horoszkóp

A csípő sosem megy ki a divatból

dns
2005.09.07. 09:29
Sziráczky Brigitta divattervező a középkategóriás nyugati márkákra reagálva méretre gyárt egyedi kreációkat. Hasonlóan gondolkozhat az üzletében nézelődő amerikai nő, akinek arcán látjuk a magas szabászat nyomait. A ruhák, mint alkotások mindenesetre meggyőztek.

"Minden ruhatervező, aki méretre készít egyedi darabokat, egy pszichológus képességeivel is kell rendelkezzen. Látnom kell a megrendelő stílusát, meg kell ismernem a személyiségét, nagy vonalakban az életét ahhoz, hogy ruhát tudjak neki készíteni" - mondta Sziráczky Brigitta iparművész a néhány hónapja megnyílt saját szalonjának halljában.

Haute couture-arcú amerikaiak és a Sziráczky-világ

Klikk a képre!

Az üzlet a Bazilika mellett található, ahol minden második járókelőre csipketerítőt és krepp ágyneműt tukmálnak németül az utcai árusok. Ezután gyorsan, és megkönnyebbülten lépünk be az üzletbe, és hirtelen tapasztaljuk meg a "Szirácky-világot", amelyre a szerkesztőségünkbe küldött meghívóban hívták fel a figyelmet. Az üzlet a maga igényes és minimalista arculatú üzlet látványával azt sugallja, törzsvásárlói jómódú, a kulturális életben járatos, az ázsiai gasztronómiára, a bossa novára és a nagybányai festőkre nyitott, bronzbarna negyvenes nők lehetnek. Ezt a sztereotípiát a divattervező azonban nem erősítette meg.

"Nincsenek tipikus vásárlók, a legkülönfélébb megrendelők térnek be a szalonba" - tette hozzá, amikor is egy ötvenes amerikai házaspár - a nő arcán Jackóéhoz hasonlóan a haute couture, azaz a magas szabászat nyomait látjuk - lépett be az üzletbe, és a körülnézett. A divattervező kolléganője elmondta, kétféleképp építik a vevőkört. Egyrészt az utcáról betérő vevőket fogadják, akik a meglévő készletből válogatnak, másrészt előjegyzés alapján érkeznek vásárlók, akikkel Szirácky Brigitta több alkalommal találkozik, még mielőtt munkához látna.

Átváltozás, izgalmas időszak, kapualj

"Nem hiszek ugyanis az egy alkalmas átváltoztatásban. Minden ember megszokta a saját stílusát, ha csiszolni akar rajta, azt csak fokozatosan lehet, ellenkező esetben nevetségesnek érzi magát az új külsejével, és nem tudja viselni azt sem, ami rajta van" - mondta a ruhatervező annak dacára, hogy a gyors, és főképp látványos fazonigazítások az "ilyen volt, ilyen lett" dokumentációval együtt mostanában a legdivatosabb szolgáltatások közé tartoznak. "Minden divatirányzat függ a társadalmi változásoktól" - mondta az iparművész, mielőtt a saját pályáján keresztül vázolta volna a kor divatját.

"Izgalmas időszakban, 89-ben diplomáztam, majd néhány pályatársammal együtt megalapítottuk a Vonal nevű magazint. Olyasmit képzelj el, mint a Burda, szabásmintákkal, saját kreációkkal, fotókkal, de ez annál extavagánsabb stílust képviselt" - mondta a divattervező. A magazin végül terjesztési problémák miatt megszűnt, Sziráczky Brigitta pedig egy üzlettársával a kilencvenes évek elején kis stúdiót nyitott Budapesten. "Egy kapualjban volt az üzlet. A nyolcvanas években divatos slamposabb megjelenés után átalakult a divat. A nők és a fiatal lányok is tetszeni akarnak, ezért előbb-utóbb mindig visszajön a nőies megjelenés. Akkoriban épp a nőcis konfekcióval arattunk sikert. Néha nem is értettem, hogy találták meg az eldugott kis üzletet, de folyamatosan jöttek a vevők".

Rózsadomb és Pink Pindurka

Kattintson pindurkát

A konjuktúra addig tartott, amíg el nem terjedtek nálunk a nyugati márkák. "Egyre-másra nyíltak a középkategóriás márkaüzletek, folyamatosan bővülő és cserélődő készlettel, ezzel pedig kevésbé tudtuk felvenni a versenyt. Néhány évvel később úgy döntöttem, a saját kis szériás készlet eladása helyett megpróbálkozom én is a méretre gyártott egyedi tervezésű darabokkal, elsőként egy rózsadombi lakásban, majd itt" - mondta Sziráczky Brigitta. Az üzletben ekkor néztünk először körül a színek szerint csoportosított kreációk közt.

"A tükör mellett a babán az például egy menyecskeruha. A tulajdonosa elutazott nászútra, addig visszakértem, hogy kiállítsuk" - mosolyog Szirácvky Brigitta, miközben a Pink Pindurka fantázianévre keresztelt rózsaszín bőrbolerót nézegetjük. Kis híján 160 ezer forintba kerül. A kedvenceink azokban a gyűrt anyagból készült áttetsző felsők. "Nagyon finom alapanyagokkal dolgozom, főleg hernyóselyemmel. Ami a ruhákat illeti, most újra kelendő a hand made. Legtöbbször alkalomra készíttetnek ruhát a megrendelők, és fontos szempont, hogy abból a darabból csak egy legyen, mégpedig nekik" - mondta, majd egy fotóalbumot mutatott teremtményeiről.

Így megy ez

A tervező egyik kollekcióját évekkel ezelőtt bemutatták Párizsban, ahova nem a szokott módon jutott ki. "Egy vásárlóm lánya kint tanult, és a diplomamunkája az volt, hogy megrendezte a bemutatót. Sikeres volt, pozitív visszajelzéseket kaptam. Gyakran így mennek a dolgok az életben: spontán" - mondta Szirácky Brigitta.