Fogyaszt az egyszínű étel

2004.08.17. 17:07
A színes élelmiszerek sokkal jobban csábítanak nassolásra, mint az egyszínűek: megszívlelendő tanulság válogatós gyerekek szüleinek és fogyókúrázóknak.
Bon Part Gumicukorka
Amerikai kutatók a hat különböző színű Jelly Beans cukorkákkal teli edényt tettek kísérleti alanyok elé. Egy csoport színek szerint válogatva kapta az édességet, míg a másik összekeverve. Hatvankilenc százalékkal többet ettek azok, akiknek a kevert cukor jutott, mint azok, akik egységes színeket kaptak. A tanulmányt a német Bild der Wissenschaft című magazin szeptemberi száma hozza nyilvánosságra.

Sok szín, nagyobb étvágy

Ha a színeket egymással kombinálják, olyan érzetet kelt, mintha nagyobb lenne a választék, kommentálta az eredményt Brian Wansink, az Illinois Egyetem kutatója. "Minél összetettebbnek látszik az étel, annál nagyobb élvezetet várunk tőle, és ennek megfelelően többet is eszünk belőle." Ezt a tudást a szülők hatásosan használhatják fel válogatós és étvágytalan gyerekeik kezelésére, tanácsolják a tudósok. Nem árt például, ha a gyümölcsöket is összekeverve helyezik el a tálban.

A fogyókúrázók csak egyszínűt egyenek

Jelly Beans
Akik azonban le szeretnének fogyni, jobban teszik, ha a tányéron színek szerint szortírozzák étküket. A színkavalkáddal csalogató büfék kínálata előtt pedig legjobb, ha egyszerűen tudatosítják magukban a tudattalan mechanizmusok működését, tanácsolja a szakértő.

A túlzott tarkaság ijesztő

A túlságosan tarka ételek azonban már kimondottan elrettentő hatásúak, derítette ki egy további tanulmányban Wansink és kolleganője, Barbara Kahn, a Pennsylvaniai Egyetem munkatársa. A kutatók 24 különböző színből álló gumicukrot kínáltak a kísérleti alanyoknak, akik ekkor már a színek szerint csoportosított édességeket részesítették előnyben.