horoszkóp

Még a szinglik is nyaralnak

2007.06.10. 17:30
A klasszikus négyfős családi, illetve páros nyaralások mellett egyre többen barátokkal, esetleg egyedül szerveznek utakat. Sokan egyedül indulnak neki a világnak, miközben a leleményesebb utazási irodák már ráharaptak a szingliutaztatásra.

Ha nyaralni megy a szingli nő vagy férfi, az nem egyenlő azzal, hogy egyedül kel útra: a jelenség alatt inkább a fix partner hiányát érthetjük. A szingliutazás ugyanis nemcsak azt jelenti, hogy az illető a helyszínen ismeri meg szíve új választottját, hanem azt is, hogy nem érzi magát ufónak, ha nem a naplementébe burkolózva sétálgat párjával a pálmafák alatt, mivel hasonszőrűek társaságában van.

Olcsóbb haverokkal szingliskedni, mint egyedül

Az ETI (Európai Turizmus Intézet) felmérése szerint egyre több német utazik barátokkal vagy ismerősökkel nyaralni, ami szerintük abból következik, hogy a szingli háztartások száma egyre nő. Érdekes, hogy nálunk az utazási irodák még mindig nem kattantak rá az efféle utaztatásra.

Nemcsak azért jobb többekkel együtt nyaralni, mert úgy érdekesebb a kalandozás, hanem mert olcsóbb is. Egyedül utazgatva ugyanis az arányokat tekintve annyival drágább az élet, hasonlóan ahhoz, mint amikor egyedül bérel lakást az ember. Gál Pál Zoltán, az IBUSZ vezérigazgatója egy korábbi cikkünkben elmondta, sokkal költséghatékonyabb valakivel elosztani egy kétágyas szoba költségeit, mint kifizetni az egyágyas felárt.

Felületes ismerősök összejövésre készen

Az sem rossz, ha a közös utazásra induló egyedülállók az indulás előtt - legalább minimálisan - ismerik egymást. Ez könnyen megvalósulható, ha például egy szingli klub egy utazási irodával együtt szervez utakat. Ez történt például a Szingli Travel Klub és a Hotel Reservations utazási iroda esetében, bár a kezdeményezés még meglehetősen gyerekcipőben jár: jelenleg kétszáz tagjuk van, akik többnyire véletlenül találták meg őket. Az első utazást őszre szervezik Görögországba, a programok kialakításában az akciódús tevékenységekre helyezték a fő hangsúlyt, mint amilyenek a sport programok és a kisebb utazások.

A nagy utazási irodák testreszabott utakat szerveznek

És vajon a nagy, ismert utazási irodák lecsaptak már a szinglikre? "Igen is meg nem is" - válaszolta kérdésünkre Bánki Márton, a Vista utazási iroda marketing és PR-igazgatója. "Nem szervezünk olyan utat, melynek konkrét célja az emberek összehozása. Testre szabottan, kifejezetten egyedülállóknak viszont vannak utak, de partnert nem garantálunk. Nálunk általában nem is annyira szeretik az emberek a boronálgatást" - mondta hozzátéve, hogy főleg olyan útjaik vannak, melyek azokat szolgálják ki, akik hangsúlyozottan nem akarnak alkalmazkodni másokhoz.

"Tény, hogy nem nagyon szeretnek az emberek egyedül utazni, ha nem a társukkal, akkor inkább a barátjukkal, barátnőjükkel indulnak el. Ugyanakkor megállapítható, hogy többen utaznak egyedül, mint pár évvel ezelőtt, de ez annak köszönhető, hogy eleve többen utaznak."

Ismerje meg utastársait!

Osztja ezt a véleményt a kimondottan szingliutakat is szervező Coral Tours munkatársa, Méry Blanka. Minimális egyágyas felár, társaság és buli - nagyjából ezeket kínálják az utazni vágyóknak. Náluk négyféle kategóriából lehet válogatni: szingli egyedül, szingli gyerekkel, szingli társasutazások és szingli társkeresőben. A legfontosabb az első és az utolsó lehetőség: az első egyenlő a személyre szabott útszervezéssel, a negyedik pedig a hasonszőrűek ismerkedését teszi lehetővé, ahol a programok és a helyszínválasztás is "az útitársak megismerését" szolgálják.

Eredetileg vinni kellett volna még egy szinglit

"Az eredeti ötlet az volt, hogy mindenki hoz egy másik nemű barátot magával, aztán rájöttünk, hogy ez így nem működik. Egyébként több hölgy érdeklődik, de arányaiban végül kevesebben jönnek el" - monda Méry Blanka, aki elmondta, a nők aránya összességében valamivel nagyobb az ismerkedős utakon, mint a férfiaké. Legalább 16 résztvevőtől indítják az utakat és tapasztalataik szerint 30 és 55 között jellemző az életkor. Kétágyas szobákban helyezik el az azonos nemű résztvevőket, az egyedül utazóknak olyan szállodákat kínálnak, ahol minimális az egyágyas felár.

Két egyedül utazó lány észrevételei
Két, egykor szingliként utazó nő véleményét kérdeztük az egyéni utazás előnyeiről és hátrányairól:

"A rossz, ha ezeket az élményeket nincs igazán kivel megosztani. Egyedül nézed a trópusi naplementét ginger teát iszogatva, egyedül himbálózol a házad teraszán és egyedül buszozol a nagy sötét éjszakában, a pálmák holdfénytől csillogó levelei alatt" - írja egyikük. "Amíg nem fedeztem fel a környezetemet, minden új volt és idegen, ráadásul senkit sem ismertem, addig eléggé elhagyatottnak éreztem magam. Máltán, valószínűleg a helyi szokásokból és vérmérsékletből adódóan nehéz volt meggyőznöm az embereket, hogy attól, mert egyedül vagyok, nem vágyom feltétlenül arra, hogy egy pasi vigyázzon rám" - foglalta össze tapasztalatait egy másik megszólaló.

"Egyedül azért jó utazni, mert az ember rá van szorítva, hogy ismerkedjen és ez valahogy természetesen meg is történik. Sokkal nyitottabban állok ilyenkor az emberekhez és a tapasztalatokhoz. Az egyedül utazás másik nagy előnye, hogy nem kell alkalmazkodni senkihez, olyan programot csinálsz, amihez éppen kedved van és abban a ritmusban nézed meg a számodra érdekes helyeket, ahogy neked tetszik. Annyit még meg kell említeni az ilyen jellegű utazásokról, hogy nagyon kellemes és laza szerelmi kalandokba tud bocsátkozni az ember, amelyeknek következménye nincs, viszont bájos és romantikus pillanatokat szerezhetnek."