen, hogy a szűrővizsgálatokhoz hozzátartozik a koleszterinszint-mérés is), s mindezzel tönkretéve a szív- és érrendszert, a legváratlanabb pillanatban okozhat visszafordíthatatlan tragédiát.