horoszkóp

Strandoljon fagyban, a csillagok alatt!

2006.12.25. 16:54
Nyugodtan hagyja figyelmen kívül az időjárást és strandoljon a szabad ég alatt akár hóesésben, mínuszban is! Nem fázik meg, a víz meleg. A budapestiek válogathatnak a helyszínek között. Első utunk a Széchenyi fürdőbe vezetett. Teljesen önkényes és szubjektív fürdőbeszámoló következik, amely alkalmas lehet a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. alkalmazottai és vezetősége nyugalmának megzavarására.

Óriásit téved, aki azt hiszi, hogy Thaiföldig kell utaznia, ha a téli zimankós hónapokban szeretne welnesselni, szabad ég alatt pancsolni, úszni. Minden bizonnyal rossz hírrel szolgálunk a notórius fogyókúra-halogatóknak, akik azt hiszik, hogy ráérnek a zsírpárnákkal tavasszal is megküzdeni. Akinek nem telik 200 ezer forintos repülőjegyre, nem kell elpakolnia a fürdőruhát a következő nyárig, elég egy BKV-jegy a kisföldalattira.

Kísérteties köd és világító víz

A budapesti Városliget közepén egy évszázada álló fürdőkomplexum törzsvendégei tudják, hogy bár baromi hideg van, a szél is befúj a falak közé, mégis télen az igazi a Széchenyi. Nyáron sem rossz, de akkor nem több egy strandnál, ami 2300 forintért egy kissé drága.

Hanem télen, amikor ködszerűen gomolyog a pára víz felett! Sokszor még az úszómedencében sem látni tovább tíz méternél, a szabadtéri termálban pedig előfordul az egyméteres látótávolság is, miközben a medencék között gőzölgő emberek kóvályognak nyári fürdőcuccban.

Kevés jobb elfoglaltság van annál, mint a csillagos, szabad ég alatt úszni a kéken világító ötvenméteres medencében. Csak addig kínszenvedés, amíg az ember eljut az öltözőből a betonon át a medence széléig törölközőbe csavarva vagy anélkül. Igazi megváltás ilyenkor nyakig elmerülni a fagyban kifejezetten melegnek tűnő 28 fokos vízben.

Szürreális zsírégetés

A szürreális élményekhez hamar hozzá lehet szokni, pár perc után semmi meglepő nincs abban, hogy gumibugyiszerű nejlonsapkát viselő emberfejek lebegnek a ködben, a medence végén pedig alaktalannak tűnő szobor körül gomolyog a pára, akár egy angol horrorfilmben. Ha esik a hó, még intenzívebb a látvány.

Klikk!

Túlsúllyal vagy annak fóbiájával küzdők, figyelem: az úszás az egyik legjobb zsírégető testmozgás! Persze nem abban a formában, amit Béla bécsi és Rózsika néni űz a reumatológus tébé-beutalójával: le lehet úszni - hozzájuk hasonlóan - kétszer azt az ötven métert, csak épp nem érdemes. Ahhoz, hogy valóban látsszon az eredménye, legalább egy órát rá kell szánni, mégpedig pihenés nélkül. Így akár öreges gyorsaságban is tempózhatunk a legendás blue curacao likőrt idéző színben játszó, alulról megvilágított medencében, heti két-három alkalom garantáltan meghozza a hatást.

Orgazmus utáni állapot

Középkori kínzási módszernek is beválna az egészséges kifulladás utáni kikászálódás a langyos vízből, hisz odakint mínusz van. Szerencsére alig néhány méterre gőzölög a 38 fokos termál. A didergés utáni első pillanatban szinte égeti a bőrt, aztán úgy ellazít, mint az orgazmus utáni állapot.

Odabent versenyúszás kezdődik azokért a helyekért, ahol a medencefalból nagy erővel előtör a vízsugár, mely kellemesen masszírozza a hátat, derekat. Rendszerint a legidősebb idős nénik érnek oda leggyorsabban, akárcsak a 7-es buszon az egy szem szabad ülőhelyhez, és itt elfoglalják jó időre. Veszekedni nem érdemes velük, úgyis ott maradnak.

Emberi tényezők

Figyeljünk inkább a sakkozókra a bejárat mellett vagy egyszerűen merüljünk el a forró vízben ne gondoljunk semmire! Különösen ne a személyzet alkalmanként udvariatlan viselkedésére, különben el van rontva az egész este.

Bár a jegypénztárban a bal lábbal kelt néni néha veszekszik és csúnyán néz, csúnya hangon szól, a vendégek felét kitevő külföldiek "do you speak english?" kérdésére pedig egyszerűen vállat von; a pénzügyileg nem motivált pedikűrös néni, ha nem vagy neki szimpatikus, nem ér rá a "fürdőipari szakszolgáltatásra", inkább a lábát lógatja; a masszőrök közül pedig páran úgy érzik, szívességet tesznek, ha elvégzik a munkájukat - azért nem ilyen mindenki itt sem. Nem érdemes felhúznia magát, hiszen az infrastruktúra feledteti az összes bosszantó emberi tényezőt.

Vízitorna habsúlyzóval, nyelvóra kibiceknek

Nem csak a szabad ég alatt, hanem odabent is. Az épületben ugyanis kilenc további medence található különböző hőmérsékletű gyógyvízzel. Néhol nyitva felejtik a forró csapot, s ilyenkor 41 fokos japánfürdőre hajaz a Széchenyi. Kár, hogy csak ritkán.

Aki hülyét akar csinálni magából, itt azt is megteheti, hiszen az egyik langyos medencében rendszeres vízitorna várja azokat a kifogástalan testről ábrándozó túlsúlyos vagy puhány vendégeket, akik komolyan elhiszik, hogy lefogynak, megizmosodnak, ha habszivacsból készült súlyzóval a kezükben cammognak körbe-körbe a derékig érő vízben az aerobikoktató unott nógatására.

Van még szauna, száraz is, nedves is, elviselhető hőmérséklettel, na meg internacionális társasági élet a medencékben. Nyelvtanulók figyelem, szinte minden náció képviselői megfordulnak a Széchenyiben - sőt, alkalmanként akár filmsztárt is láthatnak -, lehet hallgatózni, gyakorolni. Hasznosabb a vízi ugrabugránál.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft