Hogy mennyire vagyunk kövérek vagy soványak, az sokkal inkább függ párkapcsolatunk állapotától, mit attól, hogy mennyit eszünk. Életünk öt szakaszában különböző a testsúlyunk.

Egy kutatás szerint döntően nem az határozza meg egy nő súlyát, hogy mennyit eszik, hanem inkább az, hogy életének melyik korszakát éli, mennyire van jelen az életben a szerelem, és mennyire, illetve mennyire nem szeretik. A brit WeightWachers (Súlyfigyelők) nevű szervezet már negyven éve próbál segíteni a túlsúlyos embereknek, és már több millióan fogytak le a kezük alatt. Az általuk végzett felmérés során 3000, házasságban élő nőnek a súlyváltozásait figyelték, illetve próbálták megállapítani, mi lehet az oka az életünk során bekövetkezett alakváltozásnak.

All you need is love

A vizsgált nők 66 százaléka azt vallotta, úgy vették észre, súlyuk nagyrészt attól függ, hogy boldognak érzik-e magukat, milyen a hangulatuk, és 84 százalék szerint az általános közérzetüket leginkább a kapcsolatuk határozta meg, írja a Femalefirst. "A legtöbb nő nyilván nem lepődik meg ezen az állításon. Mi nők tudjuk, hogy érzéseink, és kapcsolatunk különösen nagy hatással van az egészségünkre és a súlyunkra. Teljesen természetes, hogy ha éppen boldogtalan periódusunkat éljük, akkor az evésben keresünk vigaszt, de ha az esküvőnkre készülünk, akkor megpróbálunk a lehető legjobban kinézni" - mondta el a WeightWachers egyik munkatársa.

Az öt szakasz

A megfigyelők különböző szakaszokra osztották a nők kapcsolatait, az első az úgynevezett Nászút szakasz, ami nem a házasságot, hanem rögtön a megismerkedést követi. Ekkor a nő még abban a periódusban van, amikor a romantikus vacsora alkalmával is salátát rendel, hogy sovány maradjon. Ebben a boldog időszakban a nő akár 3-4 kilót is fogy, utána viszont belép az úgy nevezett kényelmes zónába, amikor átlagosan 5 kilót magára szed. Ez a szakasz általában pár évig art, a nő ilyenkor boldog, elégedett pasijával és új helyzetével és az otthoni DVD-zések és kajarendelések alkalmával fokozatosan rakódnak rá a kilók.

A harmadik szakasz az úgy nevezett Nagy Nap, amikor a pasi megkéri a nőt, a nő elhatározza magát és négy kilót lead. A megfigyelések szerint nincs nagyobb ösztönző erő a fogyásra, mint egy esküvő. A következő, Baby Boom korszakban a gyerekszülés következik, a nők általában 7-8 kilóval lesznek többek szülés után. Az Újrafelfedezés korszaka csak később következik be, amikor a gyerekek már nagyobbak, és a házaspár ismét több időt tud együtt tölteni. Ilyenkor a nők többsége megszabadul a szülés után rárakódott fölöslegtől, és úgy érzi ideje visszacsempészni a kapcsolatba a régi vibrálást.