horoszkóp

Marhaság lerövidíteni a Szigetet

ef
2007.11.26. 16:48
Két nappal rövidebb lesz jövőre a koncertek, az önfeledt esőben táncolás, a tömeg és por fanatikusainak kedvenc rendezvénye. A Sziget szervezői ajánlották a kompromisszumot, miután Újpest polgármestere este 10-es zárórát követelt. Az újpesti lakosok szerint ez baromság, mert otthonról jól lehetett zenét hallgatni. Derce miatt még a riói karnevál is elmaradna.

A hétvégén kisebb vita alakult ki a hírblogunkban, miután kiderült, hogy két nappal rövidebb lesz a Sziget. Maguk a szervezők dobták fel ezt kompromisszusos megoldásként, mivel - a hosszú évek óta folyó III. kerületi huzavona után - szerintük a IV. kerületi polgármester ellehetetleníti a rendezvényt. Derce Tamás, Újpest polgármestere már 2006-ban birtokháborításért beperelte a szervezőket, pár hete viszont azt kezdeményezte a bíróságon, hogy tiltsák meg a 22 és 6 óra közötti rendezvényeket a Hajógyári-szigeten.

Nem is zavarja őket
A Free Association Research nevű közvéleménykutató cég 2007. októberi felmérése szerint az újpesti lakosokat kevéssé bosszantotta a Sziget. Nappal 82 %-ot nem zavart, éjjel valamivel kevesebbet (62 %), és összesen 6 % szerint kellene a jelenlegi formán változtatni.

Gerendai Károly és a Sziget Szervezőiroda válasza erre az volt, hogy jövőre nem 7 plusz egy napos, hanem csak 5 plusz egy napos lesz a Sziget. Az árak nem emelkednek, közölték derűsen a szervezők, viszont józan paraszti ésszel azonnal kiszámolható, hogy a hetijegyesek így rosszabbul járnak. Hiszen tavaly még 7 plusz egy napot, jövőre viszont kettővel kevesebbet bulizhatnak végig 25 ezer forintért.

A probléma állítólagosan forrongó gócpontjában, Újpest központban kérdezgettük a járókelőket, hogy mit gondolnak a balhéról. Az derült ki, hogy egyáltalán nem zavarja őket a Sziget, és hagynának mindent a régiben, már csak a város anyagi haszna miatt is.

Szabolcs és Gergő (19)

G: Hallani lehet a zajt, mert én közel lakom a Duna-parthoz, de engem nem zavart.

Sz: Én nem vagyok rendszeres szigetjáró, nekem teljesen mindegy, sem a hangzavar nem érdekel, sem az, hogy a HÉV teli volt emberekkel. Szerintem évente egyszer túl lehet élni ezt az egy hetet a városért. Ez fellendíti a turizmust. Szerintem teljesen mindegy, hogy két nappal rövidebb vagy hosszabb lesz.

Attila (49)

Én már Zuglóban is hallottam a zajt, valószínűleg valami diszkóműsor lehetett, egész későn hallottam, fél egy tájban, de nem különösebben zavart. Nézze, én az egészről csak annyit tudok mondani, hogy egyetlen szerencse, hogy Derce nem a riói polgármester. Az egy vicces dolog lenne, nem? Nem lenne karnevál. Szerintem ennyinek bele kellene férni.

Déri Jánosné (57)

Nem lehet hallani a zajt itt Újpest központban. Jogtalannak tartom a polgármester követeléseit, mi ezen a környéken egyáltalán nem halljuk. Teljesen alaptalannak tartom, én nem tiltanám be emiatt. A családomat sem zavarja, pedig nálunk is több generáció lakik együtt. Szerintem hagyni kellett volna a fesztivált úgy, ahogy van.

Fanni (26)

Most költöztünk ide két hete, de laktam már itt, és elhallatszott idáig. Az újpesti polgármester egy fasz, ha azt akarja, hogy zárjon be este 10-kor a Sziget. Tényleg két nappal rövidebb lesz? Bár én idén már nem mentem ki a kisbabám miatt, meg nagyon drágák lettek a belépőjegyek. Azt gondolom, hogy egyre inkább a külföldieknek szól. Egyébként miért nem lehet egy új helyszín a városon kívül? Bár akkor meg az agglomerációt zavarná, mindig lesz olyan ember, akit zavar.

József (19)

Persze, szoktam hallani a szigetet. De nem zavar engem se, meg a családomat se. Nem örülök, hogy két nappal rövidebb lesz, mert jó zenék szoktak lenni. Itthon is tudom hallgati őket, nem zavar.

Ildikó (23)

A szüleim azt mondják, hogy szokott hallatszani a zaj. Főleg a nővéremet zavarja, mert neki kisgyereke van. Én nem nagyon szeretem a Szigetet, nem szoktam kijárni, nekem semleges. Szerintem semmit nem old meg az, ha két nappal rövidebb lesz. Annyi kompromisszum kéne, hogy kicsit lejjebb nyomják a hangerőt. Szerintem a most ajánlott kompromisszumnak semmi értelme, mert attól ugyanolyan hangos lesz az egész.

Attila (57)

Igen, lehet hallani, nem tudom, hozza a szél. Először azt hittem, hogy a szomszédban van házibuli, aztán rájöttem, hogy ez a tamtam a Sziget. Én egy éjszakai bagoly vagyok, úgyhogy engem nem zavar, de kivételes vagyok azt hiszem az életmódommal a környezetemhez képest. Nem vagyok a környezetemmel igazán társalgó kapcsolatban, hogy arról beszélgessek velük, őket zavarja-e a zaj. Én dolgoztam valamikor a Szigeten, kivittem egy programot, szerintem nem szabadna rövidíteni, egyrészt idegenforgalmi szempontból. Ugyanazon a költségen két nappal kevesebbet mulathat el itt a látogató. Nem értem ennek a takarékossági okát. Az, hogy a hetijegy ugyanannyiba fog kerülni öt napért is, azt nem fairnek, hanem üzletinek találom. Az üzletben meg nincs fair play, csak profit.

Ön mit gondol a rövidebb Szigetről?
Személyes sértésnek veszi, hogy 2 nappal rövidebb lesz a Sziget, vagy kimondottab boldoggá teszi ez? Esetleg máshol kéne megrendezni? Szóljon hozzá a történésekhez!