horoszkóp

Miért nincsenek színek a magyar utcán?

vb
2007.06.29. 12:54
Nem a vakszerencsén múlik, hogy két év múlva mik lesznek a divatszínek, és nem is valamelyik nagy divattervező agyából pattan ki, hanem szakemberek logikus gondolkodásának végeredménye. Akik matekoznak, kalkulálgatnak, aztán már most nyáron kitalálják, mik lesznek 2009 nyarának divatszínei. És akkor már csak rajtunk múlik, mit kezdünk velük.

Az átlagember nincs tisztában a színárnyalatokkal, a színek felismerésével, véli Bajczár Éva iparművész, színdesigner. "Sokan a narancsot összekeverik a cinóberrel. Olyan ez, mint a zenében a skálázás: ha az ember nem ismeri az alaphangokat, nem fogja felismerni a művet."

Pedig, mint megtudtuk, több ezer szín létezik, a hangsúly pedig az árnyalatokon van. Bajczár Éva veleszületett színérzékkel rendelkezik, egy nemzetközi színguru-csoport, az Intercolor tagja, akik amellett, hogy képesek 33 színt árnyalataira bontani, előre meghatározzák a trendet. De erről majd később, lássuk, mit tudunk mi, átlagemberek.

A lényeg az árnyalatok és a kombinálás

Kattintson a divatos színekért!
"Nincs például olyan, hogy valakinek csak a zöld vagy csak a piros áll jól. Mindenkinek minden szín jól áll, csak megfelelő árnyalatokat kell választani. És olyan sincs, hogy például a barna a pirossal nem megy: a megfelelő barnát kell a megfelelő piros mellé rakni. Kis változtatás és például ugyanabban a kékben mindenki jól érzi magát" - állítja a színszakértő.

A többség persze nem tudatosan választ színeket az üzletekből vagy a gardróbjából, de azt azért mindenki érzi, ha valami nem stimmel. Egy jól összeválogatott outfitben vagy lakásban egyébként sokkal jobban érzi magát az ember.

Az egyhangú magyar utcakép

És miért járnak a magyarok télen unalmas fekete-szürke-barnában, nyáron pedig fehér-bézsben? - kérdeztük a szakértőt. "A magyarok valóban a klasszikus színeket kedvelik, egyrészt anyagi megfontolásból, mert azokat bárhová, bármikor fel lehet venni, másrészt mert itthon nincs hagyománya a színeknek. És mivel nincs hagyománya, az emberek nem akarnak kiríni a tömegből ."

Színes tévét és nyugdíjas konfekciót!

A szakember a tudás hiányát tartja az egyik legnagyobb gondnak, vagyis, hogy nem nagyon merjük társítani a színeket. Ennek elhintésében nagy szerepe lehet a tévének, többen mernének színesben járni, ha azt látnák a műsorvezetőkön, hogy ez divatos.

A nyugdíjasok pedig sok esetben nem csak takarékossági okokból járnak 30-40 éves ruhákban. A butikok és áruházak őrületes kínálatában szinte alig van olyan, ami nekik szól. Egyszóval nem csak a pénztelenségre vezethető vissza az egyhangú budapesti utcakép.

Logikus divattervezés

És hogy mi a helyzet a nagyvilágban? Például az, hogy 2007 nyarának dívatszínei már 2005-ben eldőltek. Bajczár Éva az említett Intercolor nevű nemzetközi színbizottság tagjaival együtt dönt a két évvel későbbi trendről: 14 ország képviselői beszélnek végig évente kétszer négyféle színcsoportot (világos, közép, sötét és élénk) és állítanak össze egy nemzetközi színkártyát. És ami a legmegdöbbentőbb, hogy a résztvevő országok többsége a sok gondolkodás, osztás-szorzás után valahogy minden évben hasonló eredményre jut. "Én is logikus, matematikai gondolkodás alapján találom ki, milyen színeket javasoljak. Most például 2009-re" - mondja, és megtudjuk, javaslatainak kialakítása során például figyelembe veszi a korábbi évek trendjeit, hogy mi mihez passzol stb.

Két év átfutási idő

Az egész ötletbörze egyébként akkor válik jelentőssé, amikor az egyes országokban a textilipari cégek elkérik a nemzetközi színkártyákat és ennek segítségével kezdik el tervezni a két év múlva esedékes kollekciót. Aztán elindul egy hosszú folyamat az alapanyagosoktól a gyártókon és a divattervezőkön át a kereskedőkig, melynek a végeredménye, hogy két év múlva ellenálhatatlan vágyat érzünk egy kanárisárga topra a méregzöld karkötőnk mellé.