Halált is okozhatnak a táplálékkiegészítők

2004.04.15. 10:58
Az Egyesült Államokban nem szükséges engedély a táplálékkiegészítő szerek forgalmazásához, pedig a szakemberek szerint az ellenőrzéssel számos kellemetlen mellékhatás, sőt haláleset megelőzhető lenne. Mivel az embereknek már régen fogalmuk sincs, melyik növény mire való, gondolkodás nélkül használnak bármilyen csodaszert, amivel valószínűleg többet ártanak, mint használnak.
Az Egyesült Államokban minden negyedik ember szed valamilyen étrendkiegészítő szert. Emberek milliói abban a reményben nyelik le nap mint nap ezeket a pirulákat, hogy egészségesebbek, fittebbek és hosszabb életűek legyenek. Ráadásul az általános vélekedés szerint ezekek a szerek mind biztonságosak, hiszen sokan úgy gondolják az étrendkiegészítőket rendszeresen tesztelik, és csak biztonságosnak nyilvánított szerek kerülhetnek a piacra. Ez azonban korántsincs így, sőt bebizonyosodott, hogy a "csodaszerek" némelyike még halált is okozhat, ha más gyógyszerekkel együtt alkalmazzák őket, írja a New Scientist folyóirat.

Huszonkilencezer szer

Ezért fogalmazódott meg az igény az Egyesült Államokban is arra, hogy szabályozzák a táplálékkiegészítőket forgalmazó piacot, és az ezzel kapcsolatos tanulmányt múlt héten közzé is tették. Az Élelmezési és Gyógyszerügyi Hivatal (Food and Drug Administration - FDA) által közzétett tanulmány szerint valójában az USA-ban forgalomban lévő mintegy 29 ezer étrendkiegészítő hatékonyságáról, illetve mérgező hatásáról semmiféle adat nem áll az illetékesek rendelkezésére - a gyártók azonban évente mintegy 18 milliárdos forgalmat bonyolítanak le.

Ráadásul a táplálékkiegészítők összetételét igen gyakran változtatják, ezért a klasszikus, természetes alapanyagú gyógykészítményekről sem igen lehet tudni, mi van bennük, és hogy biztonságosak-e egyáltalán. Ezért érzik a hatóságok szükségét annak, hogy ellenőrizzék a táplálékkiegészítők piacra kerülését és forgalmazását, máskülönben félő, hogy nem tudják megvédeni az amerikaiak egészségét.

Halált is okozhat

A táplálékkiegészítők minőségellenőrzését egyre többen követelik, hiszen az egyik, növénykivonatot tartalmazó, fogyasztó- és energianövelő csodaszerként reklámozott anyag, az ephedra feltételezhetően 155 ember halálát okozta. A ma huang kínai néven is forgalmazott szer többezer embernél okozott veszélyes pulzusszám- és vérnyomásnövekedést , a szert azóta már be is tiltották.

Az FDA célja azonban az lenne, hogy semmi olyan "csodaszert" ne szedjenek az emberek, amely bármiféle veszélyt jelenthet az egészségükre. A jelenlegi törvények azt feltételezik, hogy minden gyógyhatású készítmény biztonságos, amíg az ellenkezője be nem bizonyosodik, hiszen ezek a szerek természetesek, tradícióval és történelemmel rendelkeznek, régóta fogyasztják őket. Így az ilyen termékeket nem kell előzetesen letesztelni, mint a gyógyszereket, vagy az élelmiszeripari termékeket.

Ezért indítványozzák a törvényváltoztatást, amely arra késztetné a gyártókat, hogy ellenőriztessék termékeiket az FDA-val, mielőtt a boltok polcaira kerülnek, és arra biztatják a lakosságot, hogy egy ingyenes telefonszámon a szerek minden mellékhatását jelentsék be. Hiszen ha egy szert már régóta fogyasztanak, nem jelenti, hogy fogyasztása teljességgel biztonságos.

A szakértők is sürgetik a hatóságok fellépését. Stephen Bent, a Kaliforniai Egyetem munkatársa által közzétett kutatásban ijesztő adatok találhatók a táplálékkiegészítők mellékhatásairól. Ezek között előfordul például az ephedra által okozott a súlyos máj- és veseelégtelenség is, ezért Bent is szükségesnek tartja a fokozottabb kontrollt.

Semmi sem a régi

260 tradicionálisnak számító ázsiai gyógyhatású készítmény bevizsgálása után úgy találták, hogy a kapszulák negyede mérgező arányban tartalmaz nehézfémeket, főként ólmot és higanyt. Emellett 7 százalékuk nem engedélyezett gyógyszerészeti mellékanyagot tartalmazott, hogy hatásukat erősítsék. Szkeptikusok szerint azonban majdnem lehetetlen felmérni a táplálékkiegészítő szerek mellékhatásait, főként azért, mert ezt nem előírás szerűen szedik az emberek. Van, akik csak alkalomszerűen használja, van azonban, aki évtizedekig él egy-egy "csodaszerrel", így a mellékhatást nem lehet ellenőrizni.

Ugyanazon növényi kivonatot sokszor teljesen különböző minőségű növényekből nyerik ki, ráadásul az sem mindegy, hogy a növény levelét, szárát, vagy gyökerét használják. Stephen Bent szerint például két ginzengtartalmú szer vizsgálatánál kiderült, hogy az egyik kétszázszor erősebb hatóanyagot tartalmazott, mint a másik.

Elveszett tudás

A legfőbb probléma, hogy az emberek mára végképp elvesztették a természettel kapcsolatos ismereteiket, és nem ismerik az egyes növények esetleges hatásait. Régebben például tisztában voltak vele, hogy egy-egy növény kárt okozhat a magzatban, így a várandós nők elkerülték ezen növények használatát. Ma azonban, az ismeretek hiányában a terhes nők is alkalmaznak mindenféle táplálékkiegészítő anyagot.

Felmérések szerint egyébként pont azok az emberek szedik legnagyobb arányban a táplálékkiegészítő szereket, akik egyébként is odafigyelnek az egészségükre, mozognak, és egészségesen étkeznek - tehát a legkevésbé lenne szükségük "csodaszerekre". Az illetékes szervek egyelőre tehetetlenek, a legutóbb halálesetet is okozó ephedra betiltásáért hét éven keresztül folyt a harc, eddig tartott ugyanis, míg össze tudták gyűjteni a bizonyítékokat. Mindeközben az úgynevezett 'természetes" táplálékkiegészítők piaca virágzik, és egyre növekszik, évente mintegy 25 százalékkal.