Nem viccelnek
A tizenegy ukrán grivenyért (két dollárért) kínált csokoládés szalonna a desszertek között kapott helyet, a betérők többsége ezért - a meglepő kombináción túl - egyáltalán nem veszi komolyan a séf különleges ajánlatát. "A legtöbb vendég azt hiszi, hogy a csokoládés szalonna csak viccből szerepel az étlapon, ezért poénból megrendelik. Mi persze jól járunk ezzel" - nyilatkozta a BBC-nek az étterem menedzsere, Roman Novickij.
Likőr a szalonnához
Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő desszert a séf saját receptje alapján készül, amit az ukrán férfiú teljes titokban tart. A Kijev éttermeit és azok specialitásait ismertető chicken.kiev.ua internetes oldalról csak annyi derül ki az ételről, hogy "a szalonnát különleges eljárással "kezelik", mielőtt vékony szeletekre vágnák, azután leöntik csokoládéval." A desszerthez krémes Bailey's likőr ajánlott.
A franciáknak is bejön
Novickij állítása szerint a sós szalonna és az édes szósz kitűnően passzol egymáshoz, mivel a séf úgy készíti el a desszertet, hogy nem lehet eldönteni, mi van az öntet alatt. "Ha nem mondjuk meg előre, hogy miből készül a desszert, soha senki sem jönne rá, hogy az imént szalonnát evett" - mesélte, és hozzátette, az étel óriási sikernek örvend, ráadásul nem csak az ukrán vendégek körében, de a külföldieknél is.
Két héttel ezelőtt külföldön is bemutatkoztak a specialitással, a Franciaországban rendezett ukrán nemzeti napok keretében. "A franciák óvakodnak a sertésből készült ételektől. De a mi csokoládés szalonnánk nagyon ízlett nekik" - számolt be Novickij a francia sikerről.
Olvad a szájban
Ukrajnában a sertéshez kapcsolodó desszertek közül nem csak a csokoládés szalonna népszerű, de a disznózsírral töltött bonbon is. Az ukrán snickersként emlegetett édesség - amit egy mosolygós ukrán kozákkal hirdetnek - körülbelül öt évvel ezelőtt került piacra az odesszai édesipari gyár jóvoltából.
A nagy sikerre való tekintettel a töltött csokit Oroszországba, az Egyesült Államokba, Kanadába, Németországba és Izraelbe is exportálják.