Stressz hatására csökken a libidó

2006.10.02. 17:55
A testünk állítólag jól megmondja nekünk, mikor kéne egy laza mozdulattal elhajítani a tollat vagy a kőműveskanalat. Csak hallgatni kéne rá. Az MSN összefoglalt néhány jellemző tünetet.

Pislogás

Az egyre sűrűbbé váló pislogás arról árulkodik, hogy érzelmi vagy pszichikai nyomás alatt áll az ember. Nyugalmi állapotban az átlagos pislogás száma eléri a percenkénti 15-30-at, stressz hatására ez egészen hetvenig nőhet. A jelenséget Nixon Effect-ként is említik: Richard Nixon amerikai elnökről kapta a nevét, akinek a pislogása a Watergate botrány idején öltött gyanús méreteket.

Fogcsikorgatás

A fogcsikorgatás az aggódás egyértelmű jele, ugyanakkor a legtöbb fogcsikorgató nincs tudatában annak, amit csinál, mivel ez a fajta tünet rendszerint alvás közben jelentkezik. Fontos, hogy az efféle jeleket észlelve - mint csikorgó fog, az állkapocs rángatózás vagy fülfájás - fel kell ébreszteni az alvót, mert a hosszú időn át nem szűnő szájcsikorgatás fejfájáshoz és állkapocs rendellenességhez vezethet.

Korpa

A stressz láncreakciót eredményez a pszichénkben is, és az immunrendszer gyengüléséhez vezethet. Testfelületünkön a haj, a szőrzet és a bőr az első olyan védvonal, mely jelzi a megterhelést. A korpa a legkellemetlenebb dolog, ami a fejbőrön megjelenhet. Egyes kutatások azt sugallják, hogy a legyengült immunrendszer nem tudja megakadályozni a korpát okozó baktériumok elterjedését, így az elhalt sejtek maradványai hótakaróként vonják be a fejbőrt.

Szexuális kedvetlenség

A stressz több szempontból is alááshatja a libidót. Ha a stresszes állapot a végletekig ér, a test úgy reagál, hogy a túlélést helyezi a szórakozás elé. Ez befolyásolja a hypothalamusz mirigy és a test ösztrogén és tesztoszteron termelését is, melyek a szexuális vágyért felelősek. Ilyenkor a nők nehezen jutnak el az orgazmusig, a férfiak pedig átmeneti impotenciában szenvednek.

Bőrirritációk

Az érzelmi feszültség igazi káoszt okozhat a bőrünkben, miután a drukk hisztamin áramlást idéz elő a vérkeringésben. A bőrünk reagál erre az enzimre, és a kémiai folyamatok eredményeképp ekcéma és korpa jelenik meg a bőrön. A túlzott idegeskedés hatására a pattanások is elszaporodhatnak.

Izzadás

Érzelmi nyomás hatására nemcsak többet izzadunk, hanem erősebben is szaglunk. Ennek - sok más esethez hasonlóan - szintén egy mirigy túlzott aktivitása az oka.

Gyomorproblémák

A mellékhelyiség az egyik leggyakoribb hely, melyet erős stressz hatására felkeresünk. Feszültség következtében hormonok sokasága - köztük az adneralin - száguld végig a testen. Emésztőszerveink és immunrendszerünk ekkor átmenetileg leállnak, mert a stresszhormonok megakadályozzák a gyomorsavak kibocsátódását. Ugyanekkor ilyen esetben még a legmakacsabb székrekedés is azonnal elmúlik: ezek a stresszhormonok ugyanis egyidejűleg a vastagbelet is stimulálják, arra késztetve, hogy tartalmától minél gyorsabban szabaduljon meg.

Dúdolás, fütyörészés

Nem túl közismert, de a dúdolás és a fütyülés a test természetes reakciója arra, hogy megnyugtassa magát. Első látásra úgy tűnik, mintha egy ártalmatlan tudatalatti szokás lenne csupán, pedig a dúdolás tulajdonképpen az agy épp megfelelő részét stimulálja (mely egyebek mellett az alkotó gondolatokért is felelős) és segít abban, hogy megnyugtassa a dúdolót. Nem véletlen nyugodnak meg a csecsemők is, ha dudorásznak nekik.

Rossz szokások

Körömrágás, orrpiszkálás, hajcsavargatás - mind olyan szokás, amit az ember idegeskedés közben alkalmaz. Ha valamit rágcsálhatunk, az is nyugtató, akárcsak a kisgyerekek ujjrágása. Külső szemlélő számára ezek kellemetlen látványt nyújtanak, de az idegeskedő ember hatásukra megnyugszik.

15%
3499 Ft
2975 Ft
15%
3499 Ft
2975 Ft